KSEEB Solutions for Class 6 English Supplementary Chapter 1 Ways of Learning

In this chapter, we provide KSEEB Solutions for Class 6 English Supplementary Chapter 1 Ways of Learning, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest KSEEB Solutions for Class 6 English Supplementary Chapter 1 Ways of Learning pdf, free KSEEB solutions for Class 6 English Supplementary Chapter 1 Ways of Learning book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

Karnataka State Board Class 6 English Supplementary Chapter 1 Ways of Learning

Whether you want to become an expert in English or to get good marks in the exam, you have one and only solution is practicing with KSEEB Class 6 English Chapter wise Solutions. Strengthen your weakness by learning the Karnataka Board Class 6 English Supplementary Chapter 1 Ways of Learning on our site. You can learn directly online on our website or learn offline by downloading KSEEB Class 6 English Chapter wise material. Save your time and read KSEEB Class 6 English Subject at your comfort level.

Ways of Learning Questions and Answers, Summary, Notes

Preparatory activity:

Have you read any story from The Ramayana or The Mahabharatha? If so, narrate one such story.

This is a small story based on an event from the Mahabharatha, the epic by Sage Vedavyasa. Guru Dronacharya was the preceptor for the Kuru princes – the Pandavas (sons of Pandu) and Kauravas (sons of Dhritarashtra).

He, along with another learned man Kripachary a, was teaching various branches of knowledge to the Kuru cousins, along with many others who had joined the Gurukula at Hastinapura, the capital of the Kuru dynasty. One important subject of learning for the princes was archery as a part of military service that the princes of those days had to learn.

Let’s understand:

C1. Answer the following questions in one or two sentences each:

Question 1.
Where did the disciples of Dronacharya assemble for the test?
Answer:
The disciples of Guru Dronacharya assembled in the large open ground in front of the Hastinapura palace.

Question 2.
What was the target set up by the Guru?
Answer:
The Guru had set up an artificial bird made of wood and grass on top of a branch of a tree.

Question 3.
What was Yudhishlira’s reply when Drona asked him what he saw on the tree?
Answer:
When the Guru Dronacharya asked Yudhistira what he saw on the tree, Yudhistira replied that he could see the tree, the bird, his brothers, other friends, and everything.

Question 4.
Was Drona happy with the answers given by many of the princes? Why/why not?
Answer:
No, Drona was not happy with the answers given by many of the princes. Because the Guru expected them to see only the bird and nothing else. He wanted them to learn the quality of concentration and focus, which are the keys to success.

Question 5.
Who passed this test?
Answer:
Only Arjuna passed the test.

Question 6.
Why did Drona ask Arjuna to shoot the bird?
Answer:
Guru Drona was pleased when Arjuna said that he could see only the bird. It was clear that Arjuna had mastered the art of concentration and focus, which are the ideas to success. Hence he asked Arjuna to shoot the bird.

Question 7.
Who didn’t congratulate Arjuna on his achievement? Why?
Answer:
Only Duryodhana didn’t congratulate Arjuna on his achievement. Duryodhana was jealous of Arjuna’s achievement.

Question 8.
What happened when Drona was washing his feet one day?
Answer:
One day, while Guru Dronacharya was washing his feet on the banks of a stream a crocodile grabbed his foot.

Question 9.
Who drove the crocodile away? How?
Answer:
The brave and ever – ready Arjuna responded quickly. He set an arrow to his bow, shot it into the stream aiming at the right point. It infused the crocodile and drove it away but it did not hit the Guru’s foot.

Question 10.
Who do you think was the most favorite disciple of Drona? Why?
Answer:
I think that Arjuna was the most favorite disciple of Drona. Arjuna proved that he was a skillful archer. He had the dexterity, promptness, and took proper action. He had all the qualities to achieve the goal and success.

Question 11.
What is important to succeed in life?
Answer:
Concentration and focus are the keys to success.

C2. Discuss in small groups and answer the following:

Question 1.
How did Drona test the princes’ skill and ability in archery? Narrate any one incident.
Answer:
One day, Guru Dronacharya wanted to test his disciples, the Pandavas, and Kauravas. He asked them to assemble in the large open ground in front of Hastinapura palace. He asked them to get their bows and arrows and be ready to show of their skills when he called each of them. They all agreed enthusiastically.

The guru had set up an artificial bird made of wood and grass on the top of a branch of a tree. The boys were to shoot the bird on the tree.
Guru Drona asked the boys to observe the tree. He then asked on of the boys to tell him what he saw the boy told him that he saw the tree, its trunk, branches, the sky over it and the ground below it. He was sent back.

Then he called Yudhistira, the eldest of the Pandavas and asked him the same question. Yudhistira replied that he could see the tree, the bird, his brothers, friends, and everything. Guru Drona told him that he could not shoot the target and sent him back. Again he called the other boys in turns and asked them the same question. He was not satisfied with their answers.

Later he called Arjuna and asked him if he could see the bird on the top of the tree. Arjuna replied that he could only see the neck and head of the bird. The Guru was pleased, and he asked Arjuna to shoot an arrow at the bird. Arjuna aimed and hit the artificial bird’s neck and if felt to the ground.

Guru Dronacharya blessed, Arjuna and advised the other boys to concentrate and focus like Arjuna and that those qualities are the key to success.

Question 2.
How did Arjuna prove his skill in archery?
Answer:
Once, while Guru Dronaeharya was washing his feet in a stream, a crocodile grabbed his foot. He pretended to panic and shouted for the boys to save him. All the other boys who were standing and the bank were awestruck and confused. But Arjuna bravely responded quickly. He shot an arrow at the crocodile’s mouth, skillfully avoiding his Guru’s leg, and drove the crocodile away. Thus Arjuna proved his skill at archery.

C3. Say whether the following statements are True or False:

  1. The princes had to shoot a real bird sitting on the branch of a tree.
    False
  2. Arjuna said he could see only the bird’s eye.
    False
  3. Bhima succeeded in shooting the bird.
    False
  4. Arjuna drove the crocodile away.
    True.

Ways of learning Summary in English

The given lesson ‘Ways of Learning’ is an extract from the holy epic ‘Mahabharatha’. Guru Dronachrya had taught the Pandavas and Kauravas the art of Archery as a part of military service that the princes in those days had to learn.

One day, Guru Dronachrya wanted to test his disciples, so, he asked them to assemble in the large open ground in the front of Hastinapura palace. He asked them to get their bows and arrows and be ready to show off their skills when he called each one of them. They vail agreed enthusiastically. The Guru had set up an artificial bird made of wood and grass on the top of a branch of a tree. The boys were to shoot the bird on the tree.

Guru Dronacharya asked the boys to observe the tree. He then asked one boy to tell him what he saw. The boy told him that he saw the tree, its trunk, branches, the sky over it, and the ground below it. He was sent back.

Then he called Yudhishtira, the eldest of Pandavas, and asked him the same question. Yudhistira replied that he could see the tree, the bird, his brothers, friends, and everything. Guru Drona told him that he could not shoot the target. Again, he called the other boys in turns ad asked them the same question. He was not satisfied with their answers.

Later, Drona called Arjuna and asked him if he could see the bird on the top of the tree. Arjuna replied that he could only see the neck and head of the bird. The Guru was pleased and he asked Arjuna to shoot an arrow at the bird. Arjuna aimed and hit the arrow at the artificial bird’s neck and it fell to the ground.

All the other boys, except the jealous Duryodhana, congratulated Arjuna. Guru Dronacharya blessed Arjuna and advised him that concentration and focus are the keys to success and that he had to be always focused. On another occasion, while Guru Drona was washing his feet in a stream, a crocodile grabbed his foot. He pretended to panic and shouted for the boys to save him. All the other boys who were standing on the bank were awestruck and confused.

And Arjuna bravely responded quickly. He shot an arrow at the crocodile’s mouth skillfully avoiding his guru’s leg and Drona away the crocodile. Thus saving his Guru from the Crocodile. Guru Drona lauded Arjuna for this feat and made an example of Arjuna’s dexterity, prompt and proper responsive action for others to follow. He pointed out that those qualities are the keys to achieve goals and success.

All Chapter KSEEB Solutions For Class 6 English

—————————————————————————–

All Subject KSEEB Solutions For Class 6

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share kseebsolutionsfor.com to your friends.

Best of Luck!!

Leave a Comment

Your email address will not be published.