KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 10 Respiration in Organisms

In this chapter, we provide KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 10 Respiration in Organisms for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 10 Respiration in Organisms pdf, free KSEEB solutions for Class 7 Science Chapter 10 Respiration in Organisms book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

Karnataka State Syllabus Class 7 Science Chapter 10 Respiration in Organisms

Class 7 Science Respiration in Organisms NCERT Textbook Questions and Answers

Question 1.
Why does an athlete breathe faster and deeper than usual after finishing the race?
Answer:
When the athlete runs in the race, his body needs more energy. In order to get extra energy, the athlete breathes faster and also takes, deep breaths. Because more oxygen is supplied to our cells. It speeds up the breakdown of food and more energy is released.

Question 2.
List the similarities and differences between aerobic and anaerobic respiration.
Answer:
Similarities:

  • In both, food (glucose) is broken down.
  • In both processes, energy is released.
  • Both take place in the cells.

Differences:

Aerobic respirationAnaerobic respiration
(a) It takes place in the presence of oxygen.(a) It takes place in the absence of oxygen.
(b)More energy is released in this process(b) Less energy is released in this process.
(c) Glucose is broken down completely.(c) Glucose is not broken completely
(d) Carbon dioxide, water vapor, and energy are formed(d) Alcohol, lactic acid carbon dioxide, and energy are formed.

Question 3.
Why do we often sneeze when we inhale a lot of dust-laden air.
Answer:
The air around us contains various types of unwanted particles such as smoke, dust, pollens along with different gases. When we inhale, dust particles get trapped in the hair present in our nasal cavity. This causes irritation in the lining of the cavity. This results in sneezing. Sneezing expels the dust particles and other foreign particles from the inhaled air and a dust-free, clean air enters our body.

Question 4.
Take three test – tubes. Fill 3/4th of each with water. Label them A, B and C. Keep a snail in test-tube A, a water plant in test-tube B, and in C keep snail and plant both, which test-tube would have the highest concentration of CO2?
Answer:
Test Tube A will have the highest concentration of CO2. This is because test tube A contains snail, snail is an organism that breathes in O2 and breathes out CO2, Hence CO3 concentration is found in test tube A.

Test tube B contains a water plant, which takes in CO2 for food synthesis and gives out O2. Hence, more O2 concentration is found in test tube B.

Test tube C contains both a snail and a plant, the CO2 produced by the snail is utilized by the plant for its food synthesis and the O2 released by the plant is utilized by the snail for respiration.
Therefore, test tube A has the highest concentration of CO2

Question 5.
Tick the correct answer :
a. In cockroaches, air enters the body through
i. lungs
ii. gills
iii. spiracles
iv. skin
Answer:
iii. spiracles

b. During heavy exercise, we get cramps in the legs due to the accumulation of
i. carbon dioxide
ii. lactic acid
iii. alcohol
iv. water
Answer:
it lactic acid

c. Normal range of breathing rate per minute in an average adult person at rest is:
i. 9 – 12
ii. 15 – 18
iii. 32 – 24
iv. 30 – 33
Answer:
ii. 15 – 18

d. During exhalation, the ribs.
i. move outwards
ii. move downwards
iii. move upwards
iv. do not move at all
Answer:
ii move downwards

Question 6.
Match the items in Column I with those in Column II :

Column IColumn II
a. Yeasti. Earthworm
b. Diaphragmii. Gills
c. Skiniii. Alcohol
d. Leavesiv. Chest cavity
e. Fishv. stomata
f. Frogvi. Lungs and skin
 vii. Trachea

Answer:
a – iii,
b – iv,
c – i,
d – v,
e – ii,
f – vi

Question 7.
Mark ‘T’ if the statement is true and ‘F’ if it is false :
i. During heavy exercise, the breathing rate of a person slows down. (T/F)
Answer:
False

ii. Plants carry out photosynthesis only during the day and respiration only at night. (T/F)
Answer:
False

iii. Frogs breathe through their skins as well as their lungs. (T/F)
Answer:
True

iv. The fishes have lungs for respiration. (T/F)
Answer:
False

v. The size of the chest cavity increase during inhalation. (T/F)
Answer:
True

Question 8.
Given below is a square of letters in which are hidden different words related to respiration in organisms. These words may be present in any direction – upwards, downwards, or along the diagonals. Find the words for your respiratory system, clues about those words are given below the square.
KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 10 Respiration in Organisms 1

(i) The air tubes of insects
Answer:
Trachea

(ii) Skeletal structures surrounding chest cavity
Answer:
Ribs

(iii) Muscular floor of the chest cavity
Answer:
Diaphragm

(iv) Tiny pores on the surface of a leaf
Answer:
Stomata

(v) Small openings on the sides of the body of an insect
Answer:
Spiracles

(vi) The respiratory organs of human beings
Answer:
Lungs

(vii) The openings through which we inhale
Answer:
Nostrils

(viii) An anaerobic organism
Answer:
Yeast

(ix) An organism with a tracheal system
Answer:
Ant

Question 9.
The mountaineers carry oxygen with them because:
(a) At an altitude of more than 5 km, there is no air.
(b) The amount of air available to a person is less than that available on the ground.
(c) The temperature of the air is higher than that on the ground.
(d) The pressure of air is higher than that on the ground.
Answer:
(b) The amount of air available to a person is less than that available on the ground.

Class 7 Science Respiration in Organisms Additional Important Questions and Answers

Question 1.
Define Cellular Respiration. Where it takes place?
Answer:
The process of breakdown of food in the cell with the release of energy is called Cellular Respiration. It takes place in the cells of all organisms.

Question 2.
Define aerobic and anaerobic respiration.
Answer:
The breakdown of glucose occurs in the presence of oxygen or Use of oxygen is called aerobic respiration. Food can also be break down without using oxygen or in the absence of oxygen is called anaerobic respiration.

Question 3.
What are Yeasts? Name its use.
Answer:
Yeasts are single-celled organisms. They respire anaerobically and during this process yield alcohol. It is used to make wine and beer, yeasts are anaerobes.

Question 4.
Write an equation to show aerobic and anaerobic respiration.
Answer:
KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 10 Respiration in Organisms 2

Question 5.
How muscle cramps occur?
Answer:
The muscle cramps occur when muscle cells respire anaerobically. The partial breakdown of glucose produces lactic acid. The accumulation of lactic acid causes muscle cramps.

Question 6.
How do you get relief from muscle cramps?
Answer:
We should take hot water or massage treatment where muscle cramps occur. This hot water or massage improves the circulation of blood. As a result, the supply of oxygen increase, it completely breakdown of lactic acid into carbon dioxide and water. If there is no lactic acid, no muscle crumps.

Question 7.
Define exhalation and inhalation.
Answer:
The taking of air rich in oxygen into the body is called inhalation and giving out of air rich in carbon dioxide is out of is known as
exhalation.

Question 8.
Define the breathing rate?
Answer:
The number of times a person breathes in a minute is termed as the breathing rate.

Question 9.
Draw a neat diagram and label the parts of the Human respiratory System.
Answer:
KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 10 Respiration in Organisms 3

Question 10.
Draw neat diagrams showing inhalation and exhalation and label the parts.
Answer:
KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 10 Respiration in Organisms 4

Question 11.
How do we breathe? or explain the mechanism of breathing in human beings.
Answer:
We take air through our nostrils, when we inhale air, it passes through our nostrils into the nasal cavity. From the nasal cavity, the air reaches our lungs through the windpipe. Lungs are present in the chest cavity. This cavity is surrounded by ribs on the sides. A large muscular sheet is called a diaphragm forms the floor of the chest cavity. During inhalation, ribs move up and outwards and the diaphragm moves down, this movement increases space in our chest cavity and air rushes into the lungs. The lungs get filled with air, During exhalation, ribs move down and inwards, while the diaphragm moves up to its former position. This reduces the size of the chest cavity and the air is pushed out of the lungs. Like this, we are breathing.

Question 12.
What is Pranayama? How is it used?
Answer:
Pranayama is a type of traditional breathing exercise. 1f it should be regular, it can increase the capacity of lungs to take more air, thus more oxygen can be supplied to the body cells resulting in the release of more energy. We became more energetic and can do whatever we wish to do.

Question 13.
Write a neat diagram of the Tracheal system of Cockroach and explain the method of respiration in it.
Answer:
The cockroach has small openings on the sides of its body known as spiracles other insects also have these spiracles. Insects have a network of air tubes called tracheae for gas exchange. Oxygen-rich air rushes through spiracles into the tracheal tubes, diffuses into the body tissue, and reaches every cell of the body. Similarly, carbon dioxide from the cells goes into the tracheal tubes and moves out through spiracles. These air tubes or tracheae are found only in insects and not in any other group of animals.
KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 10 Respiration in Organisms 10

Question 14.
Write a neat diagram of fish showing breathing organs.
Answer:
KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 10 Respiration in Organisms 11

Fill in the blanks :

  1. Breathing is a part of Respiration.
  2. Yeast is an anaerobe.
  3. Muscle cramps due to the accumulation of lactic acid.
  4. Manufacture of wine and beer Yeast is used.
  5. The number of times a person breathes in a minute is termed as the breathing rate.
  6. An adult human being at rest breathes 15 – 18 times in a minute.
  7. A large muscular sheet called a diaphragm forms the floor of the chest cavity.
  8. Smoking damages the lungs and also linked to Cancer.
  9. The irritation in nasal cavity linings results in Sneezing.
  10. The name of a regular traditional method of breathing is Pranayama.
  11. Earthworms breathe through their skin.
  12. Frogs breathe through their skin, which is moist and slippery.
  13. The breathing organ in fish is gills.
  14. Increased physical activity enhances the rate of breathing.

All Chapter KSEEB Solutions For Class 7 Science

—————————————————————————–

All Subject KSEEB Solutions For Class 7

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share kseebsolutionsfor.com to your friends.

Best of Luck!!

Leave a Comment

Your email address will not be published.