KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths Chapter 5 Probability

In this chapter, we provide KSEEB Solutions for Class 10 Maths Chapter 5 Probability for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest KSEEB Solutions for Class 10 Maths Chapter 5 Probability pdf, free KSEEB solutions for Class 10 Maths Chapter 5 Probability book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Probability (English Medium)

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.1

Question 1:

A fair die is thrown 1000 times with the frequencies for the outcomes 1, 2, 3, 4, 5 and 6 as given in the following table:

Outcome123456
Frequency179150157149175190

Find the probability of getting each outcome.

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Probability-Ex-5.1-1s

Question 2:

An insurance company selected 2000 drivers (without any preference of one driver over another) to find a relationship between age and accidents. The data obtained are given in the following table:

Age of drivers (in years)Accidents in one year
0123Over 3
18 – 294401601106135
30 – 50505125602218
Above 5036045351509

Find the probabilities of the following events.

  1. Being 18-29 years of age and having exactly 3 accidents in one year.
  2. Being 30-50 years of age and having one or more accidents in a year.
  3. Being above 50 years of age and having no accidents in one year.

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Probability-Ex-5.1-2s

Question 3:

The blood group of 30 students in a class are recorded as follows: A, B, O, O, AB, O, A, O, B, A, O, B, A, O, O, A, AB, O, A, A, O, O, AB, B, A, O, B, A, B, O. Find the probability that a student of this class selected at random has blood group AB. (Hint: write the frequencies for each type of blood group)

Solution :

The frequencies for each group is shown below:

Blood groupNumber of students
A9
B6
AB3
O12
Total30

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Probability-Ex-5.1-3s
Question 4:

To know the opinion of the students about the subject music, a survey of 200 students was conducted. The data is recorded in the following table.

OpinionNumber of students
Like135
Dislike65

Find the probability that a student chosen at random
(i) like it
(ii) does not like it.

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Probability-Ex-5.1-4s

Question 5:

A survey of 850 working women showed that 158 used own four-wheeler to commute to the work place, 416 used two wheeler and the remaining public transport. Out of these women, if one is chosen randomly, what is the probability that the women commutes by
(i) own four wheeler
(ii) two wheeler
(iii) public transport.

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Probability-Ex-5.1-5s

Question 6:

A survey of 200 people in a village was conducted and the number of times each person visits the city was observed as shown.

Visit to CityOnce in a monthOnce in a 15 daysOnce in a week
Frequency3212840

What is the probability that the randomly selected person visits the city
(i) once in a month
(ii) once in 15 days
(iii) once in a week.

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Probability-Ex-5.1-6s

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.2

Question 1:

A die is rolled. Find the probability of getting
(i)  the number 4
(ii) a square number
(iii) a cube number
(iv) a number greater than 1

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Probability-Ex-5.2-1s

Question 2:

Two coins are tossed together. What is the probability of getting
(i) no tail
(ii) at most two tails
(iii) exactly one head
(iv) at least one tail

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Probability-Ex-5.2-2s

Question 3:

Three coins are tossed together. Find the probability of getting.
(i) at least one head
(ii) at most two heads
(ii) no head
(iv) all heads

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Probability-Ex-5.2-3s

Question 4:

Two dice are thrown together. Find the probability of getting.
(i) a sum equal to 8
(ii) a sum less than 12
(iii) the sum divisible by 4
(iv) a product of 12
(v) a product less than 20
(vi) the product divisible by 5

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Probability-Ex-5.2-4s

Question 5:

A number is selected at random from 1 to 50. What is the probability that it is
(i) a prime number
(ii) not a perfect cube
(iii) a perfect square
(iv) a triangular number
(v) a multiple of 6
(vi) not a multiple of 2

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Probability-Ex-5.2-5s

Question 6:

One card is drawn randomly from a well shuffled pack of 52 playing cards. Find the probability that the drawn card is
(i) a spade
(ii) a red coloured card
(iii) not a black coloured card
(iv) a queen
(v) not a diamond
(vi) an ace
(vii) not an ace
(viii) a black king
(ix) a red jack
(x) a heart with number less than 10.

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Probability-Ex-5.2-6s

Question 7:

A two-digit number is formed with the digits 2, 5 and 7, where repetition of digits is not allowed. Find the probability that the number so formed is
(i) a square number
(ii) divisible by 3
(iii) greater than 52
(iv) less than 57
(v) less than 25
(vi) a whole number

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Probability-Ex-5.2-7s

Question 8:

Nine rotten mangoes are mixed with 30 good ones. One mango is chosen at random. What is the probability of choosing a
(i) good mango
(ii) rotten mango

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Probability-Ex-5.2-8s

Question 9:

During holi festival, Sonali filled 7 bottles with different coloured water – red, blue, green, pink, yellow, purple and orange.
One bottle is selected at random. What is the probability of choosing the bottle with
(i) orange colour
(ii) not yellow colour
(iii) brown colour
(iv) either red or green
(v) neither yellow or pink

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Probability-Ex-5.2-9s

Question 10:

A box contains 144 pens of which 20 are defective and the others are good. A person will buy a pen if it is good and will not buy if it is defective. The shopkeeper draws one pen from the box at random and gives it to the person. What is the probability that the person
(i) will buy it?
(ii) will not buy it?

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Probability-Ex-5.2-10s

Question 11:

26 English alphabet cards (without repetition) are put in a box and shuffled well. If a card is chosen at random, find the probability that the letter is
(i) a vowel
(ii) a consonant
(iii) between g and t
(iv) one which comes after p
(v) one which comes before m

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Probability-Ex-5.2-11s

Question 12:

The following table shows the blood group of 60 students who donated blood.

Blood GroupABAB0
Number of students1612923

If one student is chosen at random, what is the probability that the blood group will be
(i) A
(ii) B
(iii) AB
(iv) O
(v) Not B
(vi) Not AB
(vii) A or AB
(viii) B or O

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Probability-Ex-5.2-12s

Question 13:

A and B are friends. What is the probability that both will have,
(i) the same birth day
(ii) different birth days (ignore a leap year)

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Probability-Ex-5.2-13s

Question 14:

A box contains 12 balls out of which ‘x are red.
(i) If one ball is drawn, what is the probability of getting a red ball?
(ii) If six more red balls are put in the box, the probability of drawing a red ball will be doubled than the earlier. Find ‘x’.

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Probability-Ex-5.2-14s

Question 15:

A game consists of rolling two dice. If the sum is 2, 3, 4, 5, 10, 11 or 12, player A wins. If it is 6, 7, 8 or 9, player B wins. Would you rather be player A or B? Explain.

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Probability-Ex-5.2-15s

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.3

Question 1:

The probability that it will rain on a particular day is 0.64 what is the probability that it will not rain on that day?

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Probability-Ex-5.3-1s

Question 2:

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Probability-Ex-5.3-2

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Probability-Ex-5.3-2s

Question 4:

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Probability-Ex-5.3-4

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Probability-Ex-5.3-4s

Question 5:

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Probability-Ex-5.3-5

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Probability-Ex-5.3-5s

Question 6:

Two coins are tossed simultaneously. Find the probability that either both heads or both tails occur.

Solution :

When two coins are tossed simultaneously, the sample space is given by
S = {HH, HT, TH, TT}
∴ n(S) = 4
Let A be the event of getting two heads.
A = {HH}
∴ n(A) = 1
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Probability-Ex-5.3-6s

Question 7:

When a die is thrown, find the probability that either an odd number or a square number occurs.

Solution :

When a die is thrown, the sample space is given by
S = {1, 2, 3, 4, 5, 6}
∴ n(S) = 6
Let A be the event of getting an odd number.
A = {1, 3, 5}
∴ n(A) = 3
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Probability-Ex-5.3-7s

Question 8:

On number card is chosen randomly from the number cards 1 to 25, Find the probability that it is divisible by 3 or 11.

Solution :

Sample space, S = {1, 2, 3,…….,25}
∴ n(S) = 25
Let A be the event that the number card chosen is divisible by 3.
A = {3, 6, 9, 12, 15, 18, 21, 24}
∴ n(A) = 8
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Probability-Ex-5.3-8s

Question 9:

Two dice are thrown simultaneously. Find the probability that the sum of the numbers on the faces is neither divisible by 4 nor by 5.

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Probability-Ex-5.3-9s

Question 10:

Two die are thrown together, Find the probability that the product of the numbers on the faces is either divisible by 5 or by 7.

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Probability-Ex-5.3-10s

Question 11(i):

A card is drawn from a well-shuffled deck of 52 cards, Find the probability that it will be a diamond or a spade

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Probability-Ex-5.3-11(i)s

Question 11(ii):

A card is drawn from a well-shuffled deck of 52 cards, Find the probability that it will be a red coloured card or black coloured card

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Probability-Ex-5.3-11(ii)s

Question 11(iii):

A card is drawn from a well-shuffled deck of 52 cards, Find the probability that it will be an ace or a jack or a queen.

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Probability-Ex-5.3-11(iii)s

Question 11(iv):

A card is drawn from a well-shuffled deck of 52 cards, Find the probability that it will be the number 9 or 10 or 8 or 4.

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Probability-Ex-5.3-11(iv)s

Question 12:

The outcome of a random experiment results in either success or failure. If the probability of success is thrice the probability of failure, find the probability of success.

Solution :

Let A be the event that experiment results in success.
And, let B be the event that experiment results in failure.
It is given that
P(A) = 3P(B)
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Probability-Ex-5.3-12s

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths Chapter 5 Exercise 5.4

Question 1:

There are 2 red and 2 yellow flowers in a basket. A child picks up at random three flowers, What is the probability of picking up both the yellow flowers?

Solution :

Total number of flowers = 2 red + 2 yellow = 4
Out of these, 3 flowers can be picked up in 4C3 = 4 ways
∴ n(S) = 4
Let A be the event that both the flowers are yellow.
Now, 2 flowers out of 2 yellow flowers can be picked up in 2C2 = 1 way
The remaining 1 flower can be picked up from the 2 red flowers in 2C1 = 2 ways
∴ n(A) = 1 × 2 = 2
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Probability-Ex-5.4-1s

Question 2:

Shekar is one member of a group of 5 persons. If 3 out of these 5 persons is to be chosen, for a committee find the probability of Shekar being in the committee.

Solution :

Number of persons = 5
Out of these, a committee of 3 can be selected in 5C3 ways.
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Probability-Ex-5.4-2s

Question 3:

Three cards are drawn at random from a pack of 52 cards. What is the probability that all the three cards are kings?

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Probability-Ex-5.4-3s

Question 4:

Find the probability that when 7 cards are drawn at random from a well shuffled deck of 52 cards, it contains
(i) all jacks
(ii) three jacks
(iii) at least three jacks.

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Probability-Ex-5.4-4s

Question 5:

Three squares of chess board are selected at random. Find the probability of getting two squares of one colour and the other of different colour.

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Probability-Ex-5.4-5s

Question 6:

A committee of five persons is selected from 4 men and 3 women. What is the probability that the committee will have
(i) one man
(ii) two men
(iii) two women
(iv) at least two men.

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Probability-Ex-5.4-6s

All Chapter KSEEB Solutions For Class 10 Maths

—————————————————————————–

All Subject KSEEB Solutions For Class 10

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share kseebsolutionsfor.com to your friends.

Best of Luck!!

Leave a Comment

Your email address will not be published.