KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths Chapter 1 Real Numbers

In this chapter, we provide KSEEB Solutions for Class 10 Maths Chapter 1 Real Numbers for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest KSEEB Solutions for Class 10 Maths Chapter 1 Real Numbers pdf, free KSEEB solutions for Class 10 Maths Chapter 1 Real Numbers book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths – Real Numbers (English Medium)

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths Chapter 1 Exercise 1.1

Question 1(i):

Use Euclid’s division algorithm to find the HCF of the following numbers.
65 and 117

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Real Numbers-Ex-1.1-1s(i)

Question 1(ii):

Use Euclid’s division algorithm to find the HCF of the following numbers.
237 and 81

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Real Numbers-Ex-1.1-1s(ii)

Question 1(iii):

Use Euclid’s division algorithm to find the HCF of the following numbers
55 and 210

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Real Numbers-Ex-1.1-1s(iii)

Question 1(iv):

Use Euclid’s division algorithm to find the HCF of the following numbers
305 and 793

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Real Numbers-Ex-1.1-1s(iv)

Question 2:

Show that any positive even integer is of the form 4q or 4q + 2, where q is a whole number.

Solution :

Let a be an even positive integer.
Apply division algorithm with a and b, where b = 4 is a divisor.
∴ a = ( b × q ) + r
a = (4 × q ) + r
∴ a = 4q + r where 0 ≤ r < 4
when r = 0
a = 4q is an even positive integer
If r = 1,
a = 4q + 1 is not an even positive integer
If r = 2
a = 4q + 2 is an even positive integer
If r = 3
then a = 4q + 3 is not an even positive integer
∴ Any even positive integer is of the form 4q or 4q + 2.

Question 3:

Use Euclid s division lemma to show that the square of any positive integer is either of the form 3m or 3m + 1 for some integer m, but not of the form 3m+2.

Solution :

Let ‘a’ and ‘b’ be two positive integers
∴ a = (b x q) + r 0 ≤ r < b
Let b = 3
∴ a = 3q + r, where 0 ≤ r < 3
∴ r = 0, r = 1 or r = 2

(i) when r = 0,
a= 3q
∴ a2 = (3q)2
    a2= 9q2⟹ 3 (3q2) ⟹ 3m, where m = 3q2
   ∴ a2 = 3m

(ii) when r = 1
a = 3q + 1
∴ a2= (3q + 1)2
     a2= 9q2 + 6q + 1
a2= 3(3q2+ 2q) + 1
∴ a2= 3(m) + 1, where m = 3q2 + 2q
a2 = 3m + 1

(iii) when r = 2,
Then a = 3q + 2
∴ a2 = (3q + 2)2
      a2= 9q2 + 12q + 4
a2= 3(3q2+ 4q) + 4
∴ a2 = 3m + 4

Square of any positive integer is not of the form 3m + 2.

Question 4:

Prove that the product of three consecutive positive integers is divisible by 6.

Solution :

Let ‘n’ be any positive integer. Any positive integer is of the form 6q or 6q + 1 or 6q + 2 or 6q + 3 or 6q + 4 or 6q + 5.
Let the three consecutive positive integers be n, (n + 1) and (n + 2)
If n = 6q
then n(n + 1) (n + 2) = 6q (6q + 1)(6q + 2)
= 6m (∵ m = q(6q + 1)(6q + 2)
This is divisible by 6
If n = 6q + 1
then n(n + 1) (n + 2) = (6q + 1) (6q + 2)(6q + 3)
= (6q + 1) 2(3q + 1) 3(2q + 1)
= 6 (6q + 1)(3q + 1)(2q + 1)
= 6m, which is divisible by 6
where m = (6q + 1)(3q + 1)(2q + 1)
If n = 6q + 2
then n(n + 1) (n + 2) = (6q + 2) (6q + 3) (6q + 4)
= 2(3q + 1) 3 (2q + 1) 2 (3q + 2)
= 12 (3q + 1) (2q + 1) (3q + 2)
= 12m, which is divisible by 6
where m = (3q + 1) (2q + 1) (3q + 2)
Similarly,
n(n + 1) (n + 2) is divisible by 6 if n = 6q + 3
or n = 6q + 4
or n = 6q + 5
∴ n(n + 1)(n + 2) is divisible by 6.

Question 5:

For any positive integer n, prove that n3-n is divisible by 6.

Solution :

We know that any positive integer is of the form 6q, 6q + 1 or 6q + 2, or 6q + 3 or 6q + 4 or 6q + 5 where q is some integer n3 – n = (n – 1)(n)(n + 1)
(i) When, n  = 6q
then n3 – n  = (n – 1) (n) (n + 1)
= (6q – 1) (6q) (6q + 1)
= 6q(36q2 – 1) which is divisible by 6
(ii) When, n = 6q + 1
(n – 1) (n) (n + 1) = (6q) (6q + 1) (6q + 2)
= 6q(6q + 1)(6q + 2), which is divisible by 6
(iii) when n = 6q + 2
(n – 1) (n) (n + 1) = (6q + 1) (6q + 2) (6q + 3)
= (6q + 1) 2 (3q + 1) 3 (2q + 1)
= 6(6q + 1)(3q + 1)(2q + 1), which is divisible by 6
Similerly it is applicable to 6q + 3, 6q + 4 and 6q + 5
∴ n3 – n is divisible by 6

Question 6:

There are 75 roses and 45 lily flowers. These are to be made into bouquets containing both the flowers. All the bouquets should contain the same number of flowers. Find the number of bouquets that can be formed and the number of flowers in them.

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Real Numbers-Ex-1.1-6

Question 7:

The length and breadth of a rectangular field is 110m and 30m respectively. Calculate the length of the longest rod which can measure the length and breadth of the field exactly.

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Real Numbers-Ex-1.1-7

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths Chapter 1 Exercise 1.2

Question 1:

Express each number as a product of prime factor
i. 120
ii. 3825
iii. 6762
iv. 32844

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Real Numbers-Ex-1.2-1

Question 2:

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Real Numbers-Ex-1.2-2

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Real Numbers-Ex-1.2-2s

Question 3(i):

Find the L.C.M. and H.C.F. of the following integers by expressing them as product of primes.
12, 15 and 30

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Real Numbers-Ex-1.2-3(i)s

Question 3(ii):

Find the LCM and HCF of the following integers by expressing them as product of primes.
18,81 and 108

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Real Numbers-Ex-1.2-3(ii)s

Question 4(i):

Find the HCF and LCM of the pairs of integers and verify that LCM (a, b) × HCF (a, b) = a × b.
16 and 80

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Real Numbers-Ex-1.2-4(i)s

Question 4(ii):

Find the HCF and LCM of the pairs of integers and verify that LCM (a, b) × HCF (a, b) = a × b.
125 and 55

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Real Numbers-Ex-1.2-4(ii)s

Question 5:

If HCF of 52 and 182 is 26, find their LCM?

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Real Numbers-Ex-1.2-5s

Question 6:

Find the HCF of 105 and 1515 by prime factorisation method and hence find its LCM.

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Real Numbers-Ex-1.2-6s

Question 7:

Find the smallest number which when increased by 17 is exactly divisible by both 520 and 468.

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Real Numbers-Ex-1.2-7s

Question 8:

A rectangular hall is 18m 72cm long and 13m 20cm broad. It is to be paved with square tiles of the same size. Find the least possible number of such tiles.

Solution :

The length and breadth of the hall are 18 m 72 cm and 13 m 20 cm respectively.
The length and breadth of the hall in cm are 1872 cm and 1320 cm respectively.
In order to find the number of square tiles of the same size, we need to find the H.C.F. (1872, 1320).

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Real Numbers-Ex-1.2-8s

Question 9:

In a school, the strength in 8th, 9th and 10th standards are respectively 48,42 and 60. Find the least number of books required to be distributed equally among the students of 8th, 9th or 10th Standard.

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Real Numbers-Ex-1.2-9s

Question 10:

x, y and z start at the same time in the same direction to run around a circular stadium. x completes a round in 126 seconds, y in 154 seconds and z in 231 seconds, all starting at the same point. After what time will they meet again at the starting point? How many rounds would have x, y and z completed by this time?

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Real Numbers-Ex-1.2-10s

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths Chapter 1 Exercise 1.3

Question 1:
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Real Numbers-Ex-1.3-1

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Real Numbers-Ex-1.3-1s

Question 2(i):

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Real Numbers-Ex-1.3-2(i)

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Real Numbers-Ex-1.3-2(i)s

Question 2(ii):

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Real Numbers-Ex-1.3-2(ii)

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Real Numbers-Ex-1.3-2(ii)s

Question 2(iii):
KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Real Numbers-Ex-1.3-2(iii)

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Real Numbers-Ex-1.3-2(iii)s

Question 2(iv):

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Real Numbers-Ex-1.3-2(iv)

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Real Numbers-Ex-1.3-2(iv)s

Question 2(v):

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Real Numbers-Ex-1.3-2(v)

Solution :

KSEEB SSLC Solutions for Class 10 Maths - Real Numbers-Ex-1.3-2(v)s

All Chapter KSEEB Solutions For Class 10 Maths

—————————————————————————–

All Subject KSEEB Solutions For Class 10

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share kseebsolutionsfor.com to your friends.

Best of Luck!!

Leave a Comment

Your email address will not be published.