KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 5 Separation of Substances

In this chapter, we provide KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 5 Separation of Substances for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 5 Separation of Substancese pdf, free KSEEB solutions for Class 6 Science Chapter 5 Separation of Substances book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

Karnataka State Syllabus Class 6 Science Chapter 5 Separation of Substances

Class 6 Science Separation of Substances NCERT Textbook Questions and Answers

Question 1.
Why do we need to separate component of a mixture? Give examples.
Answer:
We need to separate different components of a mixture:

  1. To separate harmful or non – useful substances that maybe mixed with it
  2. To seperate even useful components if we need to use them separately

Ex:

  • Milk or curd is churned to separate the butter.
  • Grain is separated from stalks, while harvesting

Question 2.
What is winnowing ? Where is it used
Answer:
Winnowing is method of seperating
components of a mixture. It is used to separate heavier and lighter components of a mixture by wind or by blowing air. This method is commonly used by farmers to separate lighter husk particles from heavier seeds of grain
KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 5 Separation of Substances 1

Question 3.
How will you separate husk or dirt particles from a given sample of pulses before cooking.
Answer:
We need to wash the pulses with water, husk or dirt particles being lighter keep floating in water and pulses grain will settle down, so we can easily remove them. Then, water with impurities can be removed by decantation.

Question 4.
What is sieving? Where is it used ?
Answer:
KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 5 Separation of Substances 50
Sieving is a process by which fine particles are seperated from the bigger particles by using sieve. It is used in flour mill or at a construction site. In flour mill, impurities like husks & stones are removed from wheat, Pebble and stones are removed from sand by sieving.

Question 5.
How will you separate sand and water from their mixture?
Answer:
We will separate sand and water by using sedimentation and decantation method First we have to leave this mixture for some time After some time, the sand which is heavier settles down at the bottom. After that we pour the water into another container and the mixture will be separated
KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 5 Separation of Substances 51

Question 6.
Is it possible to separate sugar mixed with wheat flour? If yes, how will you do it?
Answer:
Yes, sugar can be separated from wheat flour by sieving. Due to difference in the size of particles, sugar will stay on sieve and wheat flour will pass through it.

Question 7.
How would you obtain clear water from a sample of muddy water?
Answer:
We will obtain clear water from a sample of muddy water by the process of Alteration. A filter paper is on such filter that has very Fine pores in it, A filter paper folded in the form of a cone is fixed in a funnel. The mixture is then poured on the filter paper, solid particles in the mixture do not pass through it and remain on the filter.
KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 5 Separation of Substances 52

Question 8.
Fill up the blanks:
a. The method of separating seeds of paddy from its stalks is called Threshing
b. When milk, cooled after boiling is poured on to a piece of cloth the cream is left behind on it.
This process of separating cream from milk is an example of Filtration.
c. Salt is obtained from seawater by the process of Evaporation
d. Impurities settled at the bottom when
muddy water was kept overnight in a bucket, The clear water was then poured off from the top. The process of separation used in this example is called Sedimentation and decantation.

Question 9.
True or False?
a. A mixture of milk and water can be separated by Alteration (False)
b. A mixture of powdered salt and sugar can be separated by the process of winnowing. (False)
c. Seperation of sugar from tea can be done with filtration. (False)
d. Grain and husk can be separated with the process of decantation. (False)

Question 10.
Lemonade is prepared by mixing lemon juice and sugar in water, you wish to add ice to cool it. Should you add ice to the lemonade before or after dissolving sugar? In which case would it be possible to dissolve more sugar?
Answer:
We should add ice after dissolving sugar because the dissolving power of water decreases with decrease in temperature, so if we add ice Before dissolving sugar, less amount of sugar will be get dissolved.

Class 6 Science Separation of Substances Additional Important Questions and Answers

I. Choose the correct answer:

1. The process of converting vapours back into liquid
a. Sedimentation
b. Filteration
c. Sieving
d. Condensation
Answer:
d. Condensation

Question 2.
Which method is commonly used to separate salt from water
a. Sedimentation
b. Filteration
c. Evaporation
d. Condensation
Answer:
c. Evaporation

Question 3.
During filteration process the dust particles which remain on filter paper is called …….
a. Filter
b. Residue
c. Filtrate
d. Solution
Answer:
b. Residue

Question 4.
Transferring the clear liquid into an other container using a glass rod is called_____
a. Sedimentation
b. Decantation
c. Filteration
d. Condensation
Answer:
b. Decantation

Question 5.
Which of the following is essential to perform winnowing activity.
a. Soil
b. Water
c. Wind
d. None of the above
Answer:
c. Wind

Question 6.
‘Combine’ is used in which of the following
a. Threshing
b. Winnowing
c. Sieving
d. Filteration
Answer:
a. Threshing

Question 7.
Air is a_____
a. Mixture
b. Compound
c. Pure substance
d. None of these
Answer:
a. Mixture

Question 8.
The process of solid changing directly in to vapour from without becoming liquid is called____
a. Sedimentation
b. Sublimation
c. Evaporation
d. Condensation
Answer:
b. Sublimation

Question 9.
The spinner in washing machine drier works on the principle of
a. Evaporation
b. Sedimentation
c. Filteration
d. Centrifugation
Answer:
d. Centrifugation

Question 10.
Which of the following method used to separate two immiscible liquids
a. Separation funnel
b. Sieving
c. winnowing
d. Sublimation
Answer:
a. Separation funnel

II. Match the following :

AB
1. Centrifugationa) Separate grains from stalk
2. Hand pickingb) Separate sugar from fine powder
3. Evaporationc) Separate pieces of stones from rice
4. Threshingd) Separate cream from curd
5. Sievinge) Get salt from ocean water

Answers:
(1) – (d),
(2) – (c),
(3) – (e),
(4) – (a),
(5) – (b).

III. Answer the following :

Question 1.
What is strainer?
Answer:
Strainer is a kind of sieve which is used to separate a liquid from solid.

Question 2.
Write opposite process of evaporation?
Answer:
Condensation.

Question 3.
What is mixture?
Answer:
When two or more than two substances are mixed together in any ratio then it is called a mixture.

Question 4.
What is evaporation?
Answer:
The process of conversion of water into vapour is called evaporation.

Question 5.
Write three methods of separation?
Answer:
Hand picking, threshing and winnowing

Question 6.
Write the various methods of separation of components from their mixture.
a) Hand picking
b) Threshing
c) Winnowing
d) Sedimentation
e) Decantation
f) Filteration
g) Evaporation
h) Condensation

Question 7.
What is threshing?
Answer:
Threshing is a process that is used to separate grain from stalks, In this process the stalks are beaten to free the grain seeds, Sometimes threshing is done with the help of bullocks, Machines are also used to thresh large quantities of grain.

Question 8.
Where is decantation used ? Give two examples
Answer:

  1. Decantation is used to separate insoluble solid or liquid Rain water is a mixture of mud and water. It is purified by decantation
  2. Oil and water also get separated by this method because oil floats over water

Question 9.
How will you prepare cheese( Paneer)?
Answer:
For making panner, a few drops of lemon juice are added to milk as it boils, This gives a mixture of particles of solid paneer and liquid The paneer is then separated by filtering the mixture through a fine cloth or strainer.

Question 10.
How will you separate oil and water from their mixture?
Answer:
Oil, being fighter than water, will float on it Two distinct layers are formed and slowly oil is allowed to flow into another container and is separated from water, Separating funnel can also used to separate the two.

Question 11.
Explain the method that can be used for separating the following mixture:
i) Sand and husk
ii) Wheat, sugar and stalk
iii) Water and petrol
iv) Rice and salt
v) Sand and salt
Answer:
i) Mixture of Sand and husk : Sand and husk can be separated by the method of winnowing
ii) Mixture of Wheat , sugar and stalk : For separating stalk from the mixture we should follow the winnowing method Wheat and sugar can be seperated by sieving because they are in different sizes.
iii) Mixture of Water and petrol (oil) : Water does not dissolve in petrol, so it can be separated by the use of separating funnel or decanatation method.
iv) Mixture of Rice and salt : Rice and salt can be separated by sieving.
v) Mixture of Sand and salt : Sand and salt is mixed with water, salt dissolves in water and sand can be seperated by sedimentation and decantation followed by Alteration After that using evaporation common salt is seperated.

All Chapter KSEEB Solutions For Class 6 Science

—————————————————————————–

All Subject KSEEB Solutions For Class 6

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share kseebsolutionsfor.com to your friends.

Best of Luck!!

Leave a Comment

Your email address will not be published.