KSEEB Solutions for Class 9 Maths Chapter 5 Triangles Ex 5.2

In this chapter, we provide KSEEB SSLC Class 9 Maths Chapter 5 Triangles Ex 5.2 for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest KSEEB SSLC Class 9 Maths Chapter 5 Triangles Ex 5.2 pdf, free KSEEB SSLC Class 9 Maths Chapter 5 Triangles Ex 5.2 pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

Karnataka State Syllabus Class 9 Maths Chapter 5 Triangles Ex 5.2

Karnataka Board Class 9 Maths Chapter 5 Triangles Ex 5.2

Question 1.
In an isosceles triangle ABC, with AB = AC, the bisectors of ∠B and ∠C intersect each other at O. Join A to O. Show that:
(i) OB = OC
(ii) AO bisects ∠A.
KSEEB Solutions for Class 9 Maths Chapter 5 Triangles Ex 5.2 1
Solution:
Data: In an isosceles triangle ABC, with AB = AC, the bisectors of ∠B and ∠C intersect each other at O. Join A to O.
To Prove:
(i) OB = OC
(ii) AO bisects ∠A.
Proof:
(i) In ∆ABC, AB = AC
∴ ∠ABC = ∠ACB
12 ABC = 12 ACB
∠OBC = ∠OCB.
In ∆OBC Now, ∠OBC = ∠OCB is proved.
∴ ∆OBC is an isosceles triangle.
∴ OB = OC.

(ii) In ∆AOB and ∆AOC,
AB = AC (Data)
OB = OC (proved)
AO is common.
Side, Side, Side postulate.
∴ ∆AOB ≅ ∆AOC
∴ ∠OAB = ∠OAC
∴ AO bisects ∠A.

Question 2.
In ∆ABC, AD is the perpendicular bisector of BC. Show that ∆ABC is an isosceles triangle in which AB = AC.
KSEEB Solutions for Class 9 Maths Chapter 5 Triangles Ex 5.2 2
Solution:

KSEEB Solutions for Class 9 Maths Chapter 5 Triangles Ex 5.2 3
Data: In ∆ABC, AD is the perpendicular bisector of BC.
To Prove: ∆ABC is an isosceles triangle in which AB = AC.
Proof: In ∆ABC, AD is the perpendicular bisector of BC.
∴ BD = DC
∴ ∠ADB = ∠ADC = 90°.
Now, in ⊥∆ADB and ⊥∆ADC,
BD = DC (AD is the perpendicular bisector)
∠ADB = ∠ADC = 90° (Data)
AD is common
∴ ∆ADB ≅ ∆ADC
∴ Angles opposite to equal sides of an isosceles triangle are equal.
∴ AB = AC
∴ In ∆ABC, If AB = AC, then
∆ABC is an isosceles triangle.

Question 3.
ABC is an isosceles triangle in which altitudes BE and CF are drawn to equal sides AC and AB respectively. Show that these altitudes are equal.
KSEEB Solutions for Class 9 Maths Chapter 5 Triangles Ex 5.2 4
Solution:
Data: ABC is an isosceles triangle in which altitudes BE and CF are drawn to equal sides AC and AB respectively
To Prove: Altitude BE = Altitude CF.
Proof: In ∆ABC,
AB = AC and CF ⊥ AB, BE ⊥ AC.
∴ ∠BEC = ∠CFB = 90° (Data)
Angles opposite to equal sides of an isosceles triangle are equal.
BC is common.
∴ ∆BEC ≅ ∆CFB (ASA postulate)
∴ BE = CF.

Question 4.
ABC is a triangle in which altitudes BE and CF to sides AC and AB are equal. Show that
KSEEB Solutions for Class 9 Maths Chapter 5 Triangles Ex 5.2 5
(i) ∆ABE ≅ ∆ACF
(ii) AB = AC i.e., ∆ABC is an isosceles triangle.
Solution:
Data: In ∆ABC, altitudes BE and CF to sides AC and AB are equal and BE = CF.
To Prove:
(i) ∆ABE ≅ ∆ACF
(ii) AB = AC i.e., ∆ABC is an isosceles triangle.
Proof: In ∆ABE and ∆ACF,
∠AEB = ∠AFC = 90° (Data)
Altitude BE = Altitude CF (Data)
∠A is Common.
∴ ∆ ABE ≅ ∆ACF (AAS Postulate)
∴ AB = AC
∴ ∆ABC is an isosceles triangle.

Question 5.
ABC and DBC are two isosceles triangles on the same base BC. Show that ∠ABD = ∠ACD.
KSEEB Solutions for Class 9 Maths Chapter 5 Triangles Ex 5.2 6
Solution:
Data: ABC and DBC are two isosceles triangles on the same base BC.
To Prove: ∠ABD = ∠ACD
Proof: In ∆ABC, AB = AC,
∴ Opposite angle ∠ABC = ∠ACB …………. (i)
Similarly in ∆BDC, BD = DC.
Opposite angle ∠DBC = ∠DCB ………….. (ii)
From (i) and (ii),
∠ABC = ∠ACB
Adding ∠DBC and ∠DCB on both sides,
∠ABC + ∠DBC = ∠ABD
∠ACB + ∠DCB = ∠ACD
Equals are added to equal angles.
∴ ∠ABD = ∠ACD.

Question 6.
∆ABC is an isosceles triangle in which AB = AC. Side BA is produced to D such that AD = AB. Show that ∠BCD is a right angle.
KSEEB Solutions for Class 9 Maths Chapter 5 Triangles Ex 5.2 7
Solution:
Data: ∆ABC is an isosceles triangle. AB = AC. Side BA is produced to D such that AD = AB
KSEEB Solutions for Class 9 Maths Chapter 5 Triangles Ex 5.2 8
To Prove: ∠BCD is a right angle.
Proof: In ∆ABC, AB = AC.
∴ ∠ABC = ∠ACB = x°
Similarly, in ∆ACD,
AB = AC.
AB = AD.
∴ AD = AC
Angles opposite to equal sides of a triangle are equal.
∴ ∠ACD = ∠ADC = x.
Now in ∆DCB,
∠B + ∠C + ∠D = 180°
∠DBC + ∠ACB + ∠ACD + ∠ADC = 180°
x + x + x + x = 180
4x = 180
∴ x = 1804
∴ x = 45°
Now, ∠DCB = ∠DCA + ∠ACB
= x + x
= 2x
= 2 × 45 (∵ x = 45°)
∴∠DCB = 90°
∴ ∠BCD is an right angle.

Question 7.
ABC is a right-angled triangle in which ∠A = 90° and AB = AC. Find ∠B and ∠C.
Solution:
Data: ABC is a right-angled triangle in which ∠A = 90° and AB = AC.
To Prove: ∠B = ? and ∠C = ?
Proof: In ∆ABC, AB = AC, then
∴ ∠B = ∠C.
In ∆ABC, ∠A + ∠B + ∠C = 180°
90 + ∠B + ∠C = 180°
∠B + ∠C = 180 – 90°
∠B + ∠C = 90°
∠B + ∠C = 90°.
But, ∠B = ∠C,
KSEEB Solutions for Class 9 Maths Chapter 5 Triangles Ex 5.2 9
∠B + ∠C = 90°
∠B + ∠C = 90°
2∠B = 90°
∴ ∠B = 902 = 45
∴ ∠C = 45° ∵∠ABC = ∠ACB

Question 8.
Show that the angles of an equilateral triangle are 60° each.
Solution:
In ∆ABC, AB = AC = BC.
∴ ∠A = ∠B = ∠C, let this is x°.
But sum of three angles is 180°.
KSEEB Solutions for Class 9 Maths Chapter 5 Triangles Ex 5.2 10
∠A + ∠B + ∠C = 180°
x + x + x = 180°
3x = 180°
∴ x = 1803 = 60°
∴ ∠A = 60°
∠B = 60°
∠C = 60°

All Chapter KSEEB Solutions For Class 9 Maths

—————————————————————————–

All Subject KSEEB Solutions For Class 9

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share kseebsolutionsfor.com to your friends.

Best of Luck!!

Leave a Comment

Your email address will not be published.