KSEEB Solutions for Class 9 Geography Chapter 9 Major Tourist Centres of Karnataka

In this chapter, we provide KSEEB SSLC Class 9 Geography Chapter 9 Major Tourist Centres of Karnataka for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest KSEEB SSLC Class 9 Geography Chapter 9 Major Tourist Centres of Karnatakay pdf, free KSEEB SSLC Class 9 Geography Chapter 9 Major Tourist Centres of Karnataka pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

Karnataka State Syllabus Class 9 Geography Chapter 9 Major Tourist Centres of Karnataka

Class 9 Social Science Major Tourist Centers of Karnataka Textual Questions and Answers

I. Fill in the blanks with suitable words.

Question 1.
Nandi Hill Station is in __________ district.
Answer:
Chikballapur

Question 2.
Naigara of Karnataka is ____________ waterfalls.
Answer:
Gokak

Question 3.
Ibrahim Roza, a pilgrimage is located in ___________ city.
Answer:
Bijapur

Question 4.
The beach near Gokarna is ___________
Answer:
OM

Question 5.
The City of Palaces is ___________
Answer:
Mysuru.

II. Answer the following questions :

Question 1.
What are the advantages of tourism?
Answer:
The advantages of tourism are:

  1. We can gain knowledge about the place, culture, civilization, life style by the tour.
  2. We can satisfy our curiosity going to different places.
  3. Going on tour to religious place we find peace of mind.
  4. We gain happiness and health improvement by visiting different places.
  5. We can have full of relaxation from clumsy thoughts and problems when we visit beautiful places surrounded by worth seeing scenes.

Question 2.
Name the basic facilities needed in a tourist spot.
Answer:
The basic facilities needed in a tourist spot are:

  1. Tourists, homes, and lodges.
  2. Good and hygienic restaurant.
  3. Good transportation facilities to the spot.
  4. The tourist spot must be kept clean and attractive.

Question 3.
Write a note on the Kudremukh hill station.
Answer:
Karnataka has many hill stations. Kudremukh hill station is one of the important hill stations of Karnataka. This hill station is situated in Chikmagalur district. It is a beautiful place. It has dense and green forests. Many hillocks and estates and waterfalls make this hill station a beautiful place. Therefore this hill station attracts a number of tourists from all over Karnataka.

Question 4.
Name the wildlife sanctuaries of Karnataka.
Answer:
Karnataka has dense forests. In order to protect forests and wildlife, the Government of Karnataka established a number of wildlife sanctuaries, national parks, tiger projects, and biosphere reserves area. There are eighteen wildlife sanctuaries in Karnataka. The important wildlife sanctuaries are Muthodi, Bandipur, Nagarahole, Dandeli, and Bhadra.

Question 5.
Name the places of historical importance in Karnataka.
Answer:
The earlier rulers of Karnataka, the Kadambas, Hoysalas, Chalukyas, and the Kings of Vijayanagara have left behind very beautiful sculptural wonders. They have now become places of historical importance. The prominent historical places are Hampi, Belur, Halebidu, Somanathpur, Badami, Pattadakal, Aihole, Gol Gumbaz of Bijapur, Lakkundi, Banavasi, Mysore, Srirangapatna.

III. Match the following :

                                             A                                              B
1. Biligirirangana hillsa. Uttara Kannada
2. Jogi Bettab. Chamarajnagar
3. Yanac. Bird Sanctuary
4. Anshid. Chitradurga
5. Ranganthittue. National Park
f. Peacock sanctuary

Answer:
1. – (b)
2. – (d)
3. – (a)
4. – (e)
5. – (c)

All Chapter KSEEB Solutions For Class 9 Social Science Solutions

—————————————————————————–

All Subject KSEEB Solutions For Class 9

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share kseebsolutionsfor.com to your friends.

Best of Luck!!

Leave a Comment

Your email address will not be published.