KSEEB Solutions for Class 7 Social Science Chapter 12 Social and Religious Reforms

In this chapter, we provide KSEEB Solutions for Class 7 Social Science Chapter 12 Social and Religious Reforms for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest KSEEB Solutions for Class 7 Social Science Chapter 12 Social and Religious Reformse pdf, free KSEEB solutions for Class 7 Social Science Chapter 12 Social and Religious Reforms pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

Karnataka State Syllabus Class 7 Social Science History Chapter 12 Social and Religious Reforms

Class 7 Social Science Social and Religious Reforms Textbook Questions and Answers

I. Fill in the blanks:

  1. _______ started Samvada Koumudi.
  2. _______ wrote the book ‘Gulamagiri’.
  3. Dayananda Anglovedic college in Lahore was started by _______.
  4. _______ started Mukthi Mission for the upliftment of women.

Answers:

  1. Raja Ram Mohan Roy
  2. Jyothiba Phule
  3. Lala Hansraj
  4. Pandit Ramabai

II. Answer the following in one sentence:

Question 1.
Who was called as Father of Indian Modernism ?
Answer:
Raja Ram Mohan Roy is known as the ‘Father of Indian Renaissance’.

Question 2.
Who is Mahadev Govind Ranade?
Answer:
Mahadev Govind Ranade was a social reformist who worked for the Parthana Samaj.

Question 3.
Who is the founder of the Satyashodak Samaj?
Answer:
Jyotiba Phule was the founder of the Satyashodak Samaj.

Question 4.
“Arise! Awake! Stop not till you reach your goal” who gave this call?
Answer:
Swami Vivekananda gave this call to the Indian youth.

Question 5.
Who is Dr.Annie Besant?
Answer:
Dr. Annie Besant was the president of the theosophical society of Adyar near Chennai.

Question 6.
Who was the leader of the Aligarh Movement?
Answer:
Sir Syed Ahmed Khan was the leader of the Aligarh Movement.

Question 7.
Which was the organization established by Sri Narayanaguru?
Answer:
Sri Narayana Dharma paripalana yogan was the institution started by Sri. Narayana Guru.

Question 8.
Who was the author of Stree Purusha Thulani?
Answer:
Tarabai Shinde was the author of Stree Purusha Thulani.

Question 9.
Who was a well known Christian social reformer?
Answer:
Pandit Ramabai was the famous Christian social reformer of India.

III. Discuss in groups and answer the following questions:

Question 1.
Write a note on the social and religious reformation efforts of Raja Ram Mohan Roy.
Answer:
Raja Ram Mohan Roy was called ‘Father of Modernism’ by Rabindranath Tagore.

  • He started the Athmiya Sabha
  • In 1828, he started the Brahma Sabha, In the next year, it was named as Brahma Samaj.
  • He was the representative of the communion of the western and eastern thoughts.
  • The Brahma Samaj opposed child marriage, sati system, caste system, idol worship, polygamy, and many other superstitions.
  • He and his associates petitioned the British government to eradicate sati system.

Question 2.
What is the role of the Savithribai Phule in social reformation?
Answer:
Savithribai Phule was the foremost social and education reformer and a poetess.

  • She started a school for girls at Pune along with her husband Jyothiba Phule and also worked as a teacher in that school.
  • She tried to stop infanticide by opening a rehabilitation center for child widows.
  • She fought against gender discrimination and caste system.
  • She shouldered the responsibility of social struggle waged by her husband Jyothibha Pule.

Question 3.
What are the objectives of the Theosophical society?
Answer:
The objectives of Theosophical Society are

  • To inculcate universal brotherhood by eliminating discrimination.
  • To study Dharma, Philosophy, and Science through a comparative approach.
  • To investigate the hidden aspects of nature and hidden power in human beings.

Question 4.
What is the role of Syed Ahmed Khan in reforming the Muslim community?
Answer:
Nawab Abdul Lateef had started the ‘Mohammedan Literary Society’.

  • Sir Syed Ahmed Khan provided this attempt a movement.
  • He wanted Muslim youth to have proper employment in the company government by getting a good education.
  • As a social reformer, The opposed Purdah system, polygamy, and divorce systems.
  • In order to translate English literature into Urdu, he established the ‘ Translation Society’. Later, it became ‘Scientific Society’.
  • In order to promote rationality among Muslims, he began publishing a newspaper ‘Aligarh Institute Gazette’.
  • He started Muhammedan Anglo-Oriental college in 1875. which later became Aligarh Muslim University in 1920.

Question 5.
What were the measures taken by Narayana guru in reforming backward communities?
Answer:
Sri Narayana Guru was an important saint and a social reformer. He establisher ‘Sri Narayana Dharma Paripalana yoga. Through this institution, he tried for the social, economic, cultural, educational development of communities and other downtrodden communities.

He opposed the caste system and animal sacrifice, he opened Sanskrit colleges and provided Sanskrit education for all caste. He opened temples which were open to all untouchables. He established a good library. He declared ‘One God. One religion’.

Question 6.
What was the role of Ramabai in the Reformation of women?
Answer:
Pandit Ramabai was the famous Christian reformer of India.

  • She received an education which was against the practice.
  • She accepted Christianity while studying in England.
  • She dedicated her life to the betterment of women of India.
  • She established ‘Mukti Mission’ in 1889 and provided rehabilitation to widows, orphans, and alcoholic addicts.

IV. Match the following:

AB
1. Swamy Vivekanandaa. Aligarh Movement
2. Swamy Dayanandab. Sathya Shodhaka Society
3. Syed Ahmed Khanc. Theosophical Society
4. Jyothiba Phuled. Arya Samaj
5. Annie Besante. Ramakrishna mission

Answers:

  1. e
  2. d
  3. a
  4. b
  5. c

Class 7 Social Science Social and Religious Reforms Additional Questions and Answers

I. Fill in the blanks:

  1. Raja Ram Mohan Roy started a _______ College.
  2. Jyothiba Phule established the _______ Samaj to create awareness among downtrodden classes of Maharashtra.
  3. _______ had considered Jyothiba Phule as his philosophical guide.
  4. Dayananda Saraswathi published his thoughts in _______.
  5. Shradhananda, a disciple of Dayananda started _______.

Answers:

  1. Vedanta
  2. Satyashodak
  3. Dr. B. R. Ambedkar
  4. Sathyartha Prakash
  5. Shudhi Movement

II. Answer the following in a sentence each:

Question 1.
Who established the Mohammedan Literary Society?
Answer:
Nawab Abdul Latif established the Mohammedan Literary Society.

Question 2.
What was the aim of the Mohammedan Literary Society?
Answer:
The aim of this society was to spread English education and promote harmony between Hindus and Muslims.

Question 3.
When and who started the Muhammedan Anglo-Oriental College?
Answer:
Sir syed Ahmed Khan started Muhammedan Anglo-Oriental college in 1875.

Question 4.
Who led the ‘Sathya Shodak Samaj’ after the death of Jyothiba Phule?
Answer:
His wife SavithriBai Phule led the ‘Sathya Shodak Samaj’ after his death.

Question 5.
Who was the first woman social reformer of Maharashtra?
Answer:
Tarabai Shinde was the first women social reformer of Maharashtra.

III. Answer the following questions in two Or three sentences each:

Question 1.
What were the aims of the Brahma Samaj?
Answer:
Brahma Samaj vehemently strove to oppose the practices of sati, caste system, idol- worship, polygamy, child marriage, and all kinds of superstitions.

Question 2.
Who started the young Bengali Movement? Why was it a failure?
Answer:

  • An Anglo – Indian youth named Henry Vivian led the young Bengali Movement.
  • it was a failure because the Indian society did not respond to a call to the youth to have individuality and rationality.

Question 3.
Why did Swamy Vivekananda say that he will take birth again and again?
Answer:

  • Vivekananda traversed across India on foot and was deeply moved by the plight of the Indians.
  • He declared that he would take birth again and again, as long as the people of India were in the clutches of poverty and hunger.

Question 4.
How did Chamaraja Wodeyar X help Swamy Vivekananda?
Answer:

  • Chamaraja Wodeyar X invited him to his palace and lent financial support for his visit to Chicago.
  • He opened three separate schools for Dalits on Swamy Vivekananda’s advise.

Question 5.
When and who established the Theosophical Society?
Answer:
Theosophical Society was established by H.P. Blavatsky and Colonel H.S. Olcott in New York in 1875.

Question 6.
When and who started the ‘Mohammedan Literary Society?
Answer:
In 1863. Nawab Abdul Lateef had started the ‘Mohammedan Literary Society’.

Question 7.
What were the objectives of the ‘Mohammedan Literary Society’?
Answer:

  • Nawab Abdul Lateef tried to expand English education among Muslims through it.
  • He also tried to bring in harmony among Hindus and Muslims.

IV. Answer the following questions in three or four sentences each:

Question 1.
What is the contribution of Raja Ram Mohan Roy to education?
Answer:

  • Raja Ram advocated English education. He ran an English school using his own funds.
  • He also established a college of Vedanta.
  • He was a pioneer in the field of journalism too. He published many magazines.

Question 2.
What were the achievements of the Prarthana Samaj?
Answer:

  • They paid attention to widow marriage, intercaste marriage, upliftment of women ad development of the deprived classes.
  • They started ashrams for the destitute and orphans.
  • They opened educational institutions for widows’ welfare.

Question 3.
What were the achievements of Dayananda Saraswathi?
Answer:

  • Dayananda Saraswathi criticized idol worship, untouchability, and child marriage.
  • He encouraged intercaste marriages and widow remarriages.
  • He wanted to motivate Swadeshi awareness in Indians.

Question 4.
What were the contributions of Dayananda Saraswathi towards religion?
Answer:

  • Dayananda Saraswathi opposed authority to Brahmins based on their birth.
  • He had declared that all, including women, have the right to leam Vedas.
  • He advocated the worship of Cow. He advocated the worship of ‘One Supreme God’.

Question 5.
What were the achievements of Dr. Annie Besant?
Answer:

  • Annie Besant became the president of the Theosophical Society.
  • She was influenced by the Indian culture and translated the Bhagavadgita into English.
  • She published the newspapers ‘New India and ‘Commonwealth’.
  • She became a powerful force in the Theosophical movement.

Question 6.
What were the contributions of Dr. Annie Besant?
Answer:

  • Annie Besant started ‘Central Hindu College’ in Benaras. Later it became Benaras Hindu University. .
  • She established an organization ‘torch bearers’ to eradicate child marriage and superstitions.
  • She later started Home Rule Movement’ too.

Question 7.
What are the achievements of the Jyotiba Phule?
Answer:

  • Jyotiba Phule established the ‘Satya Shodak Samaj’ with the intention to create awareness among the lower classes in Maharashtra.
  • He started schools for untouchables, orphans, and widows.
  • He condemned the brahmin priestly class.
  • He opened a school for girls in Pune.
  • He tried to put an end to the incidents of female infanticide by starting rehabilitation centres for child widows.
  • He encouraged widow marriages.

Question 8.
Why did Swami Vivekananda establish the Ramakrishna Mission?
Answer:

  • He wanted to continue his humanitarian work and social service.
  • He had a lot of respect and concern for women.
  • He emphasized on the upliftment of women.
  • He urged everyone to help the poor.

V. Choose the correct option and fill in the blanks:

1. William Bentinck abolished Sati System in _______.
a) 1827
b) 1828
c) 1829
d) 1830
Answer:
c) 1829

2. Dr. Atmaram Pandurang started the Prarthana Samaj in _______.
a) Bombay
b) Varanasi
c) Bengal
d) Pune
Answer:
a) Bombay

3. _______ gave call ‘Go back to Vedas’.
a) Raja Ram Mohan Roy
b) Dayananda Saraswathi
c) Athmaram Pandurang
d) M. G Ranade
Answer:
b) Dayananda Saraswathi

4. In 1856, for the first time, a widowed marriage in the upper class took place in _______ under, his leadership.
a) Gujarat
b) Calcutta
c) Assam
d) Rajasthan
Answer:
b) Calcutta

5. _______was the first woman president of the Indian National Congress.
a) Savithri Bai Phule
b) Tarabai Shinde
c) Pandita Ramabai
d) Dr. Annie Besant
Answer:
d) Dr. Annie Besant

6. Annie Besant founded the Central Hindu College at Benaras, which came to be known as _______.
a) Benaras Hindu University
b) Aligarh Muslim University
e) Anglo-Vernacular University
d) SNDI University
Answer:
a) Benaras Hindu University

All Chapter KSEEB Solutions For Class 7 Social Science

—————————————————————————–

All Subject KSEEB Solutions For Class 7

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share kseebsolutionsfor.com to your friends.

Best of Luck!!

Leave a Comment

Your email address will not be published.