KSEEB Solutions for Class 8 Maths Chapter 6 Theorems on Triangles Additional Questions

Karnataka State Syllabus Class 8 Maths Chapter 6 Theorems on Triangles Additional Questions

Question 1.
Fill up the blanks to make the following statements true
a. Sum of the angles of a triangle in 180°
b. An exterior angle of a triangle is equal to the sum of interior opposite angles.
c. An exteior angle of a triangle is always more than either of the interior opposite angles.
d. A triangle can not have more than one right angles.
e. A triangle can not have more than one obtuse angle.

Question 2.
Choose the correct answer from the given alternatives.
a. In a triangle ABC, ∠A = 80° and AB = BAC then ∠B is __________
A. 50°
B. 60°
C. 40°
D. 70°
Solution:
A. 50°

b. In right-angled triangle, ∠A is right angle and ∠B = 35° then ∠C is _______
A. 65°
B. 55°
C. 75°
D. 45°
Solution:
B. 55°

c. In ∆ABC, ∠B = ∠C = 45°, then the triangle is ________
A. Right-angled
B. Acute angled
C. Obtuse angled
D. Equilateral triangle
Solution:
A. Right-angled

d. In an equilateral triangle, each exterior angle is ________
A. 60°
B. 90°
C. 120°
D. 150°
Solution:
C. 120°

e. Sum of the three exterior angles of a triangle is __________
A. two right angles
B. three right angles
C. one right angle
D. four right angles
Solution:
D. Four right angles

Question 3.
In a triangle ABC, ∠B = 70° find ∠A + ∠C
Solution:
∠A + ∠B + ∠C = 180° [Sum of the angles of a triangle is 180°]
∠A + 70 + ∠C = 180°
∠A + ∠C = 180° – 70
∠A + ∠C = 110°

Question 4.
In a triangle ABC, ∠A =110° and AB = AC find ∠B and ∠C
Solution:
AB = AC
∴ ∠C = ∠B [Base angles of an isosceles triangle]
∠A + ∠B + ∠C = 180° [Sum of the angles of a triangle is 180°]
110° + ∠B + ∠B = 180°
2∠B = 180 – 110
2∠B = 70°
∠B = 702
∠B = 35°
∠B = ∠C = 35°

Question 5.
If three angles of a triangle are in the ratio 2 : 3 : 5 determine three angles.
Solution:
Let the common ratio be x The three angles are 2x, 3x and 5x 2x + 3x + 5x = 180° [Sum of the angles of triangle is 180°]
10x = 180°
x = 18010
2x = 2 ×18 = 36°
3x = 3 × 18 = 54°
5x = 5 × 18 = 90°

Question 6.
The angles of a triangle are arranged in ascending order of magnitude. If the difference between consecuttive angles is 15° find the three angles.
Solution:
Let the first angle be x then the second angle is x + 15 and third angle is x + 30.
x + x + 15 + x + 30 = 180° [Sum of the angles]
3x + 45 = 180
3x = 180 – 45
3x = 135
x = 1353 = 45°
First angle = x = 45°
Second angle = x + 15 = 45 + 15 = 60°
Third angle = x + 30 = 45 + 30 = 75°

Question 7.
The sum of two angles of a triangle is equal to its third angle. Determine the measure of third angle.
Solution:
Let the sum of two angles be x and the third angle be y
x + y = 180° [Sum of the angles of the triangle]
y + y = 180° [∴ sum of two angles = third angle]
2y = 180°
y = 1802
y = 90°
∴ The third angle is 90°

Question 9.
The angles of a triangle are x – 40°, x – 20 and 12 x + 15° find the value of x
Solution:
x – 40 + x – 20 + 12 x + 15 = 180° [Sum of the angles of a triangle]
x + x + 12 x – 60 + 15 = 1 80°
x + x + 12 x – 45 = 180°
2x + 12 x = 180 + 45
4x+x2 = 225
5x = 225 x 2
5x = 450
x = 4505
x = 90°

Question 10.
In ∆ABC ∠A – ∠B = 15° and ∠B – ∠C = 30° find ∆ABC ∠A , ∠B and ∠C
Solution:
∠A – ∠B = 15°
∴ ∠A = 15 + ∠B
∠B – ∠C = 30
∴ ∠B = 30 + ∠C
∠A + ∠B + ∠C = 180° [Sum of the angle of a triangle]
15 + ∠B + ∠B + ∠C = 180° (∴ ∠A = 15 + ∠B)
15 + 2∠B + ∠C = 180°
15 + 2[30 + ∠C + ∠C = 180° (∴ ∠B = 30 + ∠C)
15 + 60 + 2∠C] + ∠C = 180°
75 + 3∠C = 180°
3∠C = 180 – 75
3∠C = 105°
∠C = 105∘3
∠C = 35°
Now ∠B = 30 + ∠C
∠B = 30 + 35
∠B = 65°
∠A = 15 + ∠B
∠A = 15 + 65
∠A = 180°

Question 13.
In a triangle, each of the smaller angles is half of the largest angle. Find the angles.
Solution:
Let the smallest angle be x then the largest angle is 2x.
x + x + 2x = 180° [Sum of the angles of triangle]
4x = 180°
x = 1804
x = 45°
2x = 2 × 45° = 90°
∴ The angles are 45°, 45° and 90°

Question 14.
In a triangle each of the bigger angle is twice the third angle find the angles.
Solution:
Let the third angle be x. then the bigger angles is 2x 2x + 2x + x = 180° [Sum of the angles of triangle]
5x = 180°
x = 1805
x = 36°
2x = 2 × 36° = 72°
∴ The angles are 72°, 72° and 36°

All Chapter KSEEB Solutions For Class 8 maths

—————————————————————————–

All Subject KSEEB Solutions For Class 9

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share kseebsolutionsfor.com to your friends.

Best of Luck!!

Leave a Comment

Your email address will not be published.