KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Coordinate Geometry

In this chapter, we provide KSEEB Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Coordinate Geometry for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest KSEEB Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Coordinate Geometry pdf, free KSEEB solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Coordinate Geometry book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Coordinate Geometry (English Medium)

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Coordinate Geometry Exercise 13.1:

Question I:

Locate the following points of a graph sheet.

  1. P (4, -3)
  2. R (-1, -1)
  3. I (0, -5)
  4. X(-5, -2)
  5. Y (3, 2)
  6. Z (4, 0)
  7. E (0, 6)
  8. F(-2, 5)

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.1-Is
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.1-Is

Question II:

In which quadrants do these points lie?

i. (4, -6)
ii. (3, 1)
iii. (-10, -2)
iv. (-5, -2)
v. (-5, -1)
vi. (5, -7)
vii. (9, 9)
viii. (-2, 7)

Solution :

i. The point (4, -6) has positive x-coordinate (abscissa) and negative y-coordinate (ordinate). The point (4, -6) lies in IVth quadrant.
ii. The point (3, 1) has positive x-coordinate (abscissa) and positive y-coordinate (ordinate). The point (3, 1) lies in Ist quadrant.
iii. The point (-10, -2) has negative x-coordinate (abscissa) and negative y-coordinate (ordinate). The point (-10, -2) lies in IIIrd quadrant.
iv. The point (-5, -2) has negative x-coordinate (abscissa) and negative y-coordinate (ordinate). The point (-5, -2) lies in IIIrd quadrant.
v. The point (-5, -1) has negative x-coordinate (abscissa) and negative y-coordinate (ordinate). The point (-5, -1) lies in IIIrd quadrant.
vi. The point (5, -7) has positive x-coordinate (abscissa) and negative y-coordinate (ordinate). The point (5, -7) lies in IVth quadrant.
vii. The point (9, 9) has positive x-coordinate (abscissa) and positive y-coordinate (ordinate). The point (9, 9) lies in Ist quadrant.
viii. The point (-2, 7) has negative x-coordinate (abscissa) and positive y-coordinate (ordinate). The point (-2, 7) lies in IInd quadrant.

Question III:

Plot the points on a Cartesian plane whose

  1. Ordinate is 4, abscissa is 0
  2. Ordinate is -3, abscissa is -1
  3. Ordinate is 5, abscissa is 4
  4. Ordinate is -1, abscissa is 7

Solution :

  1. Ordinate is 4, abscissa is 0 = (0, 4)
  2. Ordinate is -3, abscissa is -1 = (-1, -3)
  3. Ordinate is 5, abscissa is 4 = (4, 5)
  4. Ordinate is -1, abscissa is 7= (7, -1)
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.1-IIIs
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.1-IIIs

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Coordinate Geometry Exercise 13.2:

Question 1:

Find the slope of the line whose inclination is

i. 90°
ii. 45°
iii. 30°
iv. 0°

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.2-1s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.2-1s

Question 2:

Find the angles of inclination of straight lines whose slopes are

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.2-2
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.2-2

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.2-2s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.2-2s

Question 3:

Find the slope of the line joining the points
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.2-3

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.2-3s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.2-3s

Question 4:

Find whether the lines drawn through the two pairs of points are parallel or perpendicular

i. (5,2), (0,5) and (0,0), (-5,3)
ii. (3,3), (4,6) and (4,1), (6,7)
iii. (4,7), (3,5) and (-1,7), (1,6)
iv. (-1,-2),(1,6) and (-1,1), (-2,-3)

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.2-4s-1
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.2-4s-1
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.2-4s-2
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.2-4s-2

Question 5:

Find the slope of the line perpendicular to the line joining the points

i. (1, 7) and (-4, 3)
ii. (2, -3) and (1, 4)

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.2-5s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.2-5s

Question 6:

Find the slope of the line parallel to the line joining the points

i. (-4, 3) and (2, 5)
ii. (1, -5) and (7, 1)

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.2-6s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.2-6s

Question 7:

A line passing through the points (2,7) and (3,6) is parallel to the line joining (9, a) and (11, 3). Find the value of a.

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.2-7s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.2-7s

Question 8:

A line passing through the points (1, 0) and (4, 3) is perpendicular to the line joining (-2, -1) and (m, 0). Find the value of m.

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.2-8s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.2-8s

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Coordinate Geometry Exercise 13.3:

Question 1:

Find the equation of the line whose angle of inclination and y- intercept are given.

i. θ = 60° , y – intercept is – 2
ii. θ = 45° , y – intercept is 3

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.3-1s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.3-1s

Question 2:

Find the equation of the line whose slops and y-intercept are given.

i. Slope = 2, y- intercept = -4
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.3-2
iii. Slope = -2, y-intercept = 3

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.3-2s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.3-2s

Question 3:

Find the slope and y-intercept of the lines

i. 2x + 3y = 4
ii. 3x = y
iii. x – y + 5 = 0
iv. 3x – 4y = 5

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.3-3s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.3-3s

Question 4:

Is the line x = 2y parallel to 2x – 4y + 7 = 0 [Hint : Parallel lines have same slopes]

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.3-4s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.3-4s

Question 5:

Show that the line 3x + 4y + 7 = 0 and 28x – 21y + 50=0 are perpendicular to each other. [Hint : For perpendicular lines, m1m2=-1

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.3-5s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.3-5s

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Coordinate Geometry Exercise 13.4:

Question 1:

Find the distance between the following pairs of pointsi. (8, 3) and (8, -7)
ii. (1, -3) and (-4, 7)
iii. (-4, 5) and (-12, 3)
iv. (6, 5) and (4, 4)
v. (2, 0) and (0, 3)
vi. (2, 8) and (6, 8)
vii.(a, b) and (c, b)
viii. (cosθ, -sinθ) and (sinθ, -cosθ)

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.4-1s-1
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.4-1s-1
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.4-1s-2
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.4-1s-2

Question 2:

Find the distance between the origin and the point

i. (-6, 8)ii
ii. (5, 12)
iii. (-8, 15)

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.4-3(i)s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.4-3(i)s

Question 3(i):

The distance between the points (3,1) and (0,x) is 5 units. Find x.

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.4-2s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.4-2s

Question 3(ii):

A point P (2,-1) is equidistant from the points (a, 7) and (-3, a). Find ‘a’.

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.4-3(ii)s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.4-3(ii)s

Question 3(iii):

Find a point on y-axis which is equidistant from the points (5,2) and (-4,3).

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.4-3(iii)s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.4-3(iii)s

Question 4:

Find the perimeter of the triangle whose vertices have the following coordinates

i. (-2, 1), (4, 6),(6, -3)
ii. (3, 10), (5, 2), (14, 12)

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.4-4
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.4-4

Question 5:

Prove that the points A(1, -3), B(-3, 0) and C(4, 1) are the vertices of a right isosceles triangle.

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.4-5s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.4-5s

Question 6:

Find the radius of circle whose centre is (-5,4) and which passes through the point (-7,1).

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.4-6s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.4-6s

Question 7:

Prove that each of the set of coordinates are the vertices of parallelogram.

  1. (-5, -3), (1, -11), (7, -6), (1, 2)
  2. (4, 0), (-2, -3), (3, 2), (-3, -1)

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.4-7s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.4-7s

Question 8:

The coordinates of vertices of triangles are given. Identify the types of triangles.

i. (2,1) (10,1) (6,9)
ii. (1,6) (3,2) (10,8)
iii. (3,5) (-1,1) (6,2)
iv. (3,-3) (3,5) (11,-3)

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.4-8s-1
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.4-8s-1
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.4-8s-2
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.4-8s-2

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Coordinate Geometry Exercise 13.5:

Question 1:

In what ratio does the point (-2,3) divide the line segment joining the points (-3,5) and (4,-9) ?

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.5-1s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.5-1s

Question 2:

In the point C(1,1) divides the line segment joining A(-2,7) and B in the ratio 3:2, Find the coordinates of B.

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.5-2s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.5-2s

Question 3:

Find the ratio in which the point (-1,k) divides the line joining the points (-3,10) and (6,-8).

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.5-3s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.5-3s

Question 4:

Find the coordinates of the midpoint of the line joining the points (-3,10) and (6,-8)

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.5-4s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.5-4s

Question 5:

Three consecutive vertices of a parallelogram are
A (1, 2), B (2, 3) and C (8, 5). Find the fourth vertex. (Hint : diagonals of a parallelogram bisect each other)

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.5-5s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Coordinate Geometry-Ex-13.5-5s

All Chapter KSEEB Solutions For Class 10 Maths

—————————————————————————–

All Subject KSEEB Solutions For Class 10

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share kseebsolutionsfor.com to your friends.

Best of Luck!!

Leave a Comment

Your email address will not be published.