KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 7 Getting to Know Plants

In this chapter, we provide KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 7 Getting to Know Plants for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 7 Getting to Know Plantse pdf, free KSEEB solutions for Class 6 Science Chapter 7 Getting to Know Plants book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

Karnataka State Syllabus Class 6 Science Chapter 7 Getting to Know Plants

Class 6 Science Getting to Know Plants NCERT Textbook Questions and Answers

Question 1.
Correct the following statement and rewrite them in your notebook.

a. Stem absorb water and minerals from the soil
Answer:
Roots absorb water and minerals from the soil

b. Leaves hold the plant upright
Answer:
Roots hold the plant upright.

c. Roots conduct water to the leaves.
Answer:
Stem conduct water to the leaves

d. The number of petals and sepals in a flower is always equal.
Answer:
The number of petals and sepals in a flower is usually equal.

e. If the sepal of a flower are joined together, its petals are also joined together
Answer:
If the sepal of a flower are joined together its petals are not necessarily joined together

f. If the petals of a flower are joined together, then the pistil is joined to the petal
Answer:
If the petals of a flower are joined together them the pistil is not necessarily joined to the petal.

Question 3.
Can you find a plant in your house or in yours neighborhood, which has a long but a weak stem?Write its name. In which category would you classify it?
Answer:
It is a money plant. It is a climber

Question 4.
What is the function of a stem in a plants?
Answer:

  1. In order to get maximum sunlight, stem and its branches hold the leaves.
  2. Stems transfer water from roots to various parts of the plants.
  3. It transports food from leaves to various parts
  4. It bears leaves, flowers and fruits.

Question 5.
Which of the following leaves have reticular venation? Wheat, tulasi, maize, grass, coriander, China rose.
Answer:
Tulasi, and China rose.

Question 6.
If a plant has fibrous roots, What type of venation do its leaves likely to have?
Answer:
It has parallel venation

Question 7.
If a plant has leaves with reticular venation, what kind of roots will it have
Answer:
It has tap root

Question 8.
Is it possible for you to find out whether a plant has taproot or fibrous roots by looking at the impression of its leaf on a sheet of paper?
Answer:
We cannot exactly recognise the leaves without seeing them. We may be able to have some idea by touching and smelling them.

Question 9.
Write the names of the parts of a flower
Answer:
The names of various parts of a flower from outside to inside are:

  1. Sepals
  2. Petals
  3. Stamens
  4. Pistil

Question 11.
Name the part of the plant which produces its food. Name this process.
Answer:
Leaves produces the food of the plant, the process of making food in the presence of sunlight is called photosynthesis

Question 12.
In which part of a flower you are likely to find the ovary?
Answer:
Ovary is present in the pistil of the flower

Question 13.
Name two flower, each with joined and separated sepals.
Two flower with joined sepals: China rose and cotton.
Two flower with separated sepals: Rose and jasmine.

Class 6 Science Getting to Know Plants Additional Important Questions and Answers

I. Choose the correct answer:

Question 1.
Small plants, soft perishable stems, attain height upto five feet, generally annuals and biennials These plants are ___
a. Herbs
b. Shrubs
c. Trees
d. None of these
Answer:
a. Herbs

Question 2.
Woody perennials, attain height between 3 m to 5 m bushy appearance, produced branched stems from the ground. These plants are ___
a. Herbs
b. Shrubs
c. Trees
d. None of these
Answer:
b. Shrubs

Question 3.
Woody perennial single main stem called trunk which gives out number of branches These plants are ____
a. Herbs
b. Shrubs
c. Trees
d. None of these
Answer:
c. Trees

Question 4.
Tomato Plant is
a. Herb
b. Shrub
c. Tree
d. None of these
Answer:
a. Herb

Question 5.
Mango plant is a
a. Herb
b. Shrub
c. Tree
d. None of these
Answer:
c. Tree

Question 6.
emon plant is a ___
a. Herbs
b. Shrubs
c. Trees
d. None of these
Answer:
b. Shrubs

Question 7.
Part of the plant which conducts water to all parts of the plant is called as ____
a. Leaf
b. Root
c. Flower
d. Stem
Answer:
d. Stem

Question 8.
The part of a leaf by which it is attached to the stem is called ___
a. Petiole
b. Lamina
c. Midrib
d. Node.
Answer:
a. Petiole

Question 9.
Part of a plant which is the main site for photosynthesis is
a. Flower
b. Leaf
c. Stem
d. Root
Answer:
b. Leaf

Question 10.
Which one of the following is not the function of leaf normally
a. Photosynthesis
b. Transpiration
c. Respiration
d. Transportation
Answer:
d. Transportation

II. Give the technical terms of the following:

1. The part of a leaf by which it is attaches to the stem Petiole.
2. Small leaf like structure that protect flower in bud stage Sepal.
3. Plant with weak stem that cannot stand upright but spread Creepers on the ground.
4. Arrangement of veins on lamina or leaf blade Venation
5. Process to give out water vapour by the leaves Transpiration

III. Answer the following:

Question 1.
What are the major parts of plants?
Answer:
Stem, root, leaves and flower

Question 2.
Name two plants that belong to herbs?
Answer:
Tomato and potato

Question 3.
Define petiole?
Answer:
The part ( Stalk) of a leaf by which it is attached to the stem is called petiole

Question 4.
What are veins?
Answer:
The lines on the leaf are called veins

Question 5.
What is midrib?
Answer:
A thick vein in the middle of the leaf is called midrib.

Question 6.
What is leaf venation ?
Answer:
The design made by veins in a leaf is called leaf venation

Question 7.
What is transpiration?
Answer:
The process by which water comes out from the leaves in the form of vapour is called transportation

Question 8.
What are the raw materials for photosynthesis?
Answer:

  1. Sunlight
  2. Water
  3. Carbondioxide
  4. Chlorophyll

Question 9.
Name two plants which have tap root.
Answer:
Gram and mustard.

Question 10.
What are lateral roots?
Answer:
The smaller root that grow on the main tap root are called lateral roots.

Question 11.
What are ovules?
Answer:
These are small bead like structures inside the ovary is called ovules

Question 12.
What are weeds?
Answer:
The unwanted plant that grow in the fields with the main crops or in their surroundings are called weeds. weeds are the plants which are not grown by the farmers. For ex: Grass

Question 13.
What are creepers? write an example.
Answer:
The plants with weak stem that cannot stand upright and spread on the ground are called creepers. Various types of grasses are the examples of creepers.

Question 14.
Why do we see dew droplets on leaves in the early morning?
Answer:
At night the water lost by leaves does not get evaporated and gets collected on the leaves in the form of dew drops.

Question 16.
What are unisexual and bisexual flowers?
Answer:
Unisexual flower has either male (stamen) or female (pistil) parts. Bisexual flower have both male & female whorl in the flower i.e, they have both stamen and pistil.

Question 17.
Why does white flower bloom at night?
Answer:
White colour attracts night insects for pollination

Question 18.
Leaves need oxygen and carbondioxide How do they get these gases?
Answer:
Leaves take in these gases from atmosphere through small pores present on them called stomata.

Question 19.
Explain the structure of a typical flower with the help of a diagram?
Answer:
A typical flower contains the following parts:

  1. Stalk: The part by which a flower is attached to the branch is called stalk
  2. Sepals: The small green leaf like structure of the flower are called sepals
  3. Petals:The big coloured leaf- like structure are called petals. Different flower have petals of different colours.
  4. Stamen: It is the male part of the flower It has two parts
  5. Pistil: The inner most part of a flower is called pistil. It has three parts
    • Stigma
    • Style and
    • Ovary It is the female part of the flower.

Question 20.
Explain the important function of root?
Answer:
The following are the function of root

  1. They help to absorb water from the soil.
  2. The roots help in holding the plants firmly in the soil.
  3. They are said to anchor the plant to the soil.

All Chapter KSEEB Solutions For Class 6 Science

—————————————————————————–

All Subject KSEEB Solutions For Class 6

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share kseebsolutionsfor.com to your friends.

Best of Luck!!

Leave a Comment

Your email address will not be published.