KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths Chapter 10 Similar Triangles

In this chapter, we provide KSEEB Solutions for Class 10 Maths for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest KSEEB Solutions for Class 10 Maths pdf, free KSEEB solutions for Class 10 Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles (English Medium)

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths Chapter 10 Exercise 10.1

Question 1:

In the given pairs of similar triangles, write the corresponding vertices, corresponding sides and their ratios.
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-1

Solution :
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-1s

Question 2:

Study the following figures and find out in each case whether the triangles are similar. Given reason.
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-2

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-2s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-2s

Question 3(i):

Find the unknown values in each of the following figure. All lengths are given in centimeters. (Measures are not to scale)
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-3(i)

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-3(i)s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-3(i)s

Question 3(ii):

Find the unknown values in each of the following figures. All lengths are given in centimeters. (Measures are not to scale)
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-3(ii)

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-3(ii)s-1
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-3(ii)s-1
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-3(ii)s-2
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-3(ii)s-2

Question 3(iii):

Find the unknown values in each of the following figures. All lengths are given in centimeters. (Measures are not to scale)
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-3(iii)

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-3(iii)s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-3(iii)s

Question 4:

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-4
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-4

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-4s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-4s

Question 5:

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-5
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-5

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-5s-1
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-5s-1
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-5s-2
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-5s-2

Question 6:

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-6
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-6

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-6s-1
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-6s-1
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-6s-2
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-6s-2

Question 7:

In the given figure, AE ll DB, BC = 7cm, BD = 5cm, DC = 4cm. If CE = 12 cm, find AE and AC.
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-7

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-7s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-7s

Question 8:

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-8
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-8

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-8s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-8s

Question 9:

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-9
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-9

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-9s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-9s

Question 10:

A vertical pole of 10 m casts a shadow of 8 m at certain time of the day. What will be the length of the shadow cast by the tower standing next to the pole, if its height is 110 m?

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-10s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-10s

Question 11:

A ladder resting against a vertical wall has its foot on the ground at a distance of 6 cm from the wall. A man on the ground climbs two-thirds of the ladder. What will be his distance from the wall now?

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-11s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.1-11s

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths Chapter 10 Exercise 10.2

Question 1:

Study the adjoining figure. Write the ratios in relation to basic proportionality theorem and its corollaries, in terms of a, b, c and d.
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.2-1

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.2-1s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.2-1s

Question 2:

In the adjoining figure DE ll AB, AD = 7cm, CD = 5cm and BC = 18 cm. Find BE and CE.
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.2-2

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.2-2s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.2-2s

Question 3:

In ΔABC, D and E are points on the sides AB and AC respectively such that DE ll BC.

  1. If AD = 6cm, DB = 9cm and AE = 8cm, Find AC.
  2. If AD = 8cm, AB =12 cm, AE = 12 cm, find CE.
  3. If AD = 4x – 3, BD = 3x – 1, AE = 8x – 7, and CE = 5x – 3 find the value x.
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.2-3
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.2-3

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.2-3s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.2-3s

Question 4:

In the figure, PQ ll BC AP = 3cm, AR = 4.5 cm, AQ = 6 cm, AB = 5cm and AC = 10 cm. Find the lengths of AD.
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.2-4

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.2-4s-1
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.2-4s-1
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.2-4s-2
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.2-4s-2

Question 5:

In ΔPQR, E and F are points on the sides PQ and PR respectively. For each other of the following cases, verify EF ll QR

i. PE = 3.9 cm, EQ = 3cm, PF = 3.6 cm, FR = 2.4 cm
ii. PE = 4 cm, QE = 4.5 cm, PF = 8cm, FR = 9cm
iii. PQ = 1.28 cm, PR = 2.56 cm, PE = 0.18 cm, PF = 0.36 cm
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.2-5

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.2-5s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.2-5s

Question 6:

Which of the following sets of data make FG ll BC?

i. AB = 14cm, AF = 6cm, AC = 7cm, AG = 3cm
ii. AB = 12 cm, FB = 3cm, AC = 8cm, AG = 6cm
iii. AF = 6cm, FB = 5cm, AG = 9cm, GC = 8cm

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.2-6s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.2-6s

Question 7:

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.2-7
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.2-7

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.2-7s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.2-7s

Question 8:

In the adjoining figure, AC ll BD and CE ll DF.
If OA = 12 cm, AB = 9cm, OC = 8cm and EF = 4.5 cm, find OE.
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.2-8

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.2-8s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.2-8s

Question 9:

In the figure PC ll QK and BC ll HK. If AQ = 6cm. QH = 4 cm, HP = 5cm and KC = 18 cm, find AK and PB.
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.2-9

Solution :
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.2-9s

Question 10:

At a certain time of the day a tree casts its shadow 12.5 feet long. If the height of the tree is 5 feet, find the height of another tree that casts its shadow 20 feet long at the same time.

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.2-10s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.2-10s

Exercise 10.3:

Question 1:

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.3-1
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.3-1

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.3-1s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.3-1s

Question 2:

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.3-2
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.3-2

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.3-2s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.3-2s

Question 3:

State ‘Mid point Theorem’. Prove the theorem using ‘Converse of Thale’s Theorem.

Solution :

Mid point theorem : “In any triangle the line joining the midpoints of any two sides of a triangle is parallel to the third side and half the third side”.
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.3-3s

Question 4:

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.3-4
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.3-4

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.3-4s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.3-4s

Question 5:

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.3-5
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.3-5

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.3-5s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.3-5s

Question 6:

ABCD is a quadrilateral in which W, X, Y and Z are the points of trisection of sides AB, BC, CD and DA respectively. Prove that WXYZ is a parallelogram.(Hint : Join A,C)
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.3-6

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.3-6s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.3-6s

Question 7:

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.3-7
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.3-7

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.3-7s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.3-7s

Question 8:

In ∆ABC, PQ ll BC and BD = DC Prove that PE ll EQ (Note : In ∆ABC, median AD bisects the line which is parallel to BC).
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.3-8

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.3-8s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.3-8s

Question 9:

In the figure, PR ll BC and QR ll BD Prove that PQ ll CD
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.3-9

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.3-9s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.3-9s

Question 10:

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.3-10
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.3-10

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.3-10s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.3-10s

Exercise 10.4:

Question 1:

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.4-1
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.4-1

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.4-1s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.4-1s

Question 2:

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.4-2
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.4-2

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.4-2s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.4-2s

Question 3:

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.4-3
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.4-3

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.4-3s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.4-3s

Question 4:

If the diagonals of quadrilateral divide each other proportionally then prove that the quadrilateral is a trapezium.

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.4-4s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.4-4s

Question 5:

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.4-5
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.4-5

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.4-5s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.4-5s

Question 6:

The diagonal BD of a llgm ABCD intersects AE at ‘F’. ‘E’ is any point on BC. Prove that DF.EF = FB. FA

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.4-6
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.4-6

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.4-6s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.4-6s

Question 7:

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.4-7
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.4-7

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.4-7s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.4-7s

Question 8:

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.4-8
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.4-8

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.4-8s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.4-8s

Question 9:

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.4-9
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.4-9

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.4-9s-1
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.4-9s-1
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.4-9s-2
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.4-9s-2

Question 10:

If the mid points of three sides of a triangle are joined in an order, then prove that the four triangles so formed are similar to each other and to the original triangle.

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.4-10s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.4-10s

Exercise 10.5:

Question 1(i):

In which of the following cases the pairs of triangles are similar?
Write the similarity criterion used by you for answering the question and also write the pairs of similar triangles in the symbolic form.
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.5-1(i)

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.5-1(i)s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.5-1(i)s

Question 1(ii):

In which of the following cases the pairs of triangles are similar?
Write the similarity criterion used by you for answering the question and also write the pairs of similar triangles in the symbolic form.
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.5-1(ii)

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.5-1(ii)s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.5-1(ii)s

Question 1(iii):

In which of the following cases the pairs of triangles are similar?
Write the similarity criterion used by you for answering the question and also write the pairs of similar triangles in the symbolic form.
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.5-1(iii)

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.5-1(iii)s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.5-1(iii)s

Question 1(iv):

In which of the following cases the pairs of triangles are similar?
Write the similarity criterion used by you for answering the question and also write the pairs of similar triangles in the symbolic form.
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.5-1(iv)

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.5-1(iv)s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.5-1(iv)s

Question 1(v):

In which of the following cases the pairs of triangles are similar?
Write the similarity criterion used by you for answering the question and also write the pairs of similar triangles in the symbolic form.
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.5-1(v)

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.5-1(v)s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.5-1(v)s

Question 1(vi):

In which of the following cases the pairs of triangles are similar?
Write the similarity criterion used by you for answering the question and also write the pairs of similar triangles in the symbolic form.
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.5-1(vi)

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.5-1(vi)s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.5-1(vi)s

Question 1(vii):

In which of the following cases the pairs of triangles are similar?
Write the similarity criterion used by you for answering the question and also write the pairs of similar triangles in the symbolic form.
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.5-1(vii)

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.5-1(vii)s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.5-1(vii)s

Question 1(viii):

In which of the following cases the pairs of triangles are similar?
Write the similarity criterion used by you for answering the question and also write the pairs of similar triangles in the symbolic form.
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.5-1(viii)

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.5-1(viii)s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.5-1(viii)s

Question 1(ix):

In which of the following cases the pairs of triangles are similar?
Write the similarity criterion used by you for answering the question and also write the pairs of similar triangles in the symbolic form.
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.5-1(ix)

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.5-1(ix)s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.5-1(ix)s

Question 1(x):

In which of the following cases the pairs of triangles are similar?
Write the similarity criterion used by you for answering the question and also write the pairs of similar triangles in the symbolic form.
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.5-1(x)

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.5-1(x)s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.5-1(x)s

Exercise 10.6:

Question 1:

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.6-1
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.6-1

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.6-1s-1
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.6-1s-1
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.6-1s-2
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.6-1s-2

Question 2:

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.6-2
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.6-2

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.6-2s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.6-2s

Question 3:

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.6-3
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.6-3

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.6-3s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.6-3s

Question 4:

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.6-4
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.6-4

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.6-4s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.6-4s

Question 5:

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.6-5
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.6-5

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.6-5s;

Exercise 10.7:

Question 1:

<imgsrc=”https://c1.staticflickr.com/5/4237/35543473666_edf3ba0478_o.png” width=”296″ height=”259″ alt=”KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.7-1″>

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.7-1s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.7-1s

Question 2:

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.7-2
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.7-2

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.7-2s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.7-2s

Question 3:

Two isosceles triangles are having equal vertical angles and their areas are in the ratio 9 : 16. Find the ratio of their corresponding altitudes.

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.7-3s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.7-3s

Question 4:

The corresponding altitudes of two similar triangles are 3 cm and 5 cm respectively. Find the ratio between their areas.

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.7-4s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.7-4s

Question 5:

In the trapezium ABCD, AB ll CD, AB = 2CD and ar (∆AOB)= 84cm2, find the area of ∆COD
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.7-5

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.7-5s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.7-5s

Question 6:

In the figure (trapezium ABCD, AB ll CD, AB = 2CD), find the ratios between areas of ∆AOB and ∆COD, if AB = 3 CD.
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.7-6

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.7-6s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.7-6s

Question 7:

Prove that the ratio of the areas of two similar triangles is equal to the square of the ratio of their corresponding medians.

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.7-7s
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Similar Triangles-Ex-10.7-7s

All Chapter KSEEB Solutions For Class 10 Maths

—————————————————————————–

All Subject KSEEB Solutions For Class 10

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share kseebsolutionsfor.com to your friends.

Best of Luck!!

Leave a Comment

Your email address will not be published.