KSEEB Solutions for Class 9 Geography Chapter 6 Mineral Resources

In this chapter, we provide KSEEB SSLC Class 9 Geography Chapter 6 Mineral Resources for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest KSEEB SSLC Class 9 Geography Chapter 6 Mineral Resources pdf, free KSEEB SSLC Class 9 Geography Chapter 6 Mineral Resources pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

Karnataka State Syllabus Class 9 Geography Chapter 6 Mineral Resources

Class 9 Social Science Mineral Resources Textual Questions and Answers

I. Fill in the blanks with suitable words.

Question 1.
Kudremukh in Karnataka is noted for __________ ore.
Answer:
Iron

Question 2.
The best-quality iron ore is _________
Answer:
Magnetite.

Question 3.
Sandur in Ballari district has __________ mines.
Answer:
Manganese Ore

Question 4.
The metal that is produced from bauxite ore is ___________
Answer:
Aluminum.

Question 5.
The deepest gold mine is ____________
Answer:
Champion Reef.

II. Discuss in groups and answer the following questions :

Question 1.
Why is Karnataka called the ‘Land of Gold’?
Answer:
Karnataka occupies the first position in the production of Gold. It produces 80% of total gold in India. Therefore Karnataka is called the “Land of Gold”.

Question 2.
Which are the important minerals available in Karnataka?
Answer:
The important minerals available in Karnataka are Iron ore, manganese, bauxite, gold, copper, mica, etc.

Question 3.
Which is the ore used as an alloy?
Answer:
The ore used as an alloy is manganese.

Question 4.
Name the places in Karnataka where iron ore is available.
Answer:
The places in Karnataka where iron ore is available are Hospet and Sandur in Ballari district, Bababudangiri, Kemmanagundi in Chikkmagaluru district, Hosadurga, Sasalu of Chitradurga, Huliyara, Chikkanayakanahalli of Tumakuru district, Ameenagadha in Bagalkot and Kumsi, Shiddarahalli of Shivamogga district.

Question 5.
Which district is an important producer of bauxite?
Answer:
Belagavi district.

III. Match the following :

                                          A                                           B
1. Supaa. Manganese
2. Huttib. Bauxite
3. Kumsic. Limestone
4. Khanapurd. Iron ore
e.Gold mine

Answer:
1. – (a)
2. – (e)
3. – (d)
4. – (b)

All Chapter KSEEB Solutions For Class 9 Social Science Solutions

—————————————————————————–

All Subject KSEEB Solutions For Class 9

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share kseebsolutionsfor.com to your friends.

Best of Luck!!

Leave a Comment

Your email address will not be published.