KSEEB Solutions for Class 9 Geography Chapter 10 Population of Karnataka

In this chapter, we provide KSEEB SSLC Class 9 Geography Chapter 10 Population of Karnataka for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest KSEEB SSLC Class 9 Geography Chapter 10 Population of Karnataka pdf, free KSEEB SSLC Class 9 Geography Chapter 10 Population of Karnataka pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

Karnataka State Syllabus Class 9 Geography Chapter 10 Population of Karnataka

Class 9 Social Science Population of Karnataka Textual Questions and Answers

I. Fill in the blanks with suitable words.

Question 1.
The total population of Karnataka according to the 2011 census is ____________
Answer:
6,11,30,704.

Question 2.
The most populous district of Karnataka is ____________
Answer:
Bengaluru Urban district

Question 3.
The district which has more females is ___________
Answer:
Udupi.

Question 4.
The district which has the least population is ____________
Answer:
Kodagu

Question 5.
The average density of population per sq. km. in Karnataka is ____________
Answer:
275.

II. Discuss in groups and answer the following questions :

Question 1.
Write a note on the growth of population in Karnataka.
Answer:
According to the 2001 census, the total population of Karnataka was 5.28,50,562. In, the decade from 2001 to 2011 census 80,80,142 persons have been added to the population. This growth rate during this period is lower than the growth rate of population in India (17.64). The reason for this is awareness about family planning program, literacy program, birth control.

Question 2.
Name the districts with the highest and the lowest density of population.
Answer:
Bangalore Urban district has the highest density at 4378 persons per sq. km. and occupies the first position. Kodagu district has the lowest density of w’ith 135 persons per sq.km.

Question 3.
Explain the Characteristics of the urban and rural population in Karnataka.
Answer:
Karnataka has a large number of villages. Totally there are 29,406 villages. According to the 2011 census, the rural population is 3.75 crore population. This means that out of Karnataka’s total population 61.4% population live in rural areas. The remaining 88.6% (2.35 crore) population in Urban areas. Comparing to the average population of India, the urban population of Karnataka is greater. The population is not distributed equally in all the districts of Karnataka. Bengaluru urban district has the largest urban population whereas the Kodagu district has the smallest urban population.

Question 4.
Write a note on literacy in Karnataka.
Answer:
The average literacy rate in Karnataka in 2011 was 75.6%. This rate is higher than the average literacy rate of 74% in India. When district wise literacy is considered, Dakshina Kannada district with 88.6% occupies the first position. Bengaluru Urban district occupies the second position (88.5%), Udupi districts occupy the third position. In contrast, Yadgir with 52.% has the lowest literacy rate. The male literacy rate is 82.9% whereas the female literacy rate is 68.2% in Karnataka. When the literacy rates in urban and rural areas are compared, naturally the literacy rate in urban areas is higher.

All Chapter KSEEB Solutions For Class 9 Social Science Solutions

—————————————————————————–

All Subject KSEEB Solutions For Class 9

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share kseebsolutionsfor.com to your friends.

Best of Luck!!

Leave a Comment

Your email address will not be published.