KSEEB Solutions for Class 7 Social Science Chapter 4 Nayakas, Palegaras and Naada Prabhus

In this chapter, we provide KSEEB Solutions for Class 7 Social Science Chapter 4 Nayakas, Palegaras and Naada Prabhus for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest KSEEB Solutions for Class 7 Social Science Chapter 4 Nayakas, Palegaras and Naada Prabhus pdf, free KSEEB solutions for Class 7 Social Science Chapter 4 Nayakas, Palegaras and Naada Prabhus pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

Karnataka State Syllabus Class 7 Social Science History Chapter 4 Nayakas, Palegaras and Naada Prabhus Questions and Answers

Class 7 Social Science Nayakas, Palegaras and Naada Prabhus Textbook Questions and Answers

I. Fill in the blanks with suitable words:

  1. The Queen of Ullal who helped to defeat Portuguese was ________.
  2. Rani Chennammaji repelled the Mughals and protected ________.

Answers:

  1. Abbakkadevi
  2. chatrapathi Raiaram, son of Shivaji.

II. Answer the following questions in one sentence:

Nayakas Palegaras And Naada Prabhus Question 1.
Who is called Padugadalodeya in Keladi history?
Answer:
Shivappa Nayaka was called ‘Padugadalodeya’ in the history of Keladi Nayakas.

KSEEB Solutions For Class 7 Social Science Question 2.
How did Shivappa Nayaka encourage the Goa Christians?
Answer:
Shivappa Nayaka encouraged the traders of Goa to settle in his state for the development of trade. The Christians of Goa were experts in agriculture. He provided land and other contributions.

KSEEB Solutions For Class 7 Social Science Chapter 4 Question 3.
What is Sistu?
Answer:
The revenue system started by shivappa Nayaka was called as ‘Sistu’.

Nayakas Palegaras And Naada Prabhus KSEEB Solutions Question 4.
Who is Rani Chennammaji?
Answer:
Queen Chennammaji, the daughter-in-law of Shivappa Nayaka took power after him.

III. Answer in 2-3 sentences:

Nayakas Palegaras And Naada Prabhus Notes Question 1.
What are the achievements of Hiriya Venktappa Nayaka?
Answer:
Venkatappa Nayaka is popular among the kings of Keladi.

  • During his reign, the Keladi Kingdom attained complete freedom.
  • He took out a military expedition till River Chandragiri in the coastal region.
  • With the help of Queen Abbakkadevi, he defeated the Portuguese in Mangaluru
  • He defeated Adil Shahi forces of Vijayapura and established a victory pillar in Hanagal.
  • He encouraged all religions.

Nayakas Palegaras And Naada Prabhus Question Answer Question 2.
Write about the achievements of Nayakas of Keladi.
Answer:
Keladi was founded in 1499 CE. The Keladi province was large and prosperous. Shivappa built strong forts in Mangalore. He encouraged the traders of Goa. The revenue system started by Shivappa Nayaka.

The Keladi kings founded temples, agraharas, and Veera Shaiva mutts. The Aghoreshwara temple is famous for Sculpture. The mutts were the centres of boarding and education. They contributed generously to all religions. Chennammaji gifted land for a church in Mangalore.

The Nayakas of Chitradurga

Answer the following questions in one sentence:

KSEEB Solutions For Class 7th Social Science Question 1.
Who is Matthi Thimmanna Nayaka?
Answer:
Matthi Thimmanna Nayaka was the first king of the Nayakas of Chitradurga.

Nayakas Palegaras And Naada Prabhus Question And Answer Question 2.
Write a short note on Raajaaveera Madakari Nayaka.
Answer:
He was the most Powerful and Popular among the Nayakas of Chitradurga.

  • He ascended the throne at the age of twelve years.
  • He helped Hyder Ali several times during wars.
  • Hyder Ali later tried to suppress him and attacked the fort of Chitradurga.
  • When the soldiers of Hyder Ali tried to enter the fort through the secret entrance, Obavva, the wife of the watchman killed the enemies with her wooden pestle (Onake).
  • Hyder Ali attacked the fort once again and this time the King was defeated in the fierce war.

Class 7 Social Science Nayakas, Palegaras And Naada Prabhus Karnataka State Board Solutions Question 3.
Why do we still remember Onake Obavva?
Answer:
Hyder Ali besieged the seven ringed forts of Chitradurga. It is an impossible task. So they tried to enter the fort through a secret entrance, in the absence of the watchman.

At that time, the wife of a watchman called Obavva killed the enemies with her wooden pestle (Onake). That secret passage is present in the fort of Chitradurga and called ‘Obawana Kindi’ like this obavva protect her kingdom.

KSEEB Solutions For Class 7 Social Science Chapter 4 Question 4.
Name the tanks built by the Chitradurga chieftains.
Answer:
The Bharamasagara and Bheema Samudra tanks were built by the Chitradurga chief tains.

The Nayakas of Surapura

I. Answer the following questions in one sentence:

Nayakas Palegaras And Naada Prabhus Class 7 Question 1.
Who is the founder of the Surapura Province?
Answer:
Gaddipadda Nayaka was the founder of this dynasty.

Question 2.
What is the name of the King who built Surapura capital?
Answer:
Peethambari Baharipidda Nayaka made Surapura his capital.

II. Discuss in groups and answer the following questions:

Question 1.
Write a note on the achievements of Nalavadi Venkatappa Nayaka.
Answer:
Nalawadi Venkatappa Nayaka was the son of Raja Krishnappa Nayaka. He planned to fight against the British by unifying South Indian kings and fought against the British in surat and move towards Hyderabad.

The Surapura Nayaks have contributed to the filled with culture. They built tanks, temples, wells forts, and palaces. Many Jahagirs (Land gifts) were given. They had provided Inam land to Sustain the worship of their God Venkataramana and Gopalaswamy temple at Tirupathi. They had offered patronage to many artists, sculptors, and musicians and they gave importance to paintings.

Question 2.
Explain the literary contributions of the Surapura Chieftains.
Answer:
The surapura Nayakas have a contribution, to the field of literature in all languages. Many literary works of good values were written during their region. They were known for their religious tolerance.

Naada Prabhus of Yelahanka

I. Answer the following questions in one sentence:

Question 1.
Who is the founder of the Yelahanka Naada Prabhu dynasty?
Answer:
Ranabhaire Gowda is the founder of the Yelahanka Nadaprabhu dynasty.

Question 2.
Who is the founder of Bengaluru city?
Answer:
Hiriya Kempegowda founded Bengaluru city in 1537.

Question 3.
Name the capitals of Yelahanka Naadaprabhus.
Answer:
Yelahanka, Bengaluru and Magadi were the capitals of Yelahanka Nadaprabhus.

Question 4.
What was the title given to Kempegowda-II?
Answer:
The title given to Kempegowda II was ‘Nava Kavita Gumbhapumbhavani’.

II. Answer the following questions in one sentence:

Question 1.
What are the achievements of Hiriya Kempegowda?
Answer:

  • Hiriya Kempegowda founded Bengaluru city in 1537, built a fort and started ruling from it.
  • He built Basava temple of Basavanagudi, Someshwara temple of Halsuru and extended Gavigangadareshwara Temple.
  • He built several tanks like Dharmambudhi tank, Halasur tank and Sampangi tank.
  • He was a devotee of Gangadhareshwara of Shivagange and built several choultries and agraharas.
  • He also earned the title ‘Prajavatsala’ in recognition of his pious administration.

Question 2.
Write a short note on Kempegowda- II.
Answer:
Kempegowda-II was the elder son of Hiriya Kempe Gowda. Kempegowda-II started to rule the Magadi and Kunigal region and made Magadi his capital. Kempegowda-II had marked the borders of Bengaluru and had built four watchtowers in the market places.

Bengaluru grew as a major weaving centre. He built a fort at Magadi, Savanadurga, Huliyurdurga, and others. He also constructed new villages, temples, and tanks and He also constructed the kempasagara tank. He was not only brave but also a multi-language academician. He earned the title ‘Nava Kavita Gumbhapumbhavani’ recognition of his literary achievements.

Class 7 Social Science Nayakas, Palegaras and Naada Prabhus Additional Questions and Answers

I. Fill in the blanks:

  1. Chennammaji gifted land for a Christian church in ______
  2. Raajaaveera Madakari Nayaka helped ______ several times during wars.
  3. The Nayakas of Surapura started to rule from ______
  4. The Nizam of Hyderabad ______ handed over Nalavadi Venkatappa Nayaka to the British.
  5. The British gifted ______ to the Nizam of Hyderabad.

Answers:

  1. Mangaluru
  2. Hyder Ali
  3. Vagingeri
  4. Salar Jung
  5. Surapura

II. Match the following:

AB
1. Chitradurga forta. Magadi
2. Hiriya Kempe Gowdab. Kempesagara tank
3. Kempegowda IIc. Obavanna Kindi
4. Kempegowda IIId. Malenadu region
5. Keladi rulerse. Prajavatsala

Answers:
1. c
2. e
3. a
4. b
5. d

III. Answer the following questions in a sentence each:

Question 1.
When was the kingdom of Keladi founded?
Answer:
Keladi was founded in 1499 CE during the Vijayanagar reign and later became independent.

Question 2.
Why did the Keladi kingdom become weak?
Answer:
On account of continuous wars with Mysuru and internal wars, the Keladi kingdom became weak.

Question 3.
Name the tanks built by the Nayakas of Chitradurga.
Answer:
The Bhramasagara and Bheemasamudra are the tanks built by the Nayakas of Chitradurga.

Question 4.
When did Surapura merge with the Indian union?
Answer:
Surapura merged with the Indian Union on 17th September 1948.

Question 5.
Who was the most popular ruler of the Nadaprabhus of Yelahanka?
Answer:
The most popular ruler of this dynasty is Hiriya Kempegowda.

Question 6.
Under whose rule was Bengaluru growing as a major weaving centre?
Answer:
During the reign of Kempe Gowda II, Bengaluru was growing as a major weaving centre.

IV. Answer the following questions in two or three sentences each :

Question 1.
What did the Keladi province consist of?
Answer:
Keladi province consisted of Shivamogga, Dakshina Kannada, Udupi, Kasaragod, Kodagu, Hassan, Tumakuru, Chitradurga, Dharwad, and Uttara Kannada areas.

Question 2.
What are the achievements of Shivappa Nayaka?
Answer:
Shivappa Nayaka was a famous Keladi King.

  • He occupied the coastal forts of the Portuguese.
  • He built strong forts in Mangalum, Bekal, and Chandragiri (Kerala) for the security of the kingdom.

Question 3.
What are the military conquests of Queen Chennammaji?
Answer:

  • She repelled the Mughal army and gave protection to Chatrapathi Rajaram, the son of Shivaji.
  • She was the symbol of valour and sacrifice and fought war even with the Mysuru army.

Question 4.
Where are the watchtowers built by KempeGowda II found in the present Bengaluru?
Answer:
They are found in the following areas – the North tower – Mekri Circle; the south tower – Lalbagh; the East tower – Halsoor and the West tower – Gavi Gangadhareshwara.

V. Answer the following in three to four sentences each:

Question 1.
Describe the revenue system of Shivappa Nayaka.
Answer:

  • The revenue system started by Shivappa Nayaka was called as ‘Sistu’.
  • The fixation of land revenue was based on the fertility of the land.
  • About 1/3 of the production was collected as land revenue.
  • This Sistu system led to the development of Malenadu.

Question 2.
Describe the Surapura Paintings.
Answer:
The Surapura rulers always accorded prominent place to paintings.

  • The design and techniques of Surapura paintings are of high quality.
  • These paintings stand unique from Vijayanagar, Vijapur and Mysuru paintings.
  • These paintings can be seen in the museums of London, Hyderabad’s Salarjung Museum.

Question 3.
Describe the cultural achievements of Surapura Nayakas.
Answer:

  • The Surapura Nayakas built temples, tanks, wells, forts and palaces.
  • Many Jahgris (land gifts) were given.
  • They had provided Inam land to sustain the worship of their patron God Venkataramana at Tirupathi and Gopalaswamy.
  • They had offered patronage to many artists, sculptors and musicians.
  • Many literaiy works of good value were written during their reign.
  • They were known for their religious tolerance.

VI. Choose the correct option and fill in the blanks:

1. Shivappa Nayaka built strong forts in Mangaluru, Bekal and in ______ Kerala.
a) Chitradurga
b) Chandragiri
c) Magadi
d) Savanadurga
Answer:
b) Chandragiri

2. ______ is the most powerful and popular among the Nayakas of Chitradurga.
a) Matthi Thimmanna Nayaka
b) Hiremadakari Nayaka
c) Raajaaveera Madakari Nayaka
d) Bichchugatthi Bharamanna Nayaka.
Answer:
c) Raajaaveera Madakari Nayaka

3. British kept Nalvadi Venkatappa Nayaka in prison at ______.
a) Secunderabad
b) Hyderabad
c) Vijayapura
d) Surapura
Answer:
a) Secunderabad

4. ______ constructed the Kempasagara tank to tackle drought.
a) Hiriya Kempe Gowda
b) Hiriya Kempe Gowda – II
c) Kempe Gowda – II
d) Kempe Gowda – III
Answer:
a) Hiriya Kempe Gowda

5. Queen Abhakkadevi defeated the ______ in Mangaluru along with Hiriya Venkatappa Nayaka.
a) British
b) French
c) Dutch
d) Portuguese
Answer:
d) Portuguese

All Chapter KSEEB Solutions For Class 7 Social Science

—————————————————————————–

All Subject KSEEB Solutions For Class 7

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share kseebsolutionsfor.com to your friends.

Best of Luck!!

Leave a Comment

Your email address will not be published.