KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 8 Body Movements

In this chapter, we provide KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 8 Body Movements for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 8 Body Movements pdf, free KSEEB solutions for Class 6 Science Chapter 8 Body Movementse book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

Karnataka State Syllabus Class 6 Science Chapter 8 Body Movements

Class 6 Science Body Movements NCERT Textbook Questions and Answers

Question 1.
Fill in the blanks:
a) Joints of the bones help in the movement of the body.
b) A combination of bones and cartilages forms the skeleton of the body.
c) The bones at the elbow are joined by a hinge joint.
d) The contraction of the muscles pulls the bones during movement.

Question 2.
Indicate true (t) and false (f) among the sentences

a) The movement and locomotion of all animals is exactly the same (F)
b) The cartilage are harder than bones (F)
c) The fingerbone do not have joints (F)
d) The fore arm has two bones (T)
e) Cockroaches have an outer skeleton (T)

Question 3.
Match the items in column I with one or more items of column II

Column IColumn II
1) Upper jawa) have fins on the body
2) Fishb) has an outer skeleton
3) Ribsc) can fly in the air.
4) Snaild) is an immovable joint
5) Cockroachese) protect the heart.
 f) shows very slow movement
 g) have a streamlined body

Answers:
1 – d,
2 – g,
3 – e,
4 – f,
5 – a, c

Question 4.
Answer the following

a) What is a ball and socket joint ?
Answer:
In a ball and socket joint, the rounded end of one bone fits into the cavity (hollow space) of the other bone. It can allow movements in all directions.

b) Which of the skull bones are movable?
Answer:
Lower jaw bone is the only movable bone in the skull bone.

c) Why can elbow not move backwards?
Answer:
Elbow joint has hinge joint. This joint allows movement in a plane only and hence it is not able to move backwards.

Class 6 Science Body Movements Additional Important Questions and Answers

I. Choose the correct answer

Question 1.
The number bones present in an adult human is ___
a) 106
b) 206
c) 306
d) 400
Answer:
b) 206

Question 2.
Which of the following protect our lungs ____
a) Cranium
b) Ribcage
c) Pelvic
d) Back bone
Answer:
c) Pelvic

Question 3.
Which of the following joints is immovable.
a) Shoulder and arm
b) Knee and joint
c) Upper jaw and skull
d) Lower jaw and upper jaw
Answer:
b) Knee and joint

Question 4.
The aquatic animal whose skeleton is made entirely by cartilage in the ___
a) Shark
b) Dolphin
c) Whales
d) Tuna
Answer:
a) Shark

Question 5.
The joint which help in rotating a body in all directions is called ___
a) Fixed joint
b) Hinge joint
c) Pivot joint
d) Ball and socket joint
Answer:
d) Ball and socket joint

Question 6.
Which of the following is an example of hinge joint.
a) Ankle
b) Sternum
c) Shoulder joint
d) Atlas
Answer:
a) Ankle

Question 7.
Which bone protects the lower abdominal organs such as the urinary bladders, rectum and uterus?
a) Sternum
b) Pelvic bone
c) Spine
d) Skull
Answer:
b) Pelvic bone

Question 8.
Vertebral column of man has ___ bones.
a) 28
b) 30
c) 33
d) 42
Answer:
c) 33

Question 9.
A muscle can ____
a) Pull only
b) Push only
c) Pull and push
d) None of these
Answer:
a) Pull only

Question 10.
Snail moves with the help its
a) Shell
b) Bone
c) Muscular foot
d) Whole body
Answer:
a) Shell

Question 11.
The undulatory locomotion is found in
a) birds
b) fish
c) Earthworms
d) Snakes
Answer:
d) Snakes

II. Fill in the blanks

1) The bony frame work which gives shape to the body is called skeleton.
2) The skeletal system is comprised of bones, ligaments and cartilage
3) Small bones that make up the back one are known as vertebras
4) Give an example of pivot joint The joint between head and neck is a pivot joint
5) Movement is brought about by the contraction and relaxation of muscles

III. Answer the following questions

Question 1.
What do you mean by movement ?
Answer:
The changing position of the body or any part of the body is called movement.

Question 2.
At which part does the arm rotate ?
Answer:
The arm rotates on the round pit-like structure.

Question 3.
Can we bend our body at every part?
Answer:
No we can bend our body only at joints.

Question 4.
Name the various types of joint ?
Answer:

  1. Ball and socket joint
  2. Pivotal joint
  3. Hinge joint
  4. Fixed joint
  5. Gliding joint

Question 5.
What is cavity in bone ?
Answer:
The hollow space in the bone is called cavity.

Question 6.
Name the three components of skeleton ?
Answer:
Skeleton is made up of many bones, joints and cartilage.

Question 7.
Name the parts of the body which help in movement ?
Answer:
Contraction and relaxation of muscles and bones and joints help in movement.

Question 8.
Name two animals which move without bones.
Answer:

  1. Earthworm
  2. Snail

Question 9.
What do you mean by streamlined ?
Answer:
If the body tapers at both the ends then such, shape of the body is said to be strealined.

Question 10.
Why are fractured bones plastered?
Answer:
Plaster keeps broken bones at their right place so that they grow and join properly.

Question 11.
How is a ‘bird’s body adapted for flying ?
Answer:
The following adaptations are seen in the body of birds.

  1. Bones are hollow
  2. Fore limbs are modifies into wings
  3. Body is streamlined

Question 12.
Write the difference between bones and cartilage.
Answer:

BonesCartilage
i) They are hardi) They are soft
ii) They cannot bendii) They can bend
iii) They are used to make the frame work of whole body.iii) They help to make some parts of the body.

Question 13.
How does fish move in water ?
Answer:
The body of fish is streamlined. The streamlined shape helps the fish to move in water. The skeleton of fish is covered with muscles which make the front part of the body to curve to one side and the tail part swings towards the opposite side. This makes a jerk and pushes the body forward. In this way it moves in water.

Question 14.
What are cartilages ?
Answer:
Some additional parts of the skeleton which are not as hard as bones and are elastic in nature and can be bent are called cartilages.
Eg Cartilage of ear

Question 15.
Many people suffer from a problem called arthritis. Explain its connection with movement.
Answer:
Arthritis is the pain in joints With this problem people find difficulty in moving from one place to another.

All Chapter KSEEB Solutions For Class 6 Science

—————————————————————————–

All Subject KSEEB Solutions For Class 6

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share kseebsolutionsfor.com to your friends.

Best of Luck!!

Leave a Comment

Your email address will not be published.