KSEEB Solutions for Class 9 Geography Chapter 7 Transport

In this chapter, we provide KSEEB SSLC Class 9 Geography Chapter 7 Transport for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest KSEEB SSLC Class 9 Geography Chapter 7 Transport pdf, free KSEEB SSLC Class 9 Geography Chapter 7 Transport pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

Karnataka State Syllabus Class 9 Geography Chapter 7 Transport

Class 9 Social Science Transport Textual Questions and Answers

I. Fill in the blanks with suitable words.

Question 1.
Villages and towns are linked by ___________ transport.
Answer:
District Roads

Question 2.
There are __________ national highways passing through Karnataka.
Answer:
14.

Question 3.
The city railway system of Bengaluru is called ___________
Answer:
“Namma Metro Rail Transport”.

Question 4.
The port that is called the ‘Gateway of Karnataka’ is ______________
Answer:
New Mangaluru.

Question 5.
The Coastal Railway of Karnataka is called ____________
Answer:
Konkan Railway.

II. Discuss in groups and answer the following questions.

Question 1.
Explain the importance of road transport.
Answer:
Road transport occupies a very important role in linking the villages and towns because a large number of people live in rural areas in Karnataka. Roads can be constructed easily, at low cost. People and goods can be transported to every corner of the state. Development of road determines the progress of the state’s agriculture, industry, mining, and commerce.

Question 2.
Name the different types of roads in Karnataka.
Answer:
Different types of roads in Karnataka are

  1.  National Highways
  2.  State Highways
  3.  District Road
  4.  Village Roads

Question 3.
List the important rail routes of Karnataka.
Answer:
In Karnataka state, there is no uniform distribution of railway lines in all the districts. Bangalore, Bellary, Belgaum, Hassan, Uttar Kannada, Chitradurga, Udupi, Ramanagar districts have an average of 150 to 200 km long railway.

Question 4.
What are the advantages of air transport?
Answer:
The advantages of air transport are: It is the fastest mode of transport. It helps to take people, post and lightweight goods to distant places in the shortest time. It is of great help during natural calamities, wars, and other emergencies.

Question 5.
Name the parts of Karnataka.
Answer:
The ports of Karnataka are New Mangaluru Port, Karwar Port, Malpe, Bhatkal, Honnavar, Belekeri, Old Mangaluru Port and Tadri Port.

III. Match the following :

                                           A                                           B
1. Golden Quadrilaterala. Port.
2 Broad gaugeb. Bengaluru
3. H.A.L.c. NH-4
4. Belekerid. Airport
5. Namma Metroe. Railways
f. Waterways

Answer:
1. – (c)
2. – (e)
3. – (d)
4. – (a)
5. – (b)

All Chapter KSEEB Solutions For Class 9 Social Science Solutions

—————————————————————————–

All Subject KSEEB Solutions For Class 9

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share kseebsolutionsfor.com to your friends.

Best of Luck!!

Leave a Comment

Your email address will not be published.