KSEEB SSLC Class 10 Geography Solutions Chapter 5 Indian Forest Resources

In this chapter, we provide KSEEB SSLC Class 10 Geography Solutions Chapter 5 Indian Forest Resources for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest KSEEB SSLC Class 10 Geography Solutions Chapter 5 Indian Forest Resources pdf, free KSEEB SSLC Class 10 Geography Solutions Chapter 5 Indian Forest Resources pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

Karnataka State Syllabus Class 10 Geography Solutions Chapter 5 Indian Forest Resources

Class 10 Karnataka board Social Science Indian Forest Resources Textual Questions and Answers

I. Fill in the blanks with suitable answers.

India Forest Resources Notes Question 1.
The …………. forests do not shed their leaves all at the same time in the year.
Answer:
The tropical Evergreen.

Indian Forest Resources Class 10 Notes Question 2.
Mansoon forests are also known as ………….
Answer:
The tropical deciduous

India Forest Resources Class 10 Notes Question 3.
The Himalayas have ……….. type of forests.
Answer:
mountain

Indian Forest Resources Class 10 Question 4.
The ……… forests are mainly found in the deltas of rivers.
Answer:
Mangrove

Indian Forest Resources Question 5.
The Nagarjuna sagar wild life sanctuary is in ………… state.
Answer:
Telangana.

II. Answer the following questions after discussing them in groups.

Forest Resources Notes Question 1.
What is meant by forests?
Answer:
A large area of land covered with trees and undergrowth is called forests.

Forest Resources Class 10 Question 2.
Name the area where desert vegetation is found in India?
Answer:
The Thar desert including parts of Punjab, Haryana, Rajasthan and Deccan Plateau.

India Forest Resources Notes Class 10 Question 3.
Mention any four measures for the conservation of forests?
Answer:
Measures for the conservation of forests in India.

  • Control of deforestation
  • Restriction on grazing
  • Control of forest fires
  • Prevention of encroachment on forests
  • Control of forest insects and diseased.
  • Controlling illegal cutting of trees.
  • Scientific cutting of trees.
  • Legislation to check deforestation.
  • Encourage afforestation
  • Creating awareness among the people about the importance of forests.

Sslc Geography Chapter 5 Question 4.
What is meant by wildlife sanctuaries?
Answer:
Wildlife sanctuary (WLS) refers to a place meant for providing protection to wildlife.

KSEEB Solutions For Class 10 Social Science Question 5.
Name the National Parks of Karnataka.
Answer:
Bannerghatta and Nagara Hole are the important National parks of Karnataka.

KSEEB Class 10 Social Science Solutions Question 6.
Mention the main objectives of Biosphere reserves.
Answer:
The biosphere reserves are a special category of the protected area of land or coastal environments. Here people are an integral component of the system.
The main objectives of Biosphere

  • Conservation.
  • Research
  • Education and
  • Local involvement.

Class 10 Karnataka board Social Science Indian Forest Resources Additional Questions and Answers

Forest Resources In India Question 1.
………. provides shelter to wildlife
Answer:
Forest.

Forest Class 10 Question 2.
Forests can be classified ………… main types.
Answer:
6.

Question 3.
Forest is one of the …………. resources.
Answer:
natural.

Question 4.
In………… there is less forest area.
Answer:
Goa.

Question 5.
……… is an important tree growing in mangrove forest.
Answer:
Sundari.

Question 6.
In Ganga delta……….. trees are more
Answer:
Sundari.

Question 7.
Tropical Deciduous Forests are also called ………….
Answer:
Monsoon forests.

Question 8.
In India, there are …………… Biosphere reservers.
Answer:
18.

Question 9.
There are …………. National parks in India.
Answer:
99.

Question 10.
…………… is the National park of Uttarkhand.
Answer:
Corbet.

Multiple Choice Questions

Question 1.
Assam, Manipura, and Andaman has this type of forest
a) Desert vegetation
b) The tropical deciduous forests
c) The tropical evergreen forests
d) Grassland regions
Answer:
c) The tropical evergreen forests

Question 2.
The main feature of Desert vegetation is
a) These are found in areas with annual rainfall of 10-15 cms
b) It has scattered trees and thorny bushes
c) Jhand, Khair, Kolko trees are found here
d) It has all the above features
Answer:
d) It has all the above features

Question 3.
Bharathpur and Ranathambur wild life sanctuaries are in
a) Madhyapradesh
b) Uttar pradesh
c) Maharashtra
d) Rajasthan
Answer:
d) Rajasthan

Question 4.
In India, the first biosphere came into existence in 1986 at
a) Nilgiri Hills
b) Agasthyamalai
c) Great Nicobar
d) Sundarban
Answer:
a) Nilgiri Hills

Question 5.
The main use of forest is
a) Check the soil erosion
b) Control the floods
c) Maintain ecological balance
d) All of the above
Answer:
d) All of the above

Question 6.
Kusum, Kanju, Myrobalan and Mango trees belong to type of Forests
a) Mangrove forests
b) Mountain forests
c) Desert vegetation
d) Monsson forests
Answer:
d) Monsoon Forests

Question 7.
The Mountain forests have these type of trees
a) Pine and cedar
b) Canes and palms
c) Khair and Babul
d) Neem and tamarind
Answer:
a) Pine and cedar

Question 8.
This is the first national park of India
a) Yellow stone
b) Bannerghatta
c) Jim Corbett
d) Sundarban
Answer:
c) Jim Corbett

Two Marks Questions

Question 1.
Write the features of the Tropical Evergreen forests.
Answer:
The trees and plants do not shed their leaves during the year at the same time.

Hence they are evergreen:

  • The important trees are Teak, Rosewood, Ebony, Mahogony, Gurjan and Champa.

Question 2.
Write a note on Scrub forest and grassland.
Answer:
These are found in areas having 60 to 100cm of rainfall.

  • The scrub with short coarse grass, thorny trees and bushes are found scattered in kutch and fringes of the Thar desert.
  • Grasslands are found in Eastern Rajasthan, Punjab.

Question 3.
Which are the features of Mountain forests.
Answer:

  • The trees and plants which grow on the slopes of the mountain are called “mountain forests’.
  • The plants and trees are vary with increasing altitude.
  • The important trees are Oak, Chestnut, Ash, Beech, Pine, Cedar, Spruce, Fir, Deodar and Walnut.

Question 4.
Which are the important Wild Life Sanctuaries of India?
Answer:
The important Wild Life Sanctuary are as follows :

  • Annamalai and Madumalai
  • Dandeli
  • Bhadra
  • Talakaveri
  • B.R. Hills
  • Periyar
  • Nagarjunasagar
  • Bharathpur and Rathambur
  • Manas, Jaldapara etc

Three Marks Questions

Question 1.
Write the different types forests in India
Answer:
Different types of forests are

  • The tropical evergreen forests
  • The tropical deciduous forests
  • Scrub forest and grass land
  • Desert vegetation
  • Mountain forests
  • Mangrove forests

Question 2.
Mention the important Biosphere reserves of India.
Answer:
These are about 18 biosphere reserves in India they are as follows

  • Nilgiri
  • Nandadevi
  • Nokrek
  • Manas
  • Great Nicobar
  • Gulf of Manner
  • Sundarban
  • Simplify
  • Kanchenjunga
  • Panchami
  • Agastyamalai
  • Dibru
  • Saikhowa
  • Dang
  • Dibang etc

All Chapter KSEEB Solutions For Class 10 Social Science

—————————————————————————–

All Subject KSEEB Solutions For Class 10

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share kseebsolutionsfor.com to your friends.

Best of Luck!!

Leave a Comment

Your email address will not be published.