KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 6 Changes Around Us

In this chapter, we provide KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 6 Changes Around Us for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 6 Changes Around Us pdf, free KSEEB solutions for Class 6 Science Chapter 6 Changes Around Us book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

Karnataka State Syllabus Class 6 Science Chapter 6 Changes Around Us

Class 6 Science Changes Around Us NCERT Textbook Questions and Answers

Question 1.
To walk through a water logged area, you usually shorten the length of your dress by folding it. Can this change be reversed?
Answer:
Yes, this change is reversible and it can be done by unfolding the pants.

Question 2.
You accidentally dropped your favourite toy and broke it. This is a change you did not want. Can this change be reserved?
Answer:
No, this change (Breaking of Barbie doll) cannot be reversed.

Question 3.
Some changes are listed in the following table, For each changes, write in the blank column, whether the change can be reversed or not.
Answer:

Sl nochangecan be reversed Yes / No
1.The sawing of a piece of woodYes
2.The melting of ice candyYes
3.Dissolving sugar in waterNo
4.The cooking of foodNo
5.The ripening of a mangoNo
6.Souring of milkNo

Question 4.
A drawing sheet changes when you draw a picture on it. Can you reverse this change?
Answer:
No, we cannot get fresh drawing sheet once a picture is drawn on it with paint/oil or water. However, we can reverse the change, if soft pencil is used to draw the picture.

Question 6.
A thick coating of a paste of plaster of Pans (POP) is applied over the bandage on a fractured bone. It becomes hard on drying, to keep the fractured bone immobilised. Can the change in POP be reversed?
Answer:
No, the change in POP cannot be reversed since it is a chemical change.

Question 7.
A bag of cement lying in the open gets wet due to rain during the night. The next day the sun shines brightly. Do you think the changes, which have occured in the cement, could be reversed ?
Answer:
No, these are irreversible chemical changes.

Class 6 Science Changes Around Us Additional Important Questions and Answers

I. Choose the correct answer:

Question 1.
Baking of dough into bread is a kind of change.
a) That can be reversed
b) That cannot be reversed
c) That can be reversed art very temperature
d) Can’t say
Answer:
b) That cannot be reversed

Question 2.
Which of the following is a reversible change
a) Curdling of milk
b) Ripening of fruits
c) Melting of ice
d) Burning of wood
Answer:
c) Melting of ice

Question 3.
Which of the following is a desirable change ?
a) Burning of house
b) Floods
c) Land slides
d) Burning of cooking gas
Answer:
d) Burning of cooking gas

Question 4.
Change in which heat is liberated are called ____
a) Exothermic changes
b) Endothermic changes
c) Rapid changes
d) None of these
Answer:
a) Exothermic changes

Question 5.
Which of the following can be considered as fast change.
a) Growth of child
b) Germination of seed
c) Burning of crackers
d) Cooking of food.
Answer:
c) Burning of crackers

II. Answer the following

Question 1.
Give two examples of slow changes
Answer:
a) Growing of plants
b) Ripening of fruits

Question 2.
Give two examples of fast changes
Answer:
a) Blowing of balloon
b) Rolling out roti from dough ball

Question 3.
Give two examples of reversible changes.
Answer:
a) Drying a wet clothes
b) Heating of milk

Question 4.
Give two examples of irreversible changes.
Answer:
a) Milk to cheese
b) Cooking of food

Question 5.
Can you say deforestation is an irreversible or reversible change.
Answer:
It is an irreversible changes.

Question 6.
Write some changes happening in our body
Answer:
a) Our nails grow
b) Our hair grow
c) We grow taller
d) Our weight increases

Question 7.
What is a physical change ? Explain with example.
Answer:
The changes in which only physical properties of substances is formed is called physical change. It is a reversible change. Ex:- Boiling and freezing of water.

Question 8.
What is a chemical change ? Explain with example.
Answer:
The changes in which new substances with new chemical properties are formed are called chemical changes.
Ex:- Reaction between washing soda and lemon juice in which CO2 and other substance are formed.

Question 9.
What happens when sugar is heated?
Answer:
When sugar is heated continuously then a black powdery substance is formed. This is a chemical change.

Question 10.
Explain how a metal rim slightly smaller than a wooden wheel can be fixed on it.
Answer:
The metal rim is always made slightly smaller than the wooden wheel. The metal rim is heated on heating the rim expands and fit onto the wheel. Cold water is then poured over the rim due to cooling the metal rim contracts and fits tightly onto the wooden wheel

III. Classify the following into slow and fast changes:-

All Chapter KSEEB Solutions For Class 6 Science

—————————————————————————–

All Subject KSEEB Solutions For Class 6

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share kseebsolutionsfor.com to your friends.

Best of Luck!!

Leave a Comment

Your email address will not be published.