KSEEB Solutions for Class 9 Sociology Chapter 3 Social Change

In this chapter, we provide KSEEB SSLC Class 9 Sociology Chapter 3 Social Change for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest KSEEB SSLC Class 9 Sociology Chapter 3 Social Change each question.

Karnataka State Syllabus Class 9 Sociology Chapter 3 Social Change

Class 9 Social Science Social Change Textual Questions and Answers

I. Fill in the blanks with suitable words.

Question 1.
Change is the Law of_______
Answer:
Nature

Question 2.
School is a _____for cooperative life.
Answer:
guidance

Question 3.
The “Theory of Evolution” was presented by ______
Answer:
Darwin

II. Answer the following questions :

Question 1.
What is social change?
Answer:
Social change refers to the changes in the structure and functions of a society. It includes changes in nature, social institutions, social behaviors, or social relations.

Question 2.
What is co-operation?
Answer:
Cooperation is the way adopted by human beings to fulfill their basic needs.

Question 3.
What are the basic elements of coexistence?
Answer:
Caste, religion, race, gender, region, and others are the basic elements of coexistence.

Question 4.
Mention the characteristics of social changes.
Answer:
The characteristics of social changes are :

  1. It is a continuous process.
  2. Social change is universal,
  3. It varies in its form and speed.
  4. The chain of the social process creates social change.

Question 5.
Is social change necessary?
Answer:
Yes. Social change results in changes in the structure and functions of the society. It promotes changes that ensure growth and development that benefits society.

Question 6.
Why the competition increases day-by-day?
Answer:
As per Darwin’s theory, as the competition increases, only the fittest beings survive and weak beings perish. Therefore competition increases day-by-day.

All Chapter KSEEB Solutions For Class 9 Social Science Solutions

—————————————————————————–

All Subject KSEEB Solutions For Class 9

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share kseebsolutionsfor.com to your friends.

Best of Luck!!

Leave a Comment

Your email address will not be published.