KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 2 Components of Food

In this chapter, we provide KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 2 Components of Food for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 2 Components of Food pdf, free KSEEB solutions for Class 6 Science Chapter 2 Components of Food book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

Karnataka State Syllabus Class 6 Science Chapter 2 Components of Food

Class 6 Science Components of Food NCERT Textbook Questions and Answers

Question 1.
Name the major nutrients in our food.
The major nutrients in our food are : Carbohydrates, proteins, fats, vitamins and minerals. In addition food contains dietary fibers (Roughage) and water.

Question 2.
Name the following.
a) The nutrients which mainly give energy to our body.
b) The nutrients that are needed for the growth and maintenance of our body.
c) A vitamin required for maintaining good eye sight.
d) A minerals required tor keeping our bones healthy.
Answers:
(a) Carbohydrates and fats.
(b) Proteins and minerals.
(c) Vitamin ‘A’.
(d) Calcium.

Question 3.
Name two food each rich in :
Answer:
a) Fats
Groundnut and butter.
b) Starch
Rice and Mango.
c) Dietary fibre
Potatoes and Pulses.
d) Protein
Fish and Gram

Question 4.
Tick (✓) the statements that are correct.
(a) By eating rice alone, we can fulfill the nutritional requirement in our body (✗)
(b) Deficiency diseases can be prevented by eating a balanced diet (✓)
(c) A balanced diet for the body should contain a variety of food items (✗)
(d) Meat alone is sufficient to provide all nutrients to the body (✗)

Question 5.
Fill in the blanks
a) ____ is caused by the deficiency of vitamin D.
b) Deficiency of ____ causes a disease known as beri – beri.
c) Deficiency of vitamin C causes a disease known as ____
d) Night blindness is caused due to deficiency of ____ in our food.
Answers:
(a) Rickets
(b) Vitamins B1
(c) Scurvy
(d) Vitamin A

Class 6 Science Components of Food Additional Important Questions and Answers

I. Choose the correct answer:

Question 1.
Which of the following is protective food.
a) Milk
b) Oil & Fats
c) Fruits
d) Cereals
Answer:
c) Fruits

Question 2.
Goitre : swelling of thyroid glands occurs due to the deficiency of ____
a) Iron
b) Potassium
c) Phosphorus
d) Iodine
Answer:
b) Potassium

Question 3.
Which of the following nutrients is not present in milk.
a) Protein
b) Vit C
c) Calcium
d) Vit D
Answer:
b) Vit C

Question 4.
Which of the following is considered as “body building foods” ?
a) Proteins
b) Vitamins
c) Fats
d) Carbohydrates
Answer:
a) Proteins

Question 5.
Our body prepares which type of vitamin in the presence of sunlight ?
a) Vit A
b) Vit B
c) Vit D
d) Vit K
Answer:
c) Vit D

Question 6.
___ is essential for forming haemoglobin in the blood.
a) Calcium
b) Iron
c) Phosphorous
d) Magnesium
Answer:
b) Iron

Question 7.
Our hair and nails contain
a) Protein
b) Calcium
c) Chlorine
d) Phosphorus
Answer:
a) Protein

Question 8.
Rickets is caused by the deficiency of
a) Vit A
b) Vit B,
c) Vit C
d) Vit D
Answer:
d) Vit D

Question 9.
Scurvy is caused due to the deficiency of
a) Vit A
b) Vit B,
c) Vit C
d) Vit D
Answer:
c) Vit C

Question 10.
___ is the symptoms of anaemia
a) Weak bone
b) Loss of vision
c) Weakness
d) Bleeding gums
Answer:
c) Weakness

II. Match the following

AB
1) Carbohydrates(a) Fish and milk
2) Protiens(b) Sugarcane & potato
3) Vitamins(c) Til and Groundnut
4) Minerals(d) Pear and Soya beans
5) Fats(e) Apple and banana

Answers:
(1) – (b),
(2) – (d),
(3) – (a),
(4) – (e),
(5) – (c).

III. Answer the following questions :

Question 1.
Do all meals consist of the same food items ?
Answer:
No, all meals do not have the same food items.

Question 2.
Why should a meal have different food items ?
Answer:
A meal should have different food items because our body needs different kinds of nutrients for proper functioning.

Question 3.
What are carbohydrates ?
Answer:
The compounds of carbon, hydrogen and oxygen which provide energy for our body are called carbohydrates.

Question 4.
What is the main function of roughage?
Answer:
The main function of roughage is to help our body get rid of undigested food.

Question 5.
What are deficiency disease?
Answer:
When a person eats such a food continuously for a long time which may not contain nutrients is called deficiency of that nutrient. Deficiency of one or more nutrients can cause diseases or disorders in our body. Such type of diseases are known as deficiency diseases.

Question 6.
People who eat sea – food do not suffer from goitre. Give reason.
Answer:
It is so because sea food is a rich source of Iodine and Goitre is a deficiency disease caused due to lack of iodine.

Question 7.
Describe a test for detecting the presence of fat.
Answer:
Take a small quantity of the food item. Rub it on a piece of white paper. On observing carefully, you will find that the piece of white paper shows an oily patch on it which indicates that the food items contains fat.

Question 8.
How can you test the presence of proteins in a given food item ?
a) Take a small quantity of the food items to be tested.
b) Put 2 – 3 drops pf iodine solution on it.
c) Observe the colour of the food item.
d) Blue – black colour indicates the presence of starch in the tested food item.

Question 9.
Mention the food items in which roughage is present.
Answer:
The food items in which roughage is present are :
a) Whole grains
b) Fresh fruits &
c) Vegetables.

Question 10.
When a body cell is damaged, what is the nutrient that helps to repair it?
Answer:
The nutrient which help in repairing the damaged body cells is protein.

Question 11.
What are the different type of vitamins? Various types of vitamins are
Answer:
a) Vitamin A
b) Vitamin B – Complex
c) Vitamin C
d) Vitamin D
e) Vitamin E
f) Vitamin K

Question 12.
What will happen if three or more drops of iodine solution fall on starch substance ?
Answer:
There will be a change in the colour of substance to blue – black.

All Chapter KSEEB Solutions For Class 6 Science

—————————————————————————–

All Subject KSEEB Solutions For Class 6

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share kseebsolutionsfor.com to your friends.

Best of Luck!!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *