KSEEB Solutions for Class 9 Political Science Chapter 6 Defence of the Nation

In this chapter, we provide KSEEB SSLC Class 9 Political Science Chapter 6 Defence of the Nation for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest KSEEB SSLC Class 9 Political Science Chapter 6 Defence of the Nation pdf, free KSEEB SSLC Class 9 Political Science Chapter 6 Defence of the Nation pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

Karnataka State Syllabus Class 9 Political Science Chapter 6 Defence of the Nation

Class 9 Social Science Defence of the Nation Textual Questions and Answers

I. Fill in the blanks with suitable words.

Question 1.
The main objective of our defence policy is protecting ______
Answer:
safeguarding the sovereignty of the nation.

Question 2.
The Commander-in-Chief of our three Armed forces is ______
Answer:
President

Question 3.
The Chief of the Army is called ________
Answer:
General.

Question 4.
The headquarters of the Defence Ministry is in ________
Answer:
New Delhi

Question 5.
The Hindustan Ship-building yard is at ________
Answer:
Vishakapatnam.

Question 6.
The border security force training centre is in _______
Answer:
Yelahanka in Bangalore

Question 7.
The Indian Red Cross Society established in _______
Answer:
1920.

II. Answer the following questions after group discussion :

Question 1.
What is the Naval Base near Karwar is known as?
Answer:
Seabird Naval Base.

Question 2.
Which are the four divisions of our Defence Ministry?
Answer:
Four divisions of our Defence Ministry are :

  1. Defence Section.
  2. Defence Production Section
  3. Defence Research and Development Section.
  4. Retired Defence Personnel Welfare Section.

Question 3.
Explain the structure of the Indian Army.
Answer:
The head of the Army is known as Commander-in-Chief. He has the Deputy Commander-in-Chief, General, Major General, Brigadier, Military Secretary, a Military Engineer to assist him in his work. The army consists of Infantry, Cavalry, Tank Regiments called Armecf Crops and the Gunners’ Regiment. The Indian Army has been divided into seven commands. Their names and headquarters are :

  1. Western Command – Chandimandir (Chandighar)
  2. Eastern Command – Kolkata (West Bengal)
  3. Northern Command – Udhampur (Kashmir)
  4. Southern Command – Pune (Maharashtra)
  5. Central Command – Lucknow (UP)
  6. Training Command – Mhow (Madhya Pradesh)
  7. North-Western Command – Jaipur (Rajasthan).

This is the structure of the Indian Army.

Question 4.
Which are the Commands of the Army?
Answer:
The Commands of the Army are :

  1. Western Command – Chandimandir (Chandighar).
  2. Eastern Command – Kolkata (West Bengal)
  3. Northern Command – Udhampur (Kashmir)
  4. Southern Command – Pune (Maharashtra)
  5. Central Command – Lucknow (UP)
  6. Training Command – Mhow (Madhya Pradesh)
  7. North-Western Command – Jaipur (Rajasthan).

Question 5.
Explain the functions of the Indian Air Force.
Answer:
The functions of the Indian Air Force are :

  1. It works efficiently and courageously both during war and peace times.
  2. It ensures safety, security and stability.
  3. It renders invaluable service during natural calamities like floods, earthquakes, landslides, etc.
  4. It also plays an important role in helping people who are facing the problems of natural calamities like supplying food, water, etc.
  5. It helps the land army in the wartime.

Question 6.
What are the qualifications required for recruitment to the Army?
Answer:
Those who desire to work in the armed forces should be service-oriented, patriotic, ready to sacrifice their lives for the sake of the country and also be familiar with the multicultural fabric of the nation. Any citizen of the country, irrespective of his religion, caste, class or community can join the military. There are certain conditions with regard to physical requirements, mental health, general education and technical knowledge that have to be met.

Recruitments are made to lower posts of the army, they are made according to the percentage of the recruitable male population of the State and the Union Territories. Suitable candidates are recruited to the Air Force through selection and registration on an All India basis. Recruitment of sailors to the navy takes place through the Naval Recruitment Organisation.

Question 7.
What are the aims of N.C.C.? What are its advantages?
Answer:
The aims of N.C.C. are to develop among the students a sense of discipline, leadership qualities, friendliness and service mindedness.
The advantages of N.C.C. are :

  1. Those who have received N.C.C. training can join the armed forces easily.
  2. Cadets who have earned distinction during N.C.C. training are given seats in professional colleges.
  3. Cadets are given training in handling weapons.
  4. Students who have received N.C.C. training can secure admission in any defence school.
  5. During training, cadets go on adventures like hiking, trekking, mountaineering, etc.

Question 8.
Explain the organization of the Indian Red Cross Society.
Answer:
Red Cross Society came into existence in India in 1920. It is a humanitarian voluntary organization and has nearly 700 branches across the State and Union Territories. The Indian President is its Chairman and the Governor is the President in the State. A Secretary-General is its administrative officer. It has an administrative body consisting of 19 members and a secretary. The President nominates six members and the remaining 12 members are elected from the State and Union Territories.

All Chapter KSEEB Solutions For Class 9 Social Science Solutions

—————————————————————————–

All Subject KSEEB Solutions For Class 9

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share kseebsolutionsfor.com to your friends.

Best of Luck!!

Leave a Comment

Your email address will not be published.