KSEEB SSLC Class 10 Geography Solutions Chapter 12 Indian Population

In this chapter, we provide KSEEB SSLC Class 10 Geography Solutions Chapter 12 Indian Population for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest KSEEB SSLC Class 10 Geography Solutions Chapter 12 Indian Population pdf, free KSEEB SSLC Class 10Geography Solutions Chapter 12 Indian Population pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

Karnataka State Syllabus Class 10Geography Solutions Chapter 12 Indian Population

Class 10 Social Science Indian Population Textual Questions and Answers

I. Fill in the blanks with suitable answers:

Question 1.
As per 2011 Census, the total population of India was ………………. crores.
Answer:
121.01.

Question 2.
The total population of India accounts for …………. percent of the world’s population.
Answer:
17.5.

Question 3.
The most populous state in India is …………….
Answer:
Bihar.

Question 4.
Among the Union Territories …………….. has the smallest population.
Answer:
Andaman – Nicobar islands.

Question 5.
In India …………… state has the lowest density of population.
Answer:
Arunachal Pradesh.

II. Discuss in groups and answer the following.

Question 1.
What is meant by population?
Answer:
The total number of people living in a particular area is called “population”.

Question 2.
Define the term ‘density of population’?
Answer:
The number of people per sq km is called density of population.

Question 3.
What are the main causes for the growth of population in India?
Answer:
Causes for the growth of population:

  1. High birth rate Reasons for high birth rate are early marriage, religious and social attitudes, polygamy, poverty, illiteracy, tropical climate etc.
  2. Low death rate The main reasons for the low death rate are improved medical facilities, control of epidemics, lower infant mortality spread of education etc

Question 4.
What is the impact of population growth in India?
Answer:
The rapid growth of population has posed several problems. The most important among them are: Unemployment, shortage of food and malnutrition, burden on civil and social amenities, poverty, low standard of living, environmental pollution etc.

Question 5.
Mention the main factors influencing the distribution of population in India.
Answer:
The main factors are

  1. Physical features The mountain and hilly areas are sparsely populated. Ex The great plains of North India and the deltas have dense population.
  2. Climate Where as it is sparse in hot or cold dry regions as in the Thar desert and Himalayas.
  3. Soils The fertile soil regions attract more population for example the Northern plain, the Western and the Eastern Coastal plains.
  4. Resources The areas which are rich in minerals and power resources are densely populated, example West Bengal, Odisha etc
  5. Industries and commerce Highly industrialized, commercial and urban centers have dense population.

Question 6.
Explain the reasons for low density of population in India in some areas.
Answer:
The area with less than 250 persons per km2 come under this zone i.e Madhya Pradesh (136), Rajasthan (201), Uttaranchal (189), Chhattisgarh (189), Meghalaya (132), Himachal Pradesh (123), Manipur (122), Nagaland (119), Jammu and Kashmir (124), Sikkim (86), Andaman – Nicobar islands (46) and Arunachal Pradesh (17). The mountain and hilly terrains, low temperature or semi arid climate are responsible for low population density.

Class 10 Social Science Indian Population Additional Questions and Answers

Question 1.
At the beginning of the last century, during 1901, 1921, population growth was ……………
Answer:
slow.

Question 2.
An official count of a population is ……………
Answer:
census.

Question 3.
……………… state is area of high density.
Answer:
Uttar Pradesh.

Question 4.
The number of people per sq.km. is called …………..
Answer:
density of population.

Question 5.
…………….. islands has low population density.
Answer:
Andaman-Nicobar.

Question 6.
…………….. or ………….. are responsible for low population density.
Answer:
low temperature, semi-arid climate.

Multiple Choice Questions

Question 1.
It is not a reason for High birth rate
a) High birth rate
b) Early marriage
c) Tropical climate
d) Family planning
Answer:
d) Family planning

Question 2.
Lowest density of population is in
a) Arunachal Pradesh
b) Goa
c) Sikkim
d) Manipura
Answer:
a) Arunachal Pradesh

Question 3.
These soils attract more population
a) Alluvial Soil
b) Mountain Soil
c) Black Soil
d) Fertile Soil
Answer:
d) Fertile Soil

Question 4.
The growth rate of population was very high from 1951 – 1991 because
a) Medical facilities were increased
b) Spread of better health facilities
c) Fall of death rate and birth rate continued
d) Religious and social attitudes
Answer:
c) Fall of death rate and birth rate continued

Question 5.
The northern great plains and the western coastal plains are an example to
a) Areas of high density
b) Areas of medium density
c) Areas of average density
d) Areas of low density
Answer:
a) Areas of high density

Two Marks Questions

Question 1.
Write a note on growth of population in India.
Answer:

  • At the beginning of the last century, during 1901-1921 population growth was slow,
  • The period form 1921 to 1951 was considered as a period of moderate growth.
  • The growth rate of population was very high from 1951 – 1991. The population has almost trebled itself.
  • However, the growth rate started declining from 1981 onwards. It declined from 24.7% in 1981 to 17.64% in 2011.

Question 2.
Which factors influence on Density of population?
Answer:

  • The distribution of the population in India is uneven. This is due to the varied geographical and cultural factors.
  • The sparsely populated areas are the Himalayan region, central highlands, Thar deserts, and Islands.
  • On the other hand, the densely populated areas are located in the Gangetic plain. Coastal plains urban and industrialized areas.

All Chapter KSEEB Solutions For Class 10 Social Science

—————————————————————————–

All Subject KSEEB Solutions For Class 10

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share kseebsolutionsfor.com to your friends.

Best of Luck!!

Leave a Comment

Your email address will not be published.