KSEEB Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Statistics Ex 13.3

In this chapter, we provide KSEEB SSLC Class 8 Maths Chapter 13 Statistics Ex 13.3 for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest KSEEB SSLC Class 8 Maths Chapter 13 Statistics Ex 13.3 pdf, free KSEEB SSLC Class 8 Maths Chapter 13 Statistics Ex 13.3 pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

Karnataka State Syllabus Class 8 Maths Chapter 13 Statistics Ex 13.3

Question 1.
Runs scored by 10 batsmen in a one-day cricket match are given. Find the average run scored. 23, 54, 08, 94, 60, 18, 29, 44, 05, 86
Answer:
Σ x = 23 + 54 + 08 + 94 + 60 + 18 + 29 + 44 + 05 + 86 = 421
N = 10
Average = Mean = \overline{X}=\frac{\Sigma x}{N}=\frac{421}{10}=42.1

Question 2.
Find the mean weight form the following table:

Weight (kg)2930313233
No. of children0201040305

Answer:

Weigh t(kg)No. of children(x)‘ f
290258
300130
3104.124
320396
3305164
N= 15Zf = 473

Mean = ΣfXN=47315=31.53

Question 3.
Calculate the mean for the following frequency distribution.

Mark10-2020-3030-4040-5050-6060-7070-80
Frequency37106824

Answer:

MarksFrequencyMidpointfx
10-2031545
20-30725175
30-401035350
40-50645270
50-60855440
60-70265130
70-80475300
N = 40Efx = 1710

Mean = ΣfxN=171040=42.75

Question 4.
Calculate the mean for the following frequency distribution.

Mark15-1920-2425-2930-3435-3940-44
Frequency6591262

Answer:

Marks.FrequencyMidpointf(X)
15-19617102
20-24522*110
25-29927243
30-341232384
35-39637222
40-4424284
N = 40Efx = 1145

Mean = X¯¯¯¯=ΣfXN=114540=28.625

Question 5.
Find the median of the data 15,22, 9,20, 6,18,11,25,14.
Answer:
6, 9, 11, 14,(15), 18, 20, 22,25 (Ascending order)
N = 9,
\frac{N+1}{2}+\frac{9+1}{2}=\frac{10}{2}=5^{\text { th }}
Median = 15.

Question 6.
Find the median of the data 22,28,34, 49, 44, 57,18,10,33, 41, 66, 59.
Answer:
10, 18, 22, 28, 33, 34, 41, 44, 49, 57, 59, 66 (Ascending order)
N = 10
∴ Median = \frac{34+41}{2}=\frac{75}{2}=37.5

Question 7.
Find the median for the following frequency distribution table.

Class interval110-119120-129130-139140-149150-159160-169
Frequency68151065

Answer:

Class intervalFrequency (f)Cumulative frequency (fc)
110-11966
120-129814
130-1391529
140-1491045
160-169550
 N = 50

N = 50
N2=5025/2=25
∴ Median class is 130 – 139
LRL = 129.5
Fc = 14
Fm = 15
i = 10
KSEEB Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Statistics Ex. 13.3 1

Question 8.
Find the median for the following frequency distribution table.

Class interval0-55-1010-1515-2020-2525-30
Frequency5391085

Answer:

Class intervalFrequency (t)Cumulative frequency (fc)
0-555
5-1038
10-159 ,17
15-201027
20-25835
25-30540
N = 40

N = 40
N2=402=20
∴ Median class is 15 – 20
LRL = 15
Fc = 17
Fm = 9
i = 5
KSEEB Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Statistics Ex. 13.3 2

Question 9.
Find the mode for the following data.
(i) 4,3,1,5,3, 7, 9,6 Answer: Mode = 3
(ii) 22,36,18,22,20,34,22, 42, 46,42
Answer:
Mode = 22

Question 10.
Find the mode for the following data

X5101215203040
f48111316129

Answer:
Mode = 20 (It has the highest frequency)

All Chapter KSEEB Solutions For Class 8 maths

—————————————————————————–

All Subject KSEEB Solutions For Class 8

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share kseebsolutionsfor.com to your friends.

Best of Luck!!

Leave a Comment

Your email address will not be published.