KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths Chapter 6 Statistics

In this chapter, we provide KSEEB Solutions for Class 10 Maths Chapter 6 Statistics for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest KSEEB Solutions for Class 10 Maths Chapter 6 Statistics pdf, free KSEEB solutions for Class 10 Maths Chapter 6 Statistics book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Statistics (English Medium)

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths Chapter 6 Exercise 6.1

Question 1:

Calculate the standard deviation of the following data.

x38131823
f71015108

Solution :

xffxx2fx2
3721963
8108064640
13151951692535
18101803243240
2381845294232
 n = 50∑fx = 660 ∑fx2 = 10710
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.1-1s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.1-1s

Question 2:

The number of books bought by 200 students in a book exhibition is given below.

No. of books01234
No. of students3564681815

Find the variance and standard variation.

Solution :

No. of Books (x)No. of   students (f)Fxd2fd2
0350-1.572.46586.275
16464-0.570.32520.8
2681360.430.18512.58
318541.432.04536.81
415602.435.90588.575
 n = 200∑fx = 314  ∑fd2 = 245.04
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.1-2s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.1-2s

Question 3:

The daily minimum temperature recorded (in degrees F) at a place on a hill station during a week was as follows:

MondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturdaySunday
4.13.22.11.81.62.21.4

Calculate the variance and standard deviation. Interpret the results.

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.1-3s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.1-3s

Question 4:

The marks scored by 60 students in a science test are given below.

Marks (x)102030405060
No. of students (f)812201073

Calculate the variance and standard deviation.

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.1-4s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.1-4s

Question 5:

The daily wages of 40 workers of a factory are given in the following table.

Wages in Rs.30-3434-3838-4242-4646-5050-54
No. of workers4791163

Calculate (i) Mean (ii) Variance and (iii) Standard deviation of wages and interpret the findings.

Solution :

C.Ifxfxd2fd2
30-34432128-9.794.09376.36
34-38736252-5.732.49227.43
38-42940360-1.72.8926.01
42-4611444842.35.2958.19
46-506482886.339.69238.14
50-5435215610.3106.09318.27
 n = 40 ∑fx = 1668  ∑fd2 = 1244.4
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.1-5s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.1-5s

Question 6:

Calculate (i) Arithmetic mean and (ii) Standard deviation for the following frequency distribution.

C.I20-2525-3030-3535-4040-4545-50
 f83151284

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.1-5sc

Question 7:

Find the variance and standard deviation for the following distribution.

C.I3.5-4.54.5-5.55.5-6.56.5-7.57.5-8.5
f914221117

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.1-6s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.1-6s

Question 8:

Mean of 100 items is 48 and their standard deviation is 10. Find the sum of all the items and the sum of the squares of all the items.

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.1-7s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.1-7s

Question 9:

In a study of diabetic patients in a village, the following observations were noted:

Age in years10-2020-3030-4040-5050-6060-70
No. of patients25121994

Calculate the mean and standard deviation. Also interpret the results.

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.1-8s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.1-8s

Question 10:

A group of 45 house owners contributed money towards the development of green environment in a locality. The amount of money collected per month is shown below.

Amount (Rs.)20-4040-6060-8080-100100-120
No. of house owners2712195

Calculate the variance and standard deviation.

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.1-9s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.1-9s

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths Chapter 6 Exercise 6.2

Question 1:

Calculate the coefficient of variation of the following data: 40, 36, 64, 48, 52.

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.2-1s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.2-1s

Question 2:

The scores of a batsman in 8 innings are given as: 48, 40, 36, 35, 46, 42, 36, 37. Calculate
(i) Mean (ii) Standard deviation
(iii) Coefficient of variation.

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.2-2s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.2-2s

Question 3:

If the coefficient of variation of a collection of data is 45 and its standard deviation is 2.5, then find the mean.

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.2-3s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.2-3s

Question 4:

A group of 100 candidates attending a physical test for recruitment have their average height as 163.8 cm with coefficient of variation 3.2. What is the standard
deviation of their heights?

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.2-4s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.2-4s

Question 5:

The coefficient of variations of two series are 58 and 69. Their standard deviations are 21.2 and 51.6. What are their arithmetic means?
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.2-5

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.2-5s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.2-5s

Question 6:

Batsman A gets an average of 64 runs per innings with standard deviation of 18 runs, while batsman B gets an average score of 43 runs with standard deviation of 9 runs in an equal number of innings. Discuss the efficiency and consistency of both the batsmen.

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.2-6s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.2-6s

Question 7:

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.2-7s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.2-7s

Question 8:

In two construction companies A and B, the average weekly wages in rupees and the standard deviations are as follows:
Determine which factory has greater variability in individual wages?

CompanyAverage of wages   (in Rs.)S.D. of wages (in Rs.)
A B3450   28506.21 4.56

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.2-8s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.2-8s

Question 9:

Calculate

(i) Arithmetic mean
(ii) Standard deviation and
(iii) coefficient of variation for the following frequency distribution.

Class intervalFrequency
30-35 35-40 40-45 45-50 50-555 10 16 15 4

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.2-9s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.2-9s

Question 10:

Marks obtained in the test by students of two sections A and B are given below.

MarksNo. of studentsNo. of students
25-30 30-35 35-40 40-45 45-505   10 25 8 25 12 20 8 5

Determine:
(i) Which section’s performance is better?
(ii) Which section’s performance is more variable?

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.2-10s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.2-10s

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths Chapter 6 Exercise 6.3

Question I(1):

Draw a pie chart to represent the following data.
The number of students who are willing to join their favourite sports.

Name of the sportFoot ballTennisVolley ballHockeyBasket ballOther
Number of students351410652

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.3-I(1)s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.3-I(1)s

Question I(2):

Draw a pie chart to represent the following data.
The survey carried out in the class regarding places of visit for excursion and the number of students who opted each place.

PlacesMysoreBijapurGokarnaChitradurga
Number of students146218

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.3-I(2)s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.3-I(2)s

Question I(3):

Draw a pie chart to represent the following data.
The number of books issued to students by a school library on each day of the week.

DayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday
Number of books issued52124168843616

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.3-I(3)s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.3-I(3)s

Question I(4):

Draw a pie chart to represent the following data.
The ages of the drivers of cars involved in fatal accidents during a certain year.

Age of driver (in years)under 2525 to 4040 to 60Above 60
% of drivers15%60%20%5%

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.3-I(4)s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.3-I(4)s

Question I(5):

Draw a pie chart to represent the following data.
A survey was conducted to study the various brands of soaps used by people in a village.

Brand of soapABCOther
Percent of Villagers50%30%15%5%

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.3-I(5)s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.3-I(5)s

Question II(1):

Study the pie chart given below and answer the questions.

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.3-II(1)
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.3-II(1)

The given pie chart shows the annual agricultural yield of a certain place. If the total production is 8100 tons,

Answer the following questions

  1. What is the yield in tons of rice, ragi, sugar cane and others.
  2. How much percent do the production of ragi exceeds that of rice?
  3. If the yield of sugarcane on a different year was 2400 tons, find the yield of rice.

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.3-II(1)s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.3-II(1)s

Question II(2):

Study the pie chart given below and answer the questions.

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.3-II(2)
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.3-II(2)

A group of people were interviewed and asked which T.V. channel they liked the most. The results are shown in the pie chart.

Answer the questions.

i. What fraction of the people who were interviewed watched
(a) Channel 3
(b) Channel 5
(c) Channel 1
(d) Channel 2
(e) Channel 9
ii. If there were 200 people, how many viewed each of the Channels.

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.3-II(2)s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.3-II(2)s

Question II(3):

Study the pie chart given below and answer the questions.

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.3-II(3)
A housewife was asked to estimate how she spent time on a particular day from 5.00 a.m. to 8.00 pm. The results are shown on the pie chart given below

i. What fraction of the time did she spend on each of the activities?
ii. What percentage of time did she spend on
(a) washing
(b) cleaning
(c) cooking.

Solution :

i. Measure of each item:
Cleaning = 120°
Washing = 60°
Lunch and tea breaks = 48°
Shopping = 60°
Cooking = 72°

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.3-II(3)s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.3-II(3)s

Question II(4):

Study the pie chart given below and answer the questions.

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.3-II(4)
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.3-II(4)

i. What percent of the total weight of human body is equivalent to the weight of the proteins in skin in human body?
ii. What will be the quantity of water in the body of a person weighing 50 kg?
iii. What is the ratio of distribution of proteins in the muscles to that of the distribution of proteins in the bones?
iv. In the human body, what part is made of bones or skin?
v. What should be the central angle to represent the distribution of proteins and other dry elements in the human body?

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.3-II(4)s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.3-II(4)s

Question II(5):

The pie chart given below shows the percentage distribution of the expenditure incurred in publishing a book. Study the pie chart and answer the questions.

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.3-II(5)
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.3-II(5)

i. If the total expenditure incurred is Rs. 3,60,000 what is the expenditure incurred for each of the items?
ii. If for a certain quantity of books, the publisher has to pay Rs. 30,600 as printing cost, then what is the amount of royalty to be paid for these books?
iii. By what percentage is the royalty on the book less than paper cost?
iv. By what percentage is the binding cost more than transport cost?
v. If the transport cost incurred is Rs. 36,600, what will be the binding cost?
vi. How much is the binding cost less than the printing cost, if the printing cost incurred is Rs. 52, 600?
vii. If 5500 copies are published and the transportation cost on them amounts to Rs. 82,500, then what should be the selling price of the book so that the publisher can earn a profit of 25%?
viii. The price of a book is marked 20% above the cost price. If the marked price of the book is Rs. 180, then what is the cost of the paper used in a single copy of the book?

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.3-II(5)s-1
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.3-II(5)s-1
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.3-II(5)s-2
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Statistics-Ex-6.3-II(5)s-2

All Chapter KSEEB Solutions For Class 10 Maths

—————————————————————————–

All Subject KSEEB Solutions For Class 10

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share kseebsolutionsfor.com to your friends.

Best of Luck!!

Leave a Comment

Your email address will not be published.