KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 10 Motion and Measurement of Distances

In this chapter, we provide KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 10 Motion and Measurement of Distances for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 10 Motion and Measurement of Distances pdf, free KSEEB solutions for Class 6 Science Chapter 10 Motion and Measurement of Distances book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

Karnataka State Syllabus Class 6 Science Chapter 10 Motion and Measurement of Distances

Class 6 Science Motion and Measurement of Distances NCERT Textbook Questions and Answers

Question 1.
Give two example each of modes of transport used on land, water and air
Answer:
On land – Buses and Trains
On water – Ships and Boats
On air – Helicopters and Aeroplanes.

Question 2.
Fill in the blanks:
i. One meter is 100 cm
ii. Five kilometre is 5000 m
iii. Motion of a child on a swing is Periodic motion
iv. Motion of the needle of a sewing machine is Periodic motion
v. Motion of wheel of a bicycle is Circular motion

Question 3.
Why can a pace or a footstep not be used as a standard unit of length?
Answer:
The length of pace or a footsteps various from person to person. If the length of foot- steps will be the used as standard unit for measurement of length then two measured quantity will not be same, Hence footsteps or pace is not a constant quantity and cannot be used as a standard unit of length.

Question 4.
Arrange the following lengths in their increasing magnitude.
Answer:
1 metre, 1 centimetre, 1 kilometre, 1 millimetre
1 millimetre > 1 cemtimetre > 1 metre > 1 kilometre.

Question 5.
The height of a person is 1.65m Express it into cm and mm 1.65 × 100 cm = 165 cm,
1.65m = 1.65 × 100 × 10 mm = 1650 mm

Question 6.
The distance between Radhas home and her school is 3250m. Express this distance into km
Answer:
1 km = 1000 m
3250 m = 325/100 km = 3.25 km.

Question 7.
While measuring the length of a knitting needle the reading of the scale at one end is 3.0cm and at the other end is 33.1 cm. What is the length of the needle?
Answer:
The actual count of the length of the needle start from 3.0 cm instead of 0 cm Thus, the actual length of the needle is (33.1 – 3.0) cm = 30.1 cm

Question 8.
Write the similarities and differences between the motion of a bicycle and a ceiling fan that has been switched on.
Answer:
SIMILARITIES:

  1. Both the ceiling fan and the wheels of a bicycle show cirular motion.
  2. Both are fixed at point

DIFFERENCES

  1. A bicycle shows rectilinear motion while a ceiling fan does not.

Question 9.
Why could you not use an elastic measuring tape to measure distance? What would be some of the problems you would meet in telling someone about a distance you measured with an elastic tape?
Answer:
An elastic tape is flexible and can be stretched. Thus, each time it will give different readings for the same length measured, Therefore, it is impossible to measure accurate distance from an elastic measuring tape.

Question 10.
Give two example of periodic motion Two examples of periodic motion
Answer:

  1. Motion of a pendulum clock
  2. Motion of a swing

Class 6 Science Motion and Measurement of Distances Additional Important Questions and Answers

I. choose the correct answer:

Question 1.
Name the scientist who suggested MKS( meter, kilogram, second) system which later became SI (International system of unit)
a) Issac Newton
b) Giovanni Giorgi
c) Napoleon Bonaparte
d) Galileo Galilei
Answer:
b) Giovanni Giorgi

Question 2.
The distance between Delhi and Mumbai is usually expressed in units of
a) Decametre
b) Metre
c) Centimetre
d) Kilometre
Answer:
d) Kilometre

Question 3.
One metre has 10 equal parts called
a) Millimeters
b) Centimeters
c) Decameters
d) Nanometers
Answer:
c) Decameters

Question 4.
Standard (SI) Unit of length is
a) Metre
b) Centimetre
c) Inches
d) Kilometre
Answer:
a) Metre

Question 5.
Which of the following is not a fundamental unit?
a) Metre
b) Kilogram
c) Kelvin
d) Cubic metre
Answer:
d) Cubic metre

Question 6.
The motion of a drawer table can be termed as
a) Periodic motion
b) Circular motion
c) Translatory motion
d) Random motion
Answer:
c) Translatory motion

Question 7.
Motion of a butterfly can be described as
a) Periodic motion
b) Circular motion
c) Translatory motion
d) Random motion
Answer:
d) Random motion

Question 8.
What is the correct measurement of the red thread as shown in the scale below
a) 1.5 cm
b) 1.9 cm
c) 3.4 cm
d) 4.4 cm
Answer:
b) 1.9 cm

Question 9.
Beating of a drum can be term as which of the following type of motion?
a) Periodic motion
b) Rectilinear motion
c) Rotatory motion
d) Circular motion
Answer:
a) Periodic motion

Question 10.
Motion of wheel of a car is an example of
a) Translatory motion
b) Rectilinear motion
c) Curvilnear motion
d) Circular motion
Answer:
d) Circular motion

II. Answer the following

Question 1.
Give one example of linear motion
Answer:
Motion of stone falling from a certain height

Question 2.
How many centimetres are there in 1 m?
Answer:
100 cm

Question 3.
Are senses reliable for accurate measurement ?
Answer:
Our sense are not reliable for accurate measurement

Question 4.
Find the length and breadth of given rectangle in mm and cm
KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 10 Motion and Measurement of Distances 1
Using measuring scale (15 cm scale)
Length AB = 3 cm and breath BC = 2 cm
AB = 3 × 10 = 30 mm
BC = 2 × 10 = 20 mm

Question 5.
Give the unit for measuring the following
a) Distance between Delhi and Jaipur
Answer:
Kilometer
b) Thickness of a coin
Answer:
Millimeter
c) Length of your eraser
Answer:
Centimeter
d) Length of your shoe lace
Answer:
Centimetre

Question 6.
Define rest and motion
Answer:
The objects which do not change their positions with time are said to be at rest. The objects which change their positions with time are said to be in motion.

Question 7.
State two precautions to be observed while measuring length with the help of a metre scale
Answer:
Two precautions are:

  1. The initial point of distance must coincide with the zero reading of metre scale
  2. The eye should be kept in line with the point of measurement

Question 8.
Give an example for circular motion
Answer:
Motion of arms of watch

Question 9.
Why do we need standard unit for measurement?
Answer:
We need standard unit for measurement to make our judgement more reliable and accurate for proper dealing measurement should be same for everybody Thus there should be uniformity in measurement. For the sake of uniformity we need a common set of units of measurement, which are called standard units now a days SI units are used in science and technology almost universally.

Question 10.
Give two example for each of the following
Answer:
1. Linear motion
2. Spinning motion
3. Oscillatory motion
4. Periodic motion
5. VibrationaI motion
6. Circular motion
7. Random motion.
1. Linear motion:

  • Rolling of ball on ground
  • Moving of bicycler on road

2. Spinning motion :

  • Rotating fan
  • Wheel of sewing machine

3. Oscillatory motion:

  • Pendulum of clock
  • Motion of a child on a swing

4. Periodic motion:

  • Pendulum of clock
  • Motion of a heart beat

5. Vibrational motion:

  • String of a guitar
  • Surface of drums

6. Circular motion:

  • Rotation of a fan
  • Bicycle of wheel

7. Random motion:

  • Motion of foot ball player
  • Movement of mosquito

All Chapter KSEEB Solutions For Class 6 Science

—————————————————————————–

All Subject KSEEB Solutions For Class 6

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share kseebsolutionsfor.com to your friends.

Best of Luck!!

Leave a Comment

Your email address will not be published.