KSEEB Class 9 English Comprehension

In this chapter, we provide KSEEB SSLC Class 9 English Comprehension for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest KSEEB SSLC Class 9 English Prose Chapter 1 The Best Advice I Ever Had pdf, free KSEEB SSLC Class 9 English Prose Chapter 1 The Best Advice I Ever Had pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

Karnataka State Syllabus Class 9 English Comprehension

Karnataka State Board Class 9 English Comprehension

Read the following passage and answer the questions that follow:

Patriotism is an old concept, perhaps as old as the earliest human civilization. But all through the history of mankind, it has been narrowly understood. Today people have begun to realize that patriotism is an essential part of human instinct.

Patriotism has its negative side particularly when it exceeds its proper boundaries. People who think their own country to be the best and are blind to its weaknesses are not patriots at all.

We are members of a large human family and so cannot neglect our duties and responsibilities towards it. Our love for the country should be conditioned by respect for the whole community. Narrow prejudice can do nothing except to bring misfortune.

By trying to overlook others’ interest in the modem world, we harm our own. Patriotism should be tempered with reason so that it may not be evil.

Question 1.
What is the belief of people today regarding patriotism?
Answer:
Today people believe that patriotism is an essential part of human instinct.

Question 2.
Which type of people can be categorized as patriots?
Answer:
People whose love for their country is conditioned by respect for the entire community can be categorized as patriots.

Question 3.
When does patriotism become an evil?
Answer:
Patriotism becomes an evil when it is not tempered with reason.

Question 4.
Who cannot be considered as patriots?
Answer:
People who think their own country to be the best and are blind to its weaknesses cannot be considered patriots.

Question 5.
How do we harm our own interests?
Answer:
We harm our own interests by overlooking other’s interest.

Read the following passage and answer the questions that follow:

Our ancestors had great difficulty in getting books. Now, our difficulty is, what to read. There are books and books
but our hours of reading are very few. Therefore, choice becomes essential. We should be very careful about what we read. There are books which poison our lives by suggesting evil. We should keep them at arm’s length.

We should read only those books which have stood the test of time. Such books are our great classics like the ‘Ramayana’ and the ‘Gita’. They contain the wisdom of our sages and saints. They have appealed to mankind generation after generation.

Reading of such books has ennobling influence on our mind and character. It gives us spiritual enjoyment. These books give us instructions along with entertainment. They represent our ancient culture. They set before us high ideals to follow.

Question 1:
Why should we be selective while choosing the books that we want to read?
Answer:
We should be selective while choosing the books that we want to read because there are a great number of books available to us.

Question 2.
What kind of books should we avoid?
Answer:
We should avoid such kind of books that poison our lives by suggesting evil.

Question 3.
What are the books that have stood the test of time called?
Answer:
The books that have stood the test of time are called classics.

Question 4.
What are the special qualities of classics?
Answer:
Reading of classics has ennobling influence on our mind and character; they give us spiritual enjoyment besides being a source of entertainment.

Question 5.
What is the dilemma that we face today?
Answer:
There are books and books but our hours of reading are few. So we face the dilemma of what to read.

Read the following passage and answer the questions that follow:

Garbage is a great environmental hazard. It comes from various sources – used paper, tiffin packings, plastic bags, ice-cream wrappers, bottle caps, fallen leaves from trees and many more. Garbage makes the premises ugly, unkempt and breeds diseases.

A lot of thrash that is thrown away contains material that can be recycled and reused such as paper, metals and glass which can be sent to the nearest recycling centre or disposed off to the junk dealer. It also contains organic matter such as leaves which can enrich soil fertility. A compost pit can be made at a convenient location where the refuse can be placed with layers of soil and an occasional sprinkling of water. This would help decomposition to make valuable fertiliser. This would also prevent pollution that is usually caused by burning such organic waste.

Question 1.
What are the sources of garbage?
Answer:
Garbage originates from used paper, tiffin packings, plastic bags, ice-cream wrappers, bottle caps, fallen leaves from trees, etc.

Question 2.
How can garbage create havoc to mankind?
Answer:
Garbage can create havoc to mankind by breeding diseases.

Question 3.
What happens to the disposed off material at the recycling centres?
Answer:
At the recycling centers, waste is recycled for reuse.

Question 4.
How are fallen leaves from trees useful?
Answer:
Fallen leaves from trees enrich soil fertility.

Question 5.
Mention two benefits of a compost pit.
Answer:
Two benefits of a compost pit are:

  1. it helps in the decomposition of refuse to make fertilizer, and
  2. it does not cause pollution.

Read the following passage and answer the questions that follow:

Food can maintain and save life. It can destroy life as well. Proper food serves as medicine, improper food works as poison. A little care about the quality and quantity of food will keep us healthy and happy. If we go about eating all sorts of things, we shall fall sick.

We take pride in calling ourselves civilized. Being sensible means to know the difference between good and bad, right and wrong. It will not do to become slaves to our tongue or taste. Even cattle, birds and beasts eat only what is best for their body. We mostly eat processed food and refined sugar. We pay heavily for junk food, for Chinese dishes or deep fried snacks. As a result we catch diseases. We have drifted away from mother nature. We laugh at the rules of hygiene, healthy diet and the advice of elders. This has given rise to diabetes.

We offer chocolates, cakes and ice creams too often to our children. We also attend parties or dine out every day. This way we invite obesity and diabetes.

Question 1.
What are the functions of food?
Answer:
Food maintains and saves life. It serves as medicine and keeps us healthy and happy.

Question 2.
What is meant by ‘improper food’?
Answer:
Food that is unhygienic and has harmful effect on the body is considered improper food.

Question 3.
What does ‘being sensible’ imply?
Answer:
Being sensible means – to know the difference between good and bad, between what is right and what is wrong.

Question 4.
Explain: We have drifted away from nature.
Answer:
Today we mostly eat processed food, refined sugar, junk food and deep fried snacks. Hence we have drifted away from nature and natural food.

Question 5.
How do modem lifestyle and food habits affect us?
Answer:
We don’t follow the rules of hygiene and healthy diet. As a result we invite obesity and diseases such as diabetes.

Read the following passage and answer the questions that follow:

The cinema is the cheapest source of entertainment today. Millions of people see movies and enjoy them. It is a good pastime in all the places – big or small. The cinema industry has made rapid progress- after independence. In the beginning, there were silent, and black ‘ and white movies. Now we are dazzled by the colors in every movie.

Big posters are seen on the walls of cities and towns for advertisement. They also announce the coming movies. There is always a rush before the booking windows. So the tickets are often sold in the black market or at a premium. On the one hand the cinema is a source of entertainment. On the other it is also a source of knowledge and information. Films satisfy all the sections of people and their different tastes.

There are religious movies and historical movies. They recreate the past, the old culture and life style. Social films spread awareness about social evils such as dowry, casteism and communal feelings. Some films expose the corruption in high places.

Question 1.
Why is cinema so much popular?
Answer:
Cinema is so much popular today because it is the cheapest source of entertainment.

Question 2.
How can you say that the cinema industry has made rapid progress after independence?
Answer:
In the beginning there were silent, and black and white movies. Now we are dazzled by the colours in every movie.

Question 3.
Why are tickets often sold in the black market?
Answer:
Tickets are often sold in the black market because there is always a huge rush before the ticketing counters.

Question 4.
Mention two advantages of cinema.
Answer:
Cinema is (a) a source of entertainment, and (b) a source of knowledge and information.

Question 5.
What is the main purpose of making social films?
Answers:
The main purpose of making social films is to spread awareness about social evils like dowry, casteism and communalism.

All Chapter KSEEB Solutions For Class 9 English

—————————————————————————–

All Subject KSEEB Solutions For Class 9

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share kseebsolutionsfor.com to your friends.

Best of Luck!!

Leave a Comment

Your email address will not be published.