KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.2

In this chapter, we provide KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 6 Constructions Ex 7.2 for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 6 Constructions Ex 7.2 pdf, free KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 6 Constructions Ex 7.2 book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

Karnataka State Syllabus Class 10 Maths Solutions Chapter 6 Constructions Ex 7.2

Question 1.
Find the coordinates of the point which divides the join of (-1, 7) and (4, -3) in the ratio 2 : 3.
Solution:
Let P(x, y) is the required point.
P(x, y) divides the points A(-1, 7),
B (4, -3) in the ratio m1 : m2 = 2 : 3.
As per Section Formula, coordinates of P(x, y) are
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.2 1

Question 2.
Find the coordinates of the points of trisection of the line segment joining (4, -1) and (-2, -3)
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.2 2
Solution:
Let A(x1, y1) = A(4,-1)
B(x2, y2) = B(-2, -3).
P and Q are the points of trisection of AB.
AP = PQ = QB
i) P divides AB in the ratio m1 : m2 :: 1 : 2.
∴ As per Section Formula, Coordinates of P are :
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.2 3

ii) Q divides AB in the ratio 2 : 1.
∴ As per Section formula,
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.2 4

Question 3.
To conduct Sports Day activities, in your rectangular shaped school ground ABCD, lines have been drawn with chalk powder at a distance of 1 m each. 100 flower pots have been placed at a distance of 1m from each other along AD, as shown in the following figure.
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.2 5
Niharika runs 14 th the distance of AD on then 2nd line and posts a green flag
Preet runs 15 th the distance AD on the 5 eighthline and posts a red flag. What is the distance between both the flags ? If Rashmi has to post a blue flag exactly halfway between the line segment joining the two flags, where should she post her flag?
Solution:
Origin, A(0, 0)
AB along x – axis
AD along y – axis
In the parallel line AD in 2nd row, Rashmi sees green flag at the distance of 14 .
∴ AD = 14 × 100 = 25 m.
∴ Coordinates of green flag are G(2, 25)
Similarly we can find out coordinates of Red flag as R(8, 20).
∴ Distance between G and R is
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.2 6
It means blue flag is in 5th line and parallel to AD at the distance of 22.5 m.

Question 4.
Find the ratio in which the line segment joining the points (-3, 10) and (6, -8) is divided by (-1, 6).
Solution:
We have to check whether the line segment joining the points (-3, 10) and (6, -8) is divided by (-1, 6).
Let P(- 1, 6) divides AB in the ratio m1 : m2.
By using Section formula,
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.2 7
∴ P(-1, 6) point divides the line segment in the ratio 2 : 7.

Question 5.
Find the ratio in whcih the line segment joining A(1, -5) and B(-4, 5) is divided by the x-axis. Also find the coordinates of the point of division.
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.2 8
Solution:
Let the line segment joining A and B points divides x-axis in the ratio k : 1.
If coordinates of y, P(x, 0) compared,
k×(5)+1×(−5)k+1=0
5k – 5 = 0
∴ k = 1
∴ Ratio will be k : 1 = 1 : 1
∴ Point P(x, 0) is the mid-point of line segment AB.
∴ x = 1−42=−32
∴ Dividing point, P(−32, 1)

Question 6.
If (1, 2), (4, y), (x, 6) and (3, 5) are the vertices of a parallelogram taken in order, find x and y.
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.2 9
Solution:
AC and BD are the diagonals of a parallelogram ABCD and diagonals bisect at O’.
∴ Coordinate of the midpoint of AC = Coordinate of midpoint BD.
As per Mid-point formula,
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.2 10
∴ y = 3
∴ x = 6, y = 3.

Question 7.
Find the coordinates of point A, where AB is the diameter of a circle whose centre is (2, -3) and B is (1, 4).
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.2 11
Solution:
AB is the diameter.
‘O’ is centre of the circle, bisects AB
Let coordinates of A are (x, y)
As per the Mid-point formula,
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.2 12
∴ The coordinates of point A are (3, -10)

Question 8.
If A and B are (-2, -2) and (2, -4), respectively, find the coordinates of P such that AP = =37 AB and P lies on the line segment AB.
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.2 13
Solution:
Let coordinates of P are (x, y).
AP = 37 AB AP : AB = 3 : 7
As per Section formula,
AP : AB = 3 : 7.
∴ AP + PB = AB
3 + PB = 7
∴ PB = = 7 – 3 = 4
∴ Let AP : PB = 3 : 4 = m: m2.
Coordinates of P are
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.2 14
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.2 15

Question 9.
Find the coordinates of the points which divide the line segment joining A(-2, 2) and B(2, 8) into four equal parts.
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.2 16
Solution:
Let A (-2, 2) = (x1, y1).
B (2, 8) = (x4, y4).
P, Q, R points divide equally the side AB.
Here, we have AP = PQ = QR = RB.
∴ AP : PB = 1 : 3
AQ : QB = 2 : 2 = 1 : 1
∴ AR : RB = 3 : 1.
As per Section formula
i) P divides AB in the ratio 1 : 3
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.2 17

ii) Q divides AB in the ratio 2 : 2 means it is mid-point of AB.
∴ As per the Mid-point formula,
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.2 18
Q(x2, y2) = (0, 5)

iii) R divides AB in the ratio 3 : 1
m1 = 3, m2 = 1
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.2 19

Question 10.
Find the area of a rhombus if its vertices are (3, 0), (4, 5), (-1, 4) and (-2, -1) taken in order. [Hint: Area of a rhombus = 12 (product of its diagonals]
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.2 20
Solution:
ABCD is a rhombus.
AC and BD are the diagonals and intersects at ‘O’ and bisects perpendicularly.
∴ Let Diagonal BD = d1 Diagonal AC = d2,
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.2 21

All Chapter KSEEB Solutions For Class 10 Maths

—————————————————————————–

All Subject KSEEB Solutions For Class 10

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share kseebsolutionsfor.com to your friends.

Best of Luck!!

Leave a Comment

Your email address will not be published.