KSEEB Solutions for Class 8 Maths Chapter 16 Mensuration Ex 16.1

In this chapter, we provide KSEEB SSLC Class 8 Maths Chapter 16 Mensuration Ex 16.1 for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest KSEEB SSLC Class 8 Maths Chapter 16 Mensuration Ex 16.1 pdf, free KSEEB SSLC Class 8 Maths Chapter 16 Mensuration Ex 16.1 pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

Karnataka State Syllabus Class 8 Maths Chapter 16 Mensuration Ex 16.1

Question 1.
Find the total surface area of a cuboid with l= 4m, b = 3m and h = 1.5 m
Answer:
T.S.A = 2 (lb + bh + lh)
= 2(4 × 3 + 3 × 1.5 + 1.5 × 4)
= 2(12 + 4.5 + 6)
= 2(22.5)
T.S.A = 45 m²

Question 2.
Find the area of four walls of a room whose length is 3.5m, breath 2.5m and height is 3m.
Answer:
L = 3.5m, b = 2.5m, h = 3m
Area of the 4 walls = L.S.A of cuboid
= 2h(l + b)
= 2 × 3(3.5 + 2.5)
= 6(6) = 36m²

Question 3.
The dimensions of a room are l = 8m, b = 5m and h = 4m. Find the cost of distempering its four walls at the rate of 40/m2.
Answer:
L.S.A of cuboid = 2h (l + b)
= 2 × 4 (8 + 5) = 8 (13)
L.S.A = 104 m²
The cost of distempering 1 m² = Rs 40
The cost of distempering 104m² = 104 × 40 = Rs. 4160.

Question 4.
A room is 4.8m long, 3.6m broad and 2m high. Find the cost of laying tiles on its floor and its four walls at the rate of 100/m²
Answer:
L = 4.8m, b = 3.6m , h = 2m
Required area = Area of the floor + L.S.A of cuboid
= lb + 2h(l + b)
= 4.8 × 3.6 + 2 × 2(4.8 + 3.6)
= 17.28 + 33.6 = 50.88 m²
The cost of laying tiles for 1m² = Rs 100
The cost of laying tiles for 50.88 m² = 50.88 × 100 = Rs. 5088

Question 5.
A closed box is 40 cm long, 50 cm wide and 60 deep. Find the area of the foil needed for covering it.
Answer:
L = 40 cm, b = 50cm, h = 60 cm
Area of the foil = T.S. A of cuboid
= 2 (lb + bh + lh)
= 2(40 × 50 + 50 × 60 + 60 × 40)
= 2(7400)= 14,800 cm²
Area of the foil required 14,800 cm²

Question 6.
The total surface area of a cube is 384 cm2 calculate the side of the cube.
Answer:
T.S.A of cube = 384 cm²
61² = 384
l² = x=3846
l² = 64
l = √64
l = 8cm

Question 7.
The L.S.A of a cube is 64m², calculate the side of the cube.
Answer:
L.S.A of cube = 41²
64 = 41²
x=644 = l²
∴ l = √16 = 4m
The side of the cube is 4m.

Question 8.
Find the cost of whitewashing the four walls of a cubical room of side 4m at the rate of Rs.20/m2.
Answer:
l = 4m
Area to be whitewashed
= L.S.A of the cube
= 4l² = 4 × 4² = 4 × 16 = 64 m²
cost of whitewashing 1m² = 20
∴ The cost of whitewashing 64m² = 64 × 20 = Rs. 1280.

Question 9.
A cubical box has edge 10cm and another cuboidal box is 12.5 cm long, 10cm wide and 8cm high
i. Which box has a smaller total surface area?
ii. If each edge of the cube is doubled, how many times will its T.S.A increase?
Answer:
T.S.A of cube 61²= 6 × 10² = 6 ×100 = 600 cm²
T.S.A of a cuboid 61² = 6 × 102 = 6 x 100 = 600 cm²
T.S.A of a cuboid = 2(lb + bh + Ih)
= 2[12.5 x 10 +10 x 8 + 8 x 12.5]
= 2[125 + 80 + 100]
= 2[305]
t = 610 cm²
1. The cubical box has smaller total surface area.
2. If the side of the cube is doubled its side will be 20cm.
T.S.A 6l² = 6 × 202 = 6 × 400 = 2400 cm²
original area = 600cm²
2400600 = 4
∴ Its area will increase by 4 times

All Chapter KSEEB Solutions For Class 8 maths

—————————————————————————–

All Subject KSEEB Solutions For Class 8

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share kseebsolutionsfor.com to your friends.

Best of Luck!!

Leave a Comment

Your email address will not be published.