KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 14 Water

In this chapter, we provide KSEEB Solutions for Class 6 Science for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest KSEEB Solutions for Class 6 Science pdf, free KSEEB solutions for Class 6 Science book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

Karnataka State Syllabus Class 6 Science Chapter 14 Water

Class 6 Science Water NCERT Textbook Questions and Answers

Question 1.
Fill in the blanks in the following:
a) The process of changing of water into the vapour is called Evaporation or vaporisation
b) The process of changing water vapour into water is called Condensation
c) No rainfall for a year or more may lead to Droughts in that region.
d) Excessive rains may cause Floods

Question 2.
State for each of the following whether it is due to evaporation or condensation:

a) Water drops appear on the outer surface of a glass containing cold water
Answer:
Condensation

b) Steam rising from wet clothes while they are ironed.
Answer:
Evaporation

c) Fog appearing on a cold winter morn¬ing
Answer:
Condensation

d) Black board dries up after wiping it
Answer:
Evaporation

e) Steam rising from a hot girdle when water is sprinkled on it
Answer:
Evaporation

Question 3.
Which of the following statement are true?
Answer:
a) Water vapour is present in air only during the monsoon False
b) Water evaporates into air from oceans, rivers and lakes but not from the soil False
c) The process of water changing into its vapour is called evaporation True
d) The evaporation of water takes place only in sunlight False
e) Water vapour condenses to form tiny droplets of water in the upper layer of air where it is cooler. True

Question 4.
Suppose you want to dry your school uniform quickly, would spreading it near an anghiti or heater help ? If yes, how?
Answer:
Yes, spreading it near heater will surely help as heater and anghiti are source of heat which vapourize the water of the wet clothes and thus help in drying

Question 5.
Take out a cooled bottle of water from refrigerator and keep it on a table. After some time you notice a puddle of water around it Why?
Answer:
The puddle of water seen around the cooled bottle of water is due to the condensation effect as the water vapour present in the air around the bottle get condensed after colliding with bottle.

Question 6.
To clean their Spectacles People, of-ten breathe out on glasses to make them wet. Explain why the glasses become wet
Answer:
Water vapour also gets released during exhalation process along with carbon dioxide The water vapour gets attached with the glasses of the spectacles and then condenses in the presence of air surrounding it and thus making it wet.

Question 7.
How are clouds formed ?
Answer:
When the air moves up, it gets cooler and cooler and after reaching sufficient height the air becomes so cool that the water vapour present in it condenses to form tiny drops of water called droplets which remain floating in air and thus clouds are formed.

Question 8.
When does a drought occur?
Answer:
Drought occurs when an area does not receive rainfall for a period of year or more, Also the soil continues to lose water by evaporation and transpiration and becomes dry and the ground water may also become scarce which may lead to drought.

Class 6 Science Water Additional Important Questions and Answers

I. Choose the correct answer:

Question 1.
The process of changing water into ice is called
a) Sublimation
b) Evaporation
c) Condensation
d) Precipitation
Answer:
c) Condensation

Question 2.
The process falling down of water in the form of rain, snow or hail is called
a) Sublimation
b) Evaporation
c) Condensation
d) Precipitation
Answer:
d) Precipitation

Question 3.
How much water is lost approximately through transpiration by wheat plant that gives us one kilogram of wheat?
a) 5 litres
b) 50 lit
c) 500 lit
d) 5000 litres
Answer:
c) 500 lit

Question 4.
Which of the following will lead to reduction in availability of ground water
a) Plantation
b) Rain water harvesting
c) Constructing more lakes
d) Building concrete roads
Answer:
d) Building concrete roads

Question 5.
When ice water is pored into a glass tiny water droplets of water form on the outer side of glass due to ___
a) Condensation
b) Evaporation
c) Sublimation
d) Transpiration
Answer:
a) Condensation

Question 6.
The circulation of water between ocean and land is know as the ___
a) Oxygen cycle
b) Water cycle
c) Nitrogen cycle
d) None of these
Answer:
b) Water cycle

Question 7.
Water freezes at ____ to solid state called snow or ice
a) 0°c
b) 10°c
c) 25°c
d) 100°c
Answer:
a) 0°c

Question 8.
The water fit for drinking is called ___
a) River water
b) Rain water
c) Potable water
d) Ground water
Answer:
c) Potable water

Question 9.
Which of the following is purest from water?
a) Rain water
b) Sea water
c) Lake water
d) River water
Answer:
a) Rain water

Question 10.
Oceans and seas cover ____ of the earth
a) Half
b) One third
c) Two third
d) Three fourth
Answer:
c) Two third

II. Answer the following question:

Question 1.
Write the sources of water on the earth
Answer:
Sources of water on the earth are: Seas, ocean, river, springs, tube wells, etc.

Question 2.
What is transpiration?
Answer:
Loss of water in the form of water vapour through stomata of leaves is called transpiration.

Question 3.
What is meant by the conservation of water?
Answer:
Careful, economical wise use of water and avoiding the wastage of water is called conservation of water.

Question 4.
Mention two main functions of water for living organisms
Answer:

  1. Water is essential for the germination of seed, growth of the plant and the photosynthesis.
  2. Water is used for the transportation of people and goods

Question 5.
Why is ocean water not suitable for domestic use?
Answer:
Sea and ocean water contains large amount of various salts, It is due to these salts the oceans water is salty and cannot be used for drinking, washing and for irrigation purposes

Question 6.
Why does the water split on the floor disappear after some time?
Answer:
Due to evaporation the water, split water changes into water vapour. So it disappears after some time.
KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 14 Water 60

Question 7.
How does heavy rain affect us?
Answer:

  • A rise of water level in dams, river, lakes etc.
  • Water logging and floods.
  • Floods cause damage to property, crops and animals.

Question 8.
How does the failure of rainfall affect people on the earth
Answer:

  • The soil becomes dry
  • Water level in rivers, lakes, dams etc. may fall Ponds and canals may even dry up
  • The ground water level falls

Question 9.
During winter why do we see more fog in close areas where there are lots of trees?
Answer:
Due to lots of trees , air at that place contains much more water vapour during winters. These vapours condense on dust or smoke particles forming thick fog.

Question 10.
What is rain water harvesting ? Describe the method of rain water harvesting?
Answer:
Rain water harvesting is the collection of rain water and storing for future use. In this system rain water is collected from the roof tops by means.of pipes into storage tank for later use

Methods of rain water harvesting:

  1. Roof top rain water harvesting : In this system the rain water from the roof top is collected in a storage tank, through pipes
  2. Another method , a big pit is dug near house for collecting rain water This pit is filled with different layers of bricks, coarse gravels and sand or granite pieces.

III. Complete the flow chart:

All Chapter KSEEB Solutions For Class 6 Science

—————————————————————————–

All Subject KSEEB Solutions For Class 6

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share kseebsolutionsfor.com to your friends.

Best of Luck!!

Leave a Comment

Your email address will not be published.