KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.1

In this chapter, we provide KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 6 Constructions Ex 7.1 for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 6 Constructions Ex 7.1 pdf, free KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 6 Constructions Ex 7.1 book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

Karnataka State Syllabus Class 10 Maths Solutions Chapter 6 Constructions Ex 7.1

Question 1.
Find the distance between the following pairs of points:
i) (2, 3), (4, 1)
ii) (-5, 7), (-1, 3)
iii) (a, b), (-a,-b)
Solution:
i) If A(x1, y1) = A(2, 3)
B(x2, y2) = B(4, 1), then
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.1 1

ii) Let P(x1, y1) = P(-5, 7)
Q(x2, y2) = Q(-1, 3)
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.1 2

iii) A (a, b), B (-a, -b)
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.1 3

Question 2.
Find the distance between the points (0, 0) and (36, 15). can you now find the distance between the two towns A and B discussed in Section 7.2?
Solution:
The distance between the points A(0, 0) and B(36, 15):
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.1 4
∴ AB = 39
∴ The distance between the two towns A and B discussed in section 7.2 is
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.1 5

Question 3.
Determine if the points (1, 5), (2, 3) and (-2, -11) are collinear.
Solution:
Whether the points A (1, 5), B (2, 3) and C (-2, -11) are collinear?
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.1 6
Here, AB + BC = AC, then it is straight line.
But 5–√+221−−−√≠261−−−√
∴ These points are non-collinear.

Question 4.
Check whether (5, -2), (6, 4) and (7, -2) are the vertices of an isosceles triangle.
Solution:
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.1 7
Here, AB = BC.
∴ If Two sides of the triangle ABC are equal to each other then it is an isosceles triangle.

Question 5.
In a classroom, 4 friends are seated at the points, A, B, C, and D as shown in the following figure. Champa and Chameli walk into the class and after observing for a few minutes Champa asks Chameli, “Don’t you think ABCD is a square?” Chameli disagrees. Using the distance formula, find which of them is correct.
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.1 8
Solution:
A(3, 4), B (6, 7), C (9, 4), D (6, 1)
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.1 9
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.1 10
Four sides of quadrilateral ABCD are equal to each other.
∵ AB = BC = CD = DA = 32–√
Diagonal AC = Diagonal BD
∴ ABCD is a square.
∴ Champa is correct among the two.

Question 6.
Name the type of quadrilateral formed, if any, by the following points, and give reasons 1 for your answer :
i) (-1, -2), (1, 0), (-1, 2), (-3, 0)
ii) (-3, 5), (3, 1), (0, 3), (-1, -4)
iii) (4, 5), (7, 6), (4, 3), (1, 2)
Solution:
i) A (1, -2), B (1, 0), C (-1, 2), D (-3, 0)
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.1 11
In the quadrilateral ABCD,
diagonal AC = diagonal BD = 4 cm., and
AB = BC = CD = DA = 8–√ units.
i. e., Here all four sides are equal to each other then ABCD is a square.

ii) P (-3, 5), Q (3, 1), R (0, 3), S (-1, -4)
As per Distance formula,
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.1 12
Here all four sides of quadrilateral PQRS are not equal to each other. Hence PQRS is a quadrilateral.

iii) A (4, 5), B (7, 6), C (4, 3), D (1, 2)
As per the Distance formula,
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.1 13
In the quadrilateral ABCD
AB = DC = 10−−√
BC = AD = 18−−√
Diagonal AC ≠ Diagonal BD
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.1 14
Adjacent sides are equal to each other and diagonals are not equal to each other. This is a parallelogram.

Question 7.
Find the point on the x-axis which is equidistant from (2, -5) and (-2, 9).
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.1 15
Solution:
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.1 16
we have PA = PB
∴ PA2 = PB2
x2 – 4x + 29 = x2 + 4x + 85
-4x – 4x = 85 – 29
-8x = 56
8x = -56
∴ x = −568
∴ x = – 7
∴ Coordinates of P are (x, 0), it means (-7, 0).
∴ Required point (x, 0) = (-7, 0)
∴ x = -7.

Question 8.
Find the values of ‘y’ for which the distance between the points P(2, -3) and Q (10, y) is 10 units.
Solution:
If the distance between P and Q, PQ = 10 units, then y =?
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.1 17
By Squaring on both sides,
y2 + 6y + 73 = 100
y2 + 6y + 73 – 100 = 0
y2 + 6y – 27 = 0
y2 + 9y – 3y – 27 = 0
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.1 18
y (y + 9) – 3(y + 9) = 0
(y + 9) (y – 3) = 0
If y + 9 = 0 then OR y – 3 = 0 then
y = -9 y = 0
∴ y = -9 OR +3.

Question 9.
If Q (0, 1) is equidistant from P (5, -3) and R(x, 6), find the value of x. Also, find the distances QR and PR.
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.1 19
Solution:
Point Q is equidistant from P and R, then PQ = QR, x = ?
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.1 20
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.1 21

Question 10.
Find a relation between ‘x’ and ‘y’ such that the point (x, y) is equidistant from the point (3, 6) and (-3, 4).
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.1 22
Solution:
A (3, 6) = A (x1, y1) AP = PB.
P(x, y)
Let B(-3, 4) = B(x2, y2).
KSEEB SSLC Class 10 Maths Solutions Chapter 7 Coordinate Geometry Ex 7.1 23
Here, AP = PB
∴ AP2 = PB2
x2 – 6x + y2 – 12y + 45 = x2 + y2 + 6x – 8y + 25
-6x – 6x – 12y + 8y = 25 – 45
– 12x – 4y = -20
12x + 4y = 20
∴ 3x + y = 5
∴ 3x + y – 5 = 0

All Chapter KSEEB Solutions For Class 10 Maths

—————————————————————————–

All Subject KSEEB Solutions For Class 10

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share kseebsolutionsfor.com to your friends.

Best of Luck!!

Leave a Comment

Your email address will not be published.